Cei care „ar fi murit oricum”. Cât mai costă viaţa unui om?

Discuţia despre numărul de morţi rezonabil într-o pandemie, dacă preţul este salvarea economiei, și, în ultimă instanţă, despre valoarea unei vieţi a fost adusă în prim-plan de pandemia de COVID-19.

Viaţa după COVID-19: cum va arăta noua normalitate?

„Multe certitudini și credinţe vor fi măturate. Multe lucruri pe care le-am considerat imposibile se întâmplă chiar acum. A doua zi după ce vom fi câștigat nu va însemna o revenire la ziua precedentă”, spunea președintele Macron, surprinzând crâmpeie din ceea ce trăim acum, dar și din lumea post-pandemie. O lume pe care o tatonăm...

Să nu ne întoarcem la anormalitatea de dinainte

„Să nu ne întoarcem la anormalitatea de dinainte” – acesta a fost unul dintre mesajele pe care francezii le-au afișat pe balcoanele lor de 1 mai, când manifestaţiile obișnuite cu ocazia acestei zile nu au mai putut avea loc.

Telemedicina – cum să beneficiezi la maximum de ea

În contextul în care cabinetele medicilor de familie și mai multe reţele private de sănătate oferă consultaţii online, merită să înţelegem mai bine telemedicina, oportunităţile pe care le creează și limitările ei.

COVID-19: De ce ne-ar păsa de mediu în plină criză economică?

Situaţia planetei a fost comparată de-a lungul vremii cu cea a autobuzului din filmul Cursă infernală (1994). O bombă plasată în autobuz e setată să explodeze atunci când viteza scade sub 80 de kilometri la oră, așa încât, până la găsirea unei soluţii, autobuzul e nevoit să gonească prin Los Angeles, lovind obstacole și periclitând...

Gestionarea emoţiilor negative (care se accentuează în perioade de criză)

Au trecut mai mulţi ani de când locuiam împreună cu fratele meu. Dar recent am decis să merg și să rămân o perioadă la el. Într-o zi am hotărât amândoi să mergem să vizităm un loc în natură pe care nici eu, nici el nu îl mai vizitasem până atunci. Când am ajuns, începuse să...

COVID-19: Ce (nu) ne-a lipsit în timpul izolării

Viaţa noastră în izolare a avut un ritm și o textură atipice, iar acest lucru a bulversat cotidianul unora, în timp ce pentru alţii a fost un răspuns neașteptat la o nevoie nerostită.

Viaţa după 15 mai: Restart în cursa contracronometru?

Într-o zi obișnuită, o persoană tipică verifică, de câteva zeci de ori, ceasul.

COVID-19: Primul lucru pe care oamenii spun că-l vor face pe 15 mai

Relaxarea restricţiilor este o veste bună pentru majoritatea românilor, după două luni în care și-au văzut viaţa restrângându-se la perimetrul – dintr-odată prea îngust – al casei. Sunt multe lucruri de care au fost privaţi, așa că au deja planuri pentru perioada de relaxare anunţată.

COVID-19: Inegali în faţa pandemiei

În faţa pandemiei suntem în multe feluri, numai egali, nu.

COVID-19: Ce urmează după 15 mai?

După ce autorităţile au anunţat o relaxare a restricţiilor, așteptăm ziua de 15 mai cu sufletul la gură, poate chiar cu planuri de a recupera ultimele crâmpeie ale unei primăveri confiscate.

COVID-19: Ce gândesc și ce simt oamenii din prima linie

În timp ce majoritatea dintre noi rămânem în casele noastre cel puţin pentru încă două săptămâni, mulţi ies zilnic dincolo de perimetrul sigur al locuinţei, pentru a ne ajuta să ne trăim vieţile mai aproape de normalitate.

COVID-19: Care sfârșit este Sfârșitul?

Pe măsură ce criza cauzată de noul coronavirus s-a adâncit și s-a extins, era de așteptat ca fenomenul să fie încadrat în schemele apocaliptice[1] care tind să apară în asemenea contexte.

Doliul în vremea pandemiei

povestește medicul Glenn Wakam. La 12 ore de la intubare, starea pacientului cu COVID-19 s-a deteriorat dramatic, iar Wakam știe că urmează o operaţiune chiar mai dificilă: să-i explice soţiei pacientului, care imploră să fie lăsată să-și ia rămas bun, că spitalul nu-i permite acest trist privilegiu.

COVID-19: Școala în vreme de pandemie

Școala nu ar trebui să aibă rolul de a-i educa pe copii pentru societatea de acum și de aici. Când aceasta nu va mai fi, când și cine îi va mai educa pentru timpurile ce vor fi venit?

COVID-19: Lecţii despre fericire de la un profesor nevăzut

Când lucrurile se strică în viaţă, nostalgia devine ispita care ne consolează. Începem să privim cu alţi ochi trecutul. Ne gândim că am fost prea exigenţi cu noi înșine, cu ceilalţi, cu lumea. Că aveam de toate și voiam totuși mai mult. Că eram într-o permanentă căutare de altceva, fără să ţinem cont de esenţă.

COVID-19: Al treilea semnal

Mă gândeam așa: Oare a sunat vreo alarmă sau e un semnal de sfârșit de zi?

COVID-19: Cum stăm? Analiza măsurilor luate și a efectelor obţinute

Măsurile de distanţare socială și de autoizolare impuse de autorităţile din România în contextul pandemiei cu noul coronavirus au generat un val de neliniște și întrebări legitime: Sunt necesare? Sunt eficiente? Ajută sau mai degrabă duc la probleme în lanţ?

Paștele în vremea COVID-ului: Cărţi din care să alegi în Săptămâna Patimilor

Într-o ocazie în care fusese invitat să vorbească la Oxford, scriitorul C.S. Lewis le-a lansat o provocare studenţilor care îl ascultau: Cum știm ce merită să facem și ce nu, în vreme de război? Ar putea să mai aibă vreo noimă, de pildă, să studiezi matematica sau să citești literatură medievală în vremuri atât de...

COVID-19: Ce am învăţat pe 8 martie și de ce vă spun asta acum

Dacă aș putea retrăi o singură zi din anul acesta, aș alege 8 martie, ziua în care toată primăvara s-a mutat pe bancheta din spate a mașinii mele. Nu bănuiam atunci că acela va fi cel mai frumos moment al unei primăveri pe care izolarea urma să mi-o confiște.

COVID-19: Cum ar fi dacă am primi veștile rele în vid?

Cum ar fi fost dacă nu ar fi existat nicio veste bună care să ne dea încrederea că putem trece prin necazurile cu care ne întâlnim? Nicio veste bună care să ne asigure că suntem preţuiţi, iubiţi, că suntem sprijiniţi, că nu suntem singuri?