În România, bolile cardiovasculare ucid de 3 ori mai multe persoane decât cancerul

„Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer”, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, subliniind că afecţiunile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului medical românesc.

Medicamente pentru tensiune, contaminate cu substanţe cancerigene

O mare fabrică chineză specializată în producţia de medicamente generice din clasa „-pril” – captopril, enalapril, zofenopril, perindopril etc. – atât pentru companii farmaceutice naţionale, cât și străine, a expus milioane de pacienţi la substanţe cancerigene.

Poate consumul de alimente organice să scadă riscul de cancer?

De regulă, persoanele care consumă alimente ecologice sunt convinse că această alegere va fi reflectată într-o stare de sănătate optimă, iar pentru aceasta sunt dispuși să facă sacrificii financiare.

Lipsa exerciţiului fizic, mai nocivă decât fumatul

Puţine vești legate de beneficiile pe care mișcarea fizică le are asupra corpului nostru ne-ar mai putea surprinde astăzi. Un studiu ne surprinde însă demonstrând că lipsa exerciţiului fizic este la fel de nocivă pentru organism ca fumatul.

Cât de aproape de moarte sunt femeile în timpul nașterii

Zeci de mii de femei au nevoie de tratament de urgenţă în fiecare an în timpul nașterii sau imediat după aceea. Într-un nou studiu, cercetătorii arată cât de expuse riscului de deces sunt femeile când nasc, în funcţie de rasă, etnie sau starea de sănătate.

Românii rămân campioni europeni la fumat

România are cel mai mare număr de dependenţi de tutun din Europa în raport cu numărul de locuitori, arată datele oficiale. Potrivit experţilor, o treime dintre români fumează și aproape jumătate dintre aceștia încearcă să renunţe la acest obicei prin diverse metode.

500 de gene pot declanșa hipertensiunea arterială

Cel mai amplu studiu genetic pentru etiologia hipertensiunii arteriale, efectuat pe mai mult de 1 milion de persoane din întreaga lume, a evidenţiat mai clar decât oricând ponderea eredităţii în dezvoltarea acestei afecţiuni cardiologice.

Precum 200 de avioane care se prăbușesc

Aveam mai puţin de șapte ani când am pus prima ţigară în gură, dar îmi amintesc și acum senzaţia. Era ușor alunecoasă și mirosea atât de dulce a fructe, încât n-am mai rezistat și am scos-o repede din hârtie ca să o mestec.

Cât de benefice sunt perioadele de pauză în consumul de alcool

Unul din cinci englezi consumă alcool peste limitele recomandate de experţi. Pe fondul acesta, o nouă campanie de sănătate numită „Drink Free Days” încurajează persoanele de vârsta a treia, consumatoare de alcool, să petreacă cât mai multe zile în care să reducă la zero consumul de alcool.

Care este numărul optim de pași pe care trebuie să-i facem zilnic?

În ultimii ani, ideea celor 10.000 de pași s-a înrădăcinat adânc în cultura populară și o întreagă industrie a fost construită în jurul ideii că, pentru o stare de sănătate optimă, trebuie să facem 10.000 de pași zilnic.

Aspirina nu ar trebui folosită ca tratament preventiv

Multe lucruri s-au susţinut de-a lungul timpului despre tratamentul zilnic cu doze mici de aspirină - că poate preveni atacul miocardic sau atacul cerebral, că poate preveni anumite tipuri de cancer etc. Ultimele studii sunt printre cele mai serioase studii longitudinale care au testat capacităţile acestui medicament care subţiază sângele și împiedică formarea de cheaguri...

Femeile au șanse mai mari de a supravieţui unui infarct dacă medicul lor curant este o femeie

Rata mortalităţii pacientelor care au suferit un atac de cord este mai mare în cazul în care medicul care le tratează este bărbat, arată un studiu american de amploare, care a analizat evoluţia medicală a 580.000 de pacienţi cu atac de cord timp de 19 ani.

„Nu poţi iubi fără să fii rănit.” Un interviu despre suflet, cu cardiologul Peter Landless

Cea de-a doua ediţie a Conferinţei Europene de Sănătate (CES) s-a desfășurat la București, sub mottoul „Sănătate, vindecare, speranţă”. Dacă, din interviul cu dr. Raniero Facchini, am aflat că menţinerea sănătăţii și recuperarea ei pot cere uneori măsuri diferite, iar, din interviul cu dr. Zeno Charles-Marcel, am înţeles că e nevoie să rezistăm tentaţiei de...

„Dar o pastilă pentru lifestyle n-aveţi?” Un interviu cu dr. Zeno L. Charles-Marcel

Nu mai puţin de 650 de adventiști din toată Europa, dar și din afara continentului au participat, între 17 şi 21 aprilie, la Conferinţa Europeană de Sănătate, un eveniment de referinţă pentru Biserica Adventistă, a cărei tradiţie de activism în domeniul stilului de viaţă sănătos își are rădăcinile în secolul al XIX-lea.

Frica și bolile pe care nu le vom avea niciodată

Fără să conștientizăm, apelăm de multe ori la presă ca la un profesor care ne predă realitatea. În domeniul sănătăţii tratăm știrile aproape ca pe niște veritabile consultaţii. Însă dacă lecţia care ni se predă e greșită și dacă ajungem să ne asumăm un diagnostic care, de fapt, nu ne aparţine?

Ce ar trebui să înveţe România de la Finlanda pentru a deveni o ţară „fără tutun”

Fumător? Un sfert dintre români răspund cu „da” și tot un sfert spun că au încercat să se lase în ultimul an. Un program public ambiţios urmărește ca, în 2035, în România să trăiască deja prima generaţie fără tutun.

Cum să ai grijă de inima ta

Nimeni nu va începe la vârsta de 64 de ani să pună bani deoparte, sperând că la 65 va avea o pensie bună. E nevoie să începi din timp, aşa este şi cu arterele noastre, pe care trebuie să învăţăm cât mai devreme să le protejăm.

Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale

Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială. Statisticile plasează România printre primele locuri în topul ţărilor europene în ceea ce privește rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Cifrele îngrijorătoare subliniază importanţa adoptării unor strategii eficiente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Simptomele care prevestesc un infarct

La fiecare cinci secunde, o persoană suferă de un atac de cord, notează Ziare.com. Identificarea la timp a semnelor care ar putea prevesti un astfel de episod este extrem de importantă, putând salva viaţa pacientului.

Cum îţi poţi micşora tensiunea arterială

România se află pe locul al patrulea în topul ţărilor cu cele mai multe decese survenite pe fondul bolilor de inimă, arată statisticile citate de Mediafax. Circa 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială. Boala afectează atât inima, cât şi alte organe vitale precum rinichii, ochii şi creierul.

Anumite medicamente pentru tensiune ar putea creşte riscul apariţiei cancerului la sân

Medicamentele care blochează canalele de calciu folosite în tratarea pacienţilor care suferă de hipertensiune ar putea creşte riscul apariţiei cancerului mamar, susţin cercetătorii americani, informează Live Science.