Dietele sărace în carbohidraţi pot scurta viaţa

O dietă care se bazează pe reducerea semnificativă a carbohidraţilor din farfurie poate reduce speranţa de viaţă cu până la 4 ani, sugerează un studiu publicat în The Lancet Public Health.

Hrănătatea. Despre hrană și sănătate cu dr. Michael Orlich, de la spitalul universitar din Loma Linda

Când fondatorii spitalului universitar din Loma Linda (California, SUA) i-au așezat temelia, scopul lor era unul oarecum paradoxal. Creștini până în măduva oaselor, și adventiști pe deasupra (adică animaţi de credinţa că Hristos va reveni foarte curând pentru a încheia această istorie și a le deschide celor mântuiţi porţile veșniciei), ei au construit un ecou...

Germania va permite în continuare uciderea selectivă a puilor din ferme

O curte superioară din Germania a decis că este legal ca producătorii de carne de pui și ouă să omoare puii de sex masculin nedoriţi. Uciderea puilor de sex masculin este practicată în majoritatea fermelor industriale, în toată lumea. După ce este identificat sexul puilor, miliarde dintre ei sunt uciși imediat după eclozare, prin tocare...

Raport: peste jumătate din «carnea» consumată în 2040 nu va proveni de la animale

Peste două decenii, alimentele din carne sau cele care doar imită gustul lor se vor regăsi din belșug pe mesele consumatorilor, dar 60% dintre acestea vor proveni fie de la carnea crescută în laborator, fie de la alternative produse din plante, arată un raport al firmei de consultanţă strategică AT Kearney.

12 luni dintr-un an: vitamina B12

Să-i spunem David; numele este fictiv, dar cazul este real. Tânăr (27 de ani), înalt (peste 1,82 cm), masiv (peste 108 kg) fără a fi gras, mai de grabă plin de muşchi dezvoltaţi prin ridicatul greutăţilor, nu fuma şi nu consuma alcool.

Carnea roșie și carnea albă, la fel de nocive din perspectiva colesterolului

În ciuda convingerii generale, consumul de carne roșie (porc) și consumul de carne albă (pui) au efecte similare asupra nivelului de colesterol din sânge, susţine un studiu publicat ieri în American Journal of Clinical Nutrition.

The Economist: Consumul global de carne crește constant

Consumul de carne crește la nivel global, pe măsură ce populaţii din zone mai sărace încep să își crească veniturile.

Studiu: Chiar și o felie de bacon pe zi crește riscul de cancer colorectal

Bacon, cârnaţi, hot dog, salam. Doar lista aceasta, de una singură, este capabilă să trezească fantezii culinare pline de culoare, miros și savoare. Însă aceeași listă a celor mai consumate cărnuri procesate comunică un risc de cancer de stomac și colon care ucide sute de mii de oameni, prematur, în fiecare an.

Carnea de la vaci bolnave din Polonia, în farfuriile europenilor

O filmare cu camera ascunsă care arată cum câteva vaci ce par a fi grav bolnave ajung să fie vândute „pe sub mână” unui abator din Polonia, fără niciun fel de inspecţie veterinară, a îngrozit pe toată lumea, Polonia fiind printre cei mai mari exportatori de carne din UE.

Sistemul alimentar global este complet stricat, avertizează cercetătorii

Milioane de oameni de pe planetă sunt subnutriţi, în timp ce alte milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de obezitate și un stil de viaţă nesănătos. Pe deasupra, sistemul alimentar actual este nesustenabil și contribuie la încălzirea globală și la catastrofele naturale, avertizează 130 de academicieni din toată lumea. Un raport elaborat...

Ar ajuta la ceva o acciză la carnea roșie?

O taxă aplicată la comercializarea cărnii roșii ar putea preveni aproape 6.000 de decese, pe an, în Marea Britanie, susţin mai mulţi cercetători de la Universitatea Oxford. Ar fi însă benefic ca guvernul să dicteze cetăţenilor ce să mănânce și ce nu?

Poate consumul de alimente organice să scadă riscul de cancer?

De regulă, persoanele care consumă alimente ecologice sunt convinse că această alegere va fi reflectată într-o stare de sănătate optimă, iar pentru aceasta sunt dispuși să facă sacrificii financiare.

Carnea, corelată cu apariţia diabetului de tip 2

Un studiu al Universităţii Loma Linda, din Statele Unite, a arătat că nu consumul de ouă este asociat cu riscul crescut de apariţie a diabetului de tip 2 (T2D), ci consumul de carne.

Dieta mediteraneeană ajută în depresie

În vederea îmbunătăţirii aspectului fizic, oamenii își schimbă adesea stilul de viaţă și alimentaţia. În cel mai recent studiu publicat în jurnalul Molecular Psychiatry, cercetătorii au arătat însă că ceea ce mâncăm are o influenţă directă și asupra sănătăţii mintale, nu numai asupra sănătăţii fizice.

Obezitatea va deveni principala cauză a cancerului la femei

Obezitatea va deveni principalul factor declanșator al cancerului la femei în Marea Britanie, depășind fumatul în clasamentul principalelor cauze care duc la apariţia acestei maladii la femei, arată datele celui mai recent raport realizat de experţii de la Cancer Research UK.

Producţia de carne și lactate trebuie să se înjumătăţească până în 2050

Sectorul fermelor industriale din Europa a depășit nivelurile acceptabile în ce privește emisia gazelor cu efect de seră, poluarea apelor cu pesticide, fertilizatori și fecale animale, dar și în ce privește impactul negativ asupra biodiversităţii, avertizează un raport realizat de Fundaţia RISE (Rural Investment Support for Europe).

Milioane de copii britanici, prea săraci pentru o alimentaţie sănătoasă

Aproape patru milioane de copii din Marea Britanie fac parte din familii care depun eforturi majore pentru a-și putea permite achiziţionarea de fructe, legume și alte alimente care contribuie la un stil de viaţă sănătos, se arată într-un raport al organizaţiei Food Foundation.

Fermele industriale, printre cele mai mari atrocităţi ale modernităţii

În 2009, existau 1,6 miliarde de păsări sălbatice în Europa. În același an, Europa a crescut 1,9 miliarde de găini pentru consum. Anul 2018 marchează primul an în care populaţia de porci din Spania a întrecut populaţia de oameni, cu 3,5 milioane. În ultimii 50 de ani, la nivel global, cantitatea medie de carne pe...

SUA: Până la 40% din alimente ajung la gunoi

Un studiu despre percepţiile, atitudinile și comportamentele tinerilor americani arată că aceștia obișnuiesc să arunce mâncarea fără a considera că există o problemă reală în modul în care se raportează la alimente și la deșeurile alimentare.

Acum știm cât este nota de plată a apetitului nostru pentru carne

Pare straniu să spui că bucăţile de dimensiuni tot mai generoase de friptură din meniul chinezilor ne afectează pe toţi, dar afirmaţia este cât se poate de adevărată. Iar înainte de a arăta cu degetul spre apetitul în creștere al asiaticilor pentru dieta cu carne, ar trebui să ne scrutăm ceva mai critic propria noastră...

SUA: 80% din carnea de la supermarket conţine superbacterii

În 2011, un studiu realizat de organizaţia nonprofit Tgen (The Translational Genomics Research Institute), din SUA, arăta că 47% din carnea vândută în supermarketuri conţinea stafilococi aurii, iar peste jumătate din aceste bacterii erau rezistente la cel puţin trei clase de antibiotice. Un nou studiu, publicat recent de organizaţia EWG (Environmental Working Group), arată că...