Susţine știinţa (întoarcerea la) alimentaţia din Eden?

În urmă cu 15 ani, când am decis să elimin carnea din dieta mea, nu a fost doar o problemă de a alege fasolea în locul cărnii de vită sau de a găsi reţeta potrivită de omletă de tofu. Pe atunci, adoptarea unui stil de viaţă bazat pe plante era un act radical, o revoluţie...

Cum să mâncăm pentru a face lumea un loc mai bun pentru toţi

 „Mănâncă-ţi legumele” – acesta a fost strigătul de luptă al părinţilor de-a lungul anilor. Aceste trei cuvinte s-au întipărit în memoria noastră în copilărie.

Mâncatul încet ne ajută să trăim mai mult

Japonezii din Okinawa au un obicei alimentar care se presupune că le prelungește viaţa. Ce putem învăţa de la ei?

Mirajul mâncării mai scumpe

Atunci când cumpărăm mâncare, preţul ne ghidează de multe ori decizia. Credem că orice e mai scump, e și de calitate. Percepţia noastră poate fi adevărată, dar doar până la un punct.

Consumul de nuci este sănătos, chiar și pentru vârstnici (studiu)

Nucile pot fi incluse în dieta zilnică a vârstnicilor fără ca aceasta să aibă un impact negativ asupra sănătăţii lor prin creșterea în greutate sau apariţia dificultăţilor de a menţine o greutate optimă.

Organic sau convenţional – o alegere alimentară dificilă

Controversa cu privire la alimentele ecologice este departe de a fi fost rezolvată – unii susţin că e vorba doar de un instrument de marketing menit să golească buzunarele cosumatorilor, în timp ce alţii cred că au descoperit calea spre o sănătate mai bună, dacă își permit luxul de a o și parcurge.

Dietele sărace în carbohidraţi pot scurta viaţa

O dietă care se bazează pe reducerea semnificativă a carbohidraţilor din farfurie poate reduce speranţa de viaţă cu până la 4 ani, sugerează un studiu publicat în The Lancet Public Health.

Îndrăznește să adopţi dieta lui Daniel!

La sfârșitul anului 2019, un nou documentar exploziv, Game Changers („Cei care au schimbat jocul”) domina titlurile din industria fitnessului. Cu sportivi renumiţi în distribuţie, precum fostul culturist Arnold Schwarzenegger, jucătorul de tenis Novak Đoković și pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton, documentarul arată că sportul de performanţă poate fi practicat cu o alimentaţie pe...

Odihna care ajută sistemul digestiv să funcţioneze optim

Se vorbește mult despre exerciţiul fizic – un lucru cu adevărat bun, într-o societate tot mai sedentară, în care mașinile au preluat execuţia acelor mișcări pentru care au fost proiectaţi mușchii noștri. Există însă și o altă componentă a unui stil de viaţă sănătos pe care n-ar trebui să o neglijăm vreodată: odihna

Nutrienţi esenţiali în dieta vegetariană

Știm cu toţii că tot ce introducem în organismul nostru ne poate influenţa în mod direct sănătatea. Acesta este și motivul pentru care suntem bombardaţi cu diete care promit să ne ajute să slăbim, să ne simţim mai energici sau chiar „să vindecăm autismul și să anihilăm oboseala cronică”. Dacă ignorăm segmentul dietelor drastice, majoritatea...

Ce (să) mâncam? | O comparaţie între trei stiluri alimentare

Se spune că la fotbal și politică se pricepe toată lumea, dar mai aproape de adevăr s-ar putea să fie afirmaţia: „La alimentaţie se pricepe toată lumea” (sau trăiește această impresie). Cel puţin pentru că, exceptând o minoritate, toţi avem păreri mai mult sau mai puţin ferme despre ceea ce mâncăm.

Nu am putere decât dacă mănânc carne. Adevărat sau fals?

Consumul de carne este văzut adesea în societate ca fiind indispensabil, fără acesta fiind imposibil să ai o performanţă fizică de excepţie.

Regimul vegan poate asigura necesarul de vitamina B12. Adevărat sau fals?

Pentru că vitamină B12 joacă un rol vital în organism, iar lipsa ei poate avea consecinţe grave este necesar să ne informăm din surse veridice.

Generaţia obeză, pusă la regim

Generaţia obeză, generaţia actuală de copii americani ar putea fi prima a cărei speranţă de viaţă va fi mai scăzută decât a părinţilor.

Rezistenţi la schimbare | De ce consumăm prea puţine fructe și legume?

Atitudinea noastră faţă de fructe, legume și alte alimente de origine vegetală este aproape paradoxală: acestea sunt, probabil, cele mai sănătoase alimente, sunt gustoase (sau pot fi preparate astfel cu puţină îndemânare), sunt relativ ieftine, dar, cu toate acestea, majoritatea oamenilor le consumă în cantităţi mai mici decât ar fi necesar.

De ce nu (prea) mâncăm pâine neagră și alte cereale integrale?

Articolul de faţă este primul dintr-o serie de cinci, care își propune să prezinte adevăruri greu de acceptat despre alimentaţia umană. Este vorba de lucruri cunoscute la nivel teoretic, dar care penetrează doar lent și puţin viaţa noastră de zi cu zi. Dacă anumite lucruri sunt adevărate, de ce suntem atât de reticenţi la schimbare?

Cât de periculoasă este margarina?

Recent, declaraţiile unui cunoscut jurnalist român, având drept ţintă o mare sportivă româncă, cel puţin la fel de bine cunoscută, declanșau un scandal mediatic care a reînviat o dezbatere probabil necesară: cât de sănătoasă este margarina?

Dăunează excesul de sare (grav) sănătăţii?

Există aproape 150 de pagini web românești care au preluat cu copy/paste un text apărut cu mai mult timp în urmă. Este un text de revoltă împotriva repetării obsesive în mediile naţionale audio-vizuale a avertismentului despre excesul de sare, zahăr și grăsimi.

Un singur stomac și o mulţime de motive să nu-l umplem până la refuz

Cum ar fi să mănânci 8,6 kilograme de alimente la o singură masă? Deși pare absurd să încerci să înghesui în stomac o cantitate atât de uriașă de mâncare, „experimentul” a fost făcut în 1981 de un fotomodel londonez în vârstă de 23 de ani.

Studiu: ce ingrediente au alimentele cu gust sporit în mod artificial

Cei mai mulţi dintre noi știm că unele dintre alimentele de pe piaţă sunt atât de gustoase, încât, așa cum spun reclamele, e foarte dificil să te oprești doar la o porţie rezonabilă, însă abia recent un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Kansas a reușit să alcătuiască o listă de criterii știinţifice, prin...

Aplicaţie pentru copiii supraponderali, finanţată cu 650.000 de euro de UE

Wello, o aplicaţie creată de o companie din Cluj pentru familiile cu copii supraponderali, a primit de curând o finanţare de 650.000 de euro pentru dezvoltare.