Ce spun și ce nu spun etichetele „bio”
Producţia de alimente organice este din ce în ce mai importantă la nivel mondial, datorită creșterii preocupării consumatorilor pentru posibilele efecte negative pe care le-ar avea asupra sănătăţii alimentele produse prin metodele agriculturii convenţionale intensive (Brantsæter, Ydersbond et al. 2017).
Percepţia asupra alimentaţiei echilibrate în era digitală
Atitudinea faţă de alimentaţie este un mozaic complex, modelat de factori precum nevoile nutriţionale, senzaţia de foame, preferinţele legate de gust, statutul socioeconomic, factori demografici, emoţionali, etici, culturali și religioși, precum și nivelul de educaţie privind nutriţia (Gahagan 2012). Această pluralitate de factori explică diversitatea alimentară observată la nivel global.
E-urile cele de toate zilele – o epidemie de suspiciuni (I)
Aparent, tot mai mulţi oameni sunt suspicioşi cu E-urile din produsele alimentare, care, după cum spun multe guri prin România şi nu numai, ne pun în pericol viaţa şi fericirea. E-urile bântuie mentalul colectiv naţional ca nişte săbii ale lui Damocles, legănându-se necontenit deasupra capetelor tuturor.
Cât de sigur este consumul de soia?
Soia este un aliment folosit frecvent în bucătăria asiatică, care devine tot mai întâlnit în ţările occidentale, pe măsură ce numărul celor care adoptă o dietă bazată pe plante crește. Mai ieftină, în general, decât carnea, soia aduce o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.
Cum am adoptat dieta vegetariană
Niciodată nu mi-am dorit să fiu vegetariană, ba chiar îmi dădeam ochii peste cap când mi se sugera o asemenea schimbare. În urmă cu câţiva ani, soţul meu a încercat să mă convingă de nevoia schimbării dietei, dar răspunsul meu a fost întotdeauna un „nu” răsunător, urmat de întrebarea: „De ce m-aș priva de ceva...
De ce să devii vegetarian part-time
Pentru cei obișnuiţi să mănânce zilnic carne, excluderea definitivă a acesteia din dietă poate fi o tranziţie dificilă sau chiar imposibilă. Așa a fost și în cazul lui Graham Hill, fondatorul platformei eco Tree Hugger, care, deși își dorea să devină vegetarian, a amânat timp îndelungat renunţarea la produsele animale. Într-un final, a găsit compromisul...
Susţine știinţa (întoarcerea la) alimentaţia din Eden?
În urmă cu 15 ani, când am decis să elimin carnea din dieta mea, nu a fost doar o problemă de a alege fasolea în locul cărnii de vită sau de a găsi reţeta potrivită de omletă de tofu. Pe atunci, adoptarea unui stil de viaţă bazat pe plante era un act radical, o revoluţie...
Cum să mâncăm pentru a face lumea un loc mai bun pentru toţi
„Mănâncă-ţi legumele” – acesta a fost strigătul de luptă al părinţilor de-a lungul anilor. Aceste trei cuvinte s-au întipărit în memoria noastră în copilărie.
Mâncatul încet ne ajută să trăim mai mult
Japonezii din Okinawa au un obicei alimentar care se presupune că le prelungește viaţa. Ce putem învăţa de la ei?
Mirajul mâncării mai scumpe
Atunci când cumpărăm mâncare, preţul ne ghidează de multe ori decizia. Credem că orice e mai scump, e și de calitate. Percepţia noastră poate fi adevărată, dar doar până la un punct.
Consumul de nuci este sănătos, chiar și pentru vârstnici (studiu)
Nucile pot fi incluse în dieta zilnică a vârstnicilor fără ca aceasta să aibă un impact negativ asupra sănătăţii lor prin creșterea în greutate sau apariţia dificultăţilor de a menţine o greutate optimă.
Organic sau convenţional – o alegere alimentară dificilă
Controversa cu privire la alimentele ecologice este departe de a fi fost rezolvată – unii susţin că e vorba doar de un instrument de marketing menit să golească buzunarele cosumatorilor, în timp ce alţii cred că au descoperit calea spre o sănătate mai bună, dacă își permit luxul de a o și parcurge.
Dietele sărace în carbohidraţi pot scurta viaţa
O dietă care se bazează pe reducerea semnificativă a carbohidraţilor din farfurie poate reduce speranţa de viaţă cu până la 4 ani, sugerează un studiu publicat în The Lancet Public Health.
Îndrăznește să adopţi dieta lui Daniel!
La sfârșitul anului 2019, un nou documentar exploziv, Game Changers („Cei care au schimbat jocul”) domina titlurile din industria fitnessului. Cu sportivi renumiţi în distribuţie, precum fostul culturist Arnold Schwarzenegger, jucătorul de tenis Novak Đoković și pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton, documentarul arată că sportul de performanţă poate fi practicat cu o alimentaţie pe...
Odihna care ajută sistemul digestiv să funcţioneze optim
Se vorbește mult despre exerciţiul fizic – un lucru cu adevărat bun, într-o societate tot mai sedentară, în care mașinile au preluat execuţia acelor mișcări pentru care au fost proiectaţi mușchii noștri. Există însă și o altă componentă a unui stil de viaţă sănătos pe care n-ar trebui să o neglijăm vreodată: odihna
Nutrienţi esenţiali în dieta vegetariană
Știm cu toţii că tot ce introducem în organismul nostru ne poate influenţa în mod direct sănătatea. Acesta este și motivul pentru care suntem bombardaţi cu diete care promit să ne ajute să slăbim, să ne simţim mai energici sau chiar „să vindecăm autismul și să anihilăm oboseala cronică”. Dacă ignorăm segmentul dietelor drastice, majoritatea...
Ce (să) mâncam? | O comparaţie între trei stiluri alimentare
Se spune că la fotbal și politică se pricepe toată lumea, dar mai aproape de adevăr s-ar putea să fie afirmaţia: „La alimentaţie se pricepe toată lumea” (sau trăiește această impresie). Cel puţin pentru că, exceptând o minoritate, toţi avem păreri mai mult sau mai puţin ferme despre ceea ce mâncăm.
Nu am putere decât dacă mănânc carne. Adevărat sau fals?
Consumul de carne este văzut adesea în societate ca fiind indispensabil, fără acesta fiind imposibil să ai o performanţă fizică de excepţie.
Regimul vegan poate asigura necesarul de vitamina B12. Adevărat sau fals?
Pentru că vitamină B12 joacă un rol vital în organism, iar lipsa ei poate avea consecinţe grave este necesar să ne informăm din surse veridice.
Generaţia obeză, pusă la regim
Generaţia obeză, generaţia actuală de copii americani ar putea fi prima a cărei speranţă de viaţă va fi mai scăzută decât a părinţilor.
Rezistenţi la schimbare | De ce consumăm prea puţine fructe și legume?
Atitudinea noastră faţă de fructe, legume și alte alimente de origine vegetală este aproape paradoxală: acestea sunt, probabil, cele mai sănătoase alimente, sunt gustoase (sau pot fi preparate astfel cu puţină îndemânare), sunt relativ ieftine, dar, cu toate acestea, majoritatea oamenilor le consumă în cantităţi mai mici decât ar fi necesar.
































