În pauzele de publicitate, fericirea umblă desculţă

„Era odată un Om care trăia în Ţinutul Rarităţii. După multe aventuri și o lungă călătorie prin Știinţa Economică, s-a întâlnit cu Societatea de Abundenţă. S-au căsătorit și au avut o mulţime de nevoi.” (Jean Baudrillard)

Tânărul care ne-a adus oglinda

În cazul popularului conflict dintre biserică și tineri, nu e posibilă decât o singură concluzie. Nu e greu de aflat ce ne lipsește. E greu de acceptat. Și de-o parte, și de cealaltă.

Marii și micii samariteni milostivi ai lumii

Legătura dintre dăruirea de bani și fericire este mai puternică decât cea dintre sponsorizarea unor cauze și PIB-ul unui stat.

Abstinenţa sexuală | Absurd, opţiune sau necesitate?

Ce are de spus mai exact Biblia despre abstinenţa sexuală? Este ea recomandată sau este indexată sub vreo categorie de anomalii?

De la bunul-simţ la opinia publică

„Interesul public mai presus de gustul publicului“ – așa sună iniţiativa Consiliului Naţional al Audiovizualului adoptată la începutul anului 2013. O iniţiativă benefică, de-a dreptul sanitară, pe care presa scrisă și cea vorbită au mediatizat-o asiduu.

Marea resetare: revoluţia care a mai fost propusă

În fiecare ianuarie, staţiunea Davos găzduiește elita liderilor economici și guvernamentali pe care Forumul Economic Mondial îi reunește într-o exclusivistă întâlnire anuală. Anul acesta, din cauza pandemiei, reuniunea a trebuit reprogramată. Însă controversele privind tema reuniunii – Marea resetare – nu au suferit nicio amânare.

Risipa alimentară la români. Cum putem evita pierderile

În multe case din România, cantităţi importante din alimentele cumpărate ajung în scurt timp la gunoi, fără să-și fi justificat cheltuiala. Care sunt însă adevăratele costuri, dincolo de suma înscrisă pe bon?

COVID-19: Cum stăm? Analiza măsurilor luate și a efectelor obţinute

Măsurile de distanţare socială și de autoizolare impuse de autorităţile din România în contextul pandemiei cu noul coronavirus au generat un val de neliniște și întrebări legitime: Sunt necesare? Sunt eficiente? Ajută sau mai degrabă duc la probleme în lanţ?

Un puzzle pentru statisticieni: de ce nu ne mai crește speranţa de viaţă

Statistici globale recente arată că tendinţa de creștere a speranţei de viaţă începe să facă loc trendului invers, surprinzând statisticienii și lăsând analiștii fără o cauză precisă a acestui fenomen. Care sunt posibilele cauze care au influenţat împreună scăderea speranţei de viaţă?

Cum a devenit empatia cenușăreasa valorilor sociale

Tendinţa noii generaţii de a se replia asupra sinelui, uzurpând rolul central pe care l-au avut relaţiile cu ceilalţi în constelaţia valorilor vechilor generaţii, a fost semnalată și analizată de cercetători sau de simpli observatori ai acestui proces. În spatele acestei realităţi am putea regăsi însă mesajele confuze pe care adulţii le transmit despre succes...

Tutunul și poluarea cresc riscul de tuberculoză cu peste 50%

O cercetare efectuată recent de oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda în colaborare cu mai mulţi cercetători din Republica Populară Democrată Laos arată că sănătatea respiratorie și ratele de îmbolnăvire de tuberculoză în comunităţile sărace pot fi influenţate grav de factori externi controlabili. Tuberculoza, care este vindecabilă și poate fi prevenită, ucide astăzi...

Studiu: majoritatea românilor ar fi dispuși să treacă printr-o reconversie profesională

Mai mult de două treimi dintre români (66,8%) ar fi dispuşi să își schimbe radical drumul în carieră, chiar dacă pentru acest lucru ar trebui să treacă printr-o reconversie profesională, în timp ce aproape o treime (33,2%) ar alege să facă acest lucru doar dacă ar fi forţaţi de circumstanţe, arată studiul global „Decoding Global...

Studiu Yale: vorbirea ne trădează statutul socio-economic

Un nou studiu realizat de cercetătorii Yale oferă dovezi conform cărora persoanele intervievate pentru un loc de muncă sunt evaluate nu în funcţie de experienţa lor profesională, ci în funcţie de statutul lor social, la doar câteva secunde după ce încep să vorbească.

Studiu: un ritm lent de mers la 45 de ani trădează o îmbătrânire accelerată

Mersul lent la persoanele de vârstă mijlocie reprezintă un indicator al gradului de îmbătrânire a creierului, fiind asociat și cu o îmbătrânire accelerată a plămânilor, danturii și sistemului imunitar. Acestea sunt câteva dintre concluziile surprinzătoare ale unui studiu realizat de cercetătorii de la Duke University din SUA

Cercetătorii au descifrat mecanismul prin care bacteriile rezistente la medicamente blochează efectul antibioticelor

Un studiu al cercetătorilor britanici a arătat că bacteriile care provoacă infecţii intraspitalicești cu potenţial letal își închid „portiţele” minuscule din pereţii lor celulari, împiedicând astfel accesul antibioticelor în celulele bacteriene.

România, pe locul 4 în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese violente

România se situează pe locul al patrulea în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese provocate de violenţă, arată cel mai recent sondaj Eurostat privind decesele.

Hrănătatea. Despre hrană și sănătate cu dr. Michael Orlich, de la spitalul universitar din Loma Linda

Când fondatorii spitalului universitar din Loma Linda (California, SUA) i-au așezat temelia, scopul lor era unul oarecum paradoxal. Creștini până în măduva oaselor, și adventiști pe deasupra (adică animaţi de credinţa că Hristos va reveni foarte curând pentru a încheia această istorie și a le deschide celor mântuiţi porţile veșniciei), ei au construit un ecou...

Creativitatea salvatoare

„Cel ce experimentează se aseamănă cu un vânător care nu aşteaptă ca vânatul să-i apară în bătaia puştii, ci caută să stârnească vânatul prin hăitaşi.” (Francis Bacon, filosof englez din secolul al XVII-lea)

Studiu pe tema prezumtivului „atac sonic” suferit de diplomaţii americani în Cuba

După ce relaţiile diplomatice dintre Washington și Havana s-au fragilizat, în urma acuzaţiilor că diplomaţii americani ar fi fost victimele unui „atac sonic”, un studiu recent, publicat în JAMA, a încercat să afle care este cauza simptomelor manifestate de oficialii americani.

Radiografia unei planete îndrăgostite de oraș

Pentru cei care au văzut intersecţia din districtul Shibuya din Tokio, spectacolul furnicarului uman este unul greu de uitat. La fiecare schimbare a semaforului, peste 2.500 de persoane traversează simultan cele 5 mari treceri pietonale, iar impresia unui observator de la înălţime este că vede oștiri pe punctul de a începe o luptă, doar pentru ca,...

România, în topul statelor UE care au înregistrat o scădere a populaţiei în 2018

Populaţia Uniunii Europene a crescut cu 1,1 milioane de locuitori în ultimul an, dar România nu se regăsește printre cele 18 ţări care au înregistrat creșteri ale populaţiei, ci în primele 4 ţări ale UE care au pierdut locuitori în 2018, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).