Mai pot avea copii dacă mă vaccinez anti-COVID-19?

Unul dintre motivele cel mai des invocate de cei care au refuzat vaccinarea anti-Covid 19 a fost ipoteza conform căreia vaccinurile ar provoca infertilitate.

„Pandemia paralelă”: burnout și traumă în rândul cadrelor medicale

Trăim de aproape doi ani în menghina unei pandemii care a făcut mai mult de 5 milioane de victime și a adus aproape de colaps multe sisteme sanitare. Finalul crizei de sănătate nu se întrevede încă, dar personalul medical se confruntă cu o „pandemie paralelă” de burnout și de traumă, iar specialiștii spun că efectele...

Ce trebuie să știm despre rolul unui vaccin anti-COVID în sarcină?

Atunci când analizăm potenţialul impact al unui vaccin anti-COVID în sarcină, este bine să știm în primul rând că mai multe studii au arătat că, la gravide, infecţia cu SARS-CoV-2 poate avea consecinţe negative importante.

Eficienţa vaccinurilor anti-COVID. Este realist să așteptăm eficienţă de 100%?

Știinţa medicală a făcut progrese extraordinare în ultimii 20-30 de ani, cu realizări care au dus la o creștere atât a speranţei de viaţă, cât și a calităţii vieţii. Boli precum cancerul, insuficienţa cardiacă severă, poliomielita sau tuberculoza au parte astăzi de abordări moderne și eficiente.

Sunt vaccinurile sigure? E nevoie de zeci de ani ca să avem răspunsul?

Trebuie să așteptăm studii știinţifice longitudinale, pe zeci de ani, ca să știm dacă vaccinurile sunt sigure?

Cu frica înaintea lui Dumnezeu

Ce ne hrănește frica în momente de criză precum pandemia? Cum putem evita ca frica să ne paralizeze informarea și capacitatea de a lua decizii corecte?

COVID după vaccin. Cât de protejaţi suntem prin vaccinare?

De ce persoane vaccinate se pot îmbolnăvi/pot muri de COVID? 

Imunizarea împotriva COVID-19. Cât de des trebuie repetat vaccinul

Cât durează protecţia oferită de vaccin? Trebuie sau nu să refac vaccinul după o perioadă?

Riscurile vaccinurilor ARNm în era COVID. Cum știm că nu modifică ADN-ul

Intră vaccinul în ADN-ul meu și îl modifică?

Vaccinurile ARNm împotriva COVID-19

Ce înseamnă vaccinul ARNm? Cum funcţionează?

Ce conţin vaccinurile anti-COVID și ce rămâne în organism din fiecare

Ce conţin diferitele tipuri de vaccin? Ce rămâne în organism din fiecare și pentru cât timp?

Vaccinul anti-COVID – riscuri și beneficii. Recomandări și precauţii

Vaccinarea permite crearea unei apărări eficiente și de durată a organismului în faţa bolii. În confruntarea cu pandemia de COVID-19, momentan vaccinarea este una dintre soluţiile pe care știinţa le-a oferit omenirii, cu plusurile și minusurile ei.

Brad Thorp: Ce întrebări putem folosi pentru a verifica dacă unele măsuri ale autorităţilor încalcă libertatea religioasă?

La baza conceptului de libertate religioasă stă chestiunea închinării. Libertatea religioasă este libertatea de a te închina potrivit propriei conștiinţe.

Restricţiile anti-COVID și religia. Ce s-a întâmplat cu libertatea noastră?

Odată cu prelungirea pandemiei și cu impunerea diverselor restricţii asociate cu ea, unii creștini au început să simtă că anumite restricţii le încalcă libertatea religioasă sau libertatea ca principiu, ceea ce ar putea favoriza restrângerea exercitării actului religios la un moment dat.

Sunt sigure vaccinurile anti-COVID? Ce garantează lipsa compromisurilor?

Cum a fost posibilă producerea unui vaccin împotriva COVID-19 în mai puţin de un an și ce garantează lipsa compromisurilor în acest proces?

Complicaţii ale COVID-19, în timpul bolii sau după boală

În curând se vor împlini doi ani de când pandemia cunoscută sub numele de COVID-19 bântuie prin lume. Bilanţul trist al acestei boli – peste 5 milioane de victime pe plan mondial[1] și aproape 50.000 de decese în România[2] – și încă incomplet, pentru că suntem departe de finalul pandemiei, este suficient pentru a-i oferi...

Site-uri cu informaţii sigure despre COVID-19. Cum ne alegem sursele medicale

Informarea în domeniul medical nu este doar o problemă teoretică sau știinţifică, ci are o miză foarte mare. Preluarea de date și recomandări de la furnizori care diseminează informaţii incorecte și/sau incomplete poate duce la pierderea sănătăţii sau chiar a vieţii, prin aplicarea unor tratamente ineficiente sau dăunătoare. Vă aducem în atenţie o listă cu...

Informaţii medicale despre coronavirus. Marea dilemă a surselor de informare

Care sunt cele mai de încredere tipuri de surse de informaţii medicale despre coronavirus și care sunt argumentele că aceste surse sunt de încredere? Descoperă colecţia de analize ST pe tema COVID-19 În iureșul stârnit de actuala pandemie, este mai ușor evidenţiată tendinţa noastră de a pleca urechea la tot felul de teorii care circulă în diverse...

Medicina bazată pe dovezi. Cum se construiește fundaţia încrederii în doctori

Pot să fiu sigur că recomandările pe care le primesc în urma unui consult medical sunt corecte? În articolul de mai jos, discutăm despre medicina bazată pe dovezi. Descoperă colecţia de analize ST pe tema COVID-19 Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi și cei apropiaţi nouă ajungem în situaţia de a avea nevoie de un...

Prima linie de apărare. La ce ajută masca și cât de importantă este ea pentru prevenirea infecţiei...

Societatea umană contemporană, cu o serie de diagnoze deja formulate – nesiguranţă, asimetrie, relativizarea valorilor, manipulare, indiferenţă –, trebuie să facă faţă astăzi unei pandemii ce agravează patologiile sociale deja existente. În ciuda progresului știinţific, omenirea este dureros de fragilă, vulnerabilă, limitată în ansamblul ei. Pandemia ne-a reamintit însă valoarea curajului, definiţia sacrificiului și a...

Protejaţi de infodemie. Ce medici ne dau informaţii sigure despre COVID-19?

Pe lângă pandemia de COVID-19, provocată de coronavirus, se răspândește și o „infodemie“, după cum a descris-o Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).