De la fila scrisă la ecran. Cărările întortocheate ale lecturii

Cititorul care plonjează în labirintul de hârtie și cerneală al filelor de carte și savurează fiecare cuvânt pare să fie pe cale de dispariţie.

Cum să crești un copil pasionat de citit

„Școala este locul în care copiii învaţă că trebuie să citească. Acasă este locul în care învaţă să se îndrăgostească de citit”[1], concluzionează autoarele unui ghid pentru cultivarea plăcerii de a citi la copii de toate vârstele. Este evident că un copil care beneficiază de resurse și de modele bune de urmat poate deveni pasionat...

Cărţile pe care (nu) le uităm

„Nu-mi pot aminti cărţile pe care le-am citit mai mult decât mesele pe care le-am mâncat; chiar și așa, ele m-au făcut.” (Ralph Waldo Emerson)

Cum să devenim cititori mai buni

Poate că facem parte din comunitatea fără graniţe a cititorilor fascinaţi să colinde splendidele teritorii dintre copertele unei cărţi. Sau poate că obiceiul de a citi s-a fracturat cândva, sub greutatea urgenţelor și priorităţilor unei vieţi în care se respiră precipitat, sub tirania acelor de ceasornic. Putem însă reface oricând traseele acestei călătorii „de nicăieri...

Cărţile care schimbă lumea

Nouăsprezece nume de primă importanţă ale vieţii culturale româneşti au răspuns întrebării: Care sunt cărţile care v-au marcat viaţa în mod semnificativ?

În căutarea următoarei întâlniri memorabile

Am auzit multe povești care începeau cu o recomandare de carte. În memoria noastră, unele cărţi stau alături de oamenii cei mai speciali pe care i-am întâlnit.

Limite | Când să spui da și cum să spui nu, pentru a prelua controlul asupra vieţii...

Cartea „Limite“ prezintă, dintr-o perspectivă biblică, impunerea unor limite sănătoase între tine și ceea ce se află în exteriorul tău.

Calea către Hristos | Recenzie de carte

„Calea către Hristos“ reprezintă o chintesenţă a convingerilor autoarei şi a modului în care a înţeles relaţia omului cu Dumnezeu.

The Essentials of Christian Thought. Seeing Reality through the Biblical Story

Scrisă de bine-cunoscutul istoric bisericesc Roger E. Olson, profesor de teologie la Universitatea Baylor (SUA), „The Essentials of Christian Thought“ explorează metafizica implicită din spatele naraţiunii biblice.

Facing Suffering. Courage and Hope in a challenging world | Recenzie de carte

„Facing Suffering“ excelează prin abordarea lipsită de tabuuri a contextelor de suferinţă pe care mulţi le trăim astăzi insular, fără să le discutăm în profunzime cu ceilalţi. Roberto Badenas este adventist de ziua a șaptea, specialist în studii biblice și profesor de Noul Testament, cu o carieră de leadership în domeniul teologic, care îi reflectă preocuparea pentru...

Theodicy of Love. Cosmic Conflict and the Problem of Evil | Recenzie de carte

„Theodicy of Love“ reprezintă una dintre cele mai clare explicaţii ale teodiceei dintr-o perspectivă biblică.

Divine Providence. God’s Love and Human Freedom | Recenzie de carte

Cartea „Divine Providence. God’s Love and Human Freedom“, de Bruce Reinchenbach este impresionantă mai întâi prin totalul dezinteres al autorului de a impresiona. Reinchenbach are mai degrabă o moştenire de transmis. Bruce Reichenbach este profesor emerit de filosofie, pensionat în 2011, după ce a predat la Universitatea din Augsburg timp de aproape jumătate de secol. După...

Costul uceniciei | Recenzie de carte

Cartea „Costul uceniciei“ explică faptul că harul este gratuit, dar niciodată ieftin, deoarece iertarea L-a costat pe Dumnezeu tot ce avea mai scump şi drag: Fiul Său.

Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus | Recenzie de carte

Cartea „Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus“ provoacă atât ateul și agnosticul, cât și creștinul convins sau plin de întrebări să privească persoana lui lisus din Nazaret într-o nouă lumină.

Mai mult decât un simplu tâmplar | Recenzie de carte

„Mai mult decât un simplu tâmplar“ e numără printre cele 150 de cărţi scrise de Josh McDowell și a fost publicată pentru prima dată în 1977.

Totul pentru gloria Lui | Recenzie de carte

Cartea „Totul pentru gloria lui“, de Oswald Chambers ne readuce în atmosfera exprimărilor trezirilor spirituale ale epocii sale, în care reverbera încă spiritul dorinţelor pioase, autentice.

Dovezi ale existenţei lui Dumnezeu | Recenzie de carte

Cartea „Dovezi ale existenţei lui Dumnezeu“ descrie experienţa lui Richard Wurmbrand, care în temniţele ororilor comuniste transformă condiţia suferinţei într-un pedagog de mare succes al caracterului şi al cuvintelor bine cumpănite.

Nemurirea sufletului sau învierea morţilor? | Recenzie de carte

Cartea „Nemurirea sufletului sau învierea morţilor?“ confirmă faptul că opoziţia făţișă faţă de una dintre cele mai răspândite învăţături creștine e de natură să stârnească reacţii impetuoase.

Poate știinţa explica totul? | Recenzie de carte

Cartea Poate știinţa explica totul este o introducere accesibilă la relaţia dintre știinţă și religie. Ştiinţa poate oferi anumite răspunsuri la întrebări de tipul „cum?“ sau „ce?“, însă nu poate răspunde la întrebări de tipul „de ce?“, care privesc scopul existenţei realităţii. John C. Lennox, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford, este un autor și vorbitor...

O mie de daruri: Îndrăznește să trăiești din plin acolo unde te afli

„O mie de daruri“ este revolta frumoasă a sufletului care nu vrea să se lase schilodit de ce a pierdut, ci să străpungă el însuşi suferinţa ca o săgeată care ţâşneşte din arcul harului, un leitmotiv al întregii cărţi.

Despre minuni | Recenzie de carte

„Despre minuni“ este una dintre cele mai preţuite cărţi de apologetică ale lui Lewis, mai ales că, astăzi, pare cumva anacronic să mai crezi în minuni.