Cum acceptăm schimbarea fără să devenim ce nu suntem

Singura constantă în viaţă este schimbarea. Mai ales cea care vine pe neașteptate și ne face să credem că nu o putem asimila fără să abdicăm de la noi înșine; fără să ne transformăm în ceva ce nu suntem.

Ziua de mâine este astăzi

Să ajung întâi acolo unde îmi doresc. O să vină apoi și timpul schimbării. Atunci o să fiu mai atent la lucrurile care nu sunt chiar în regulă în viaţa mea. Deocamdată, mai pot aștepta.

Să regret ceva? Sau să trăiesc în felul meu?

Două cântece care au făcut carieră în a doua jumătate a secolului al XX-lea au influenţat generaţii întregi, până azi, cu un mesaj cel puţin provocator: „Je ne regrette rien“ („Nu regret nimic“), ne spunea cuceritor Edith Piaf, și „My Way“ („În felul meu“), era mesajul plin de siguranţă al lui Frank Sinatra.

Visul împlinit sub apă

Visurile noastre trebuie să fie mai puternice decât circumstanţele nefericite în care ne aflăm.

Despre depresie, fără prejudecăţi | cu Ovidiu Balaban-Popa

Atunci când pare că mintea noastră se află în război cu ea însăși, avem nevoie să ne adunăm toţi aliaţii care ne pot sta la dispoziţie.

În braţele antrenorului

Ce poţi face în faţa unui diagnostic cumplit, care nu îţi rezervă decât un cărucior cu rotile? Ce poţi să alegi în afară de disperare sau resemnare? Kayla a ales să alerge.

Rata sinuciderilor la confluenţa dintre criză economică, depresie și internet

Biserica din Scoţia îi încurajează pe enoriași să-i asculte și să le ofere înţelegere celor care iau în calcul sinuciderea. Reverendul Ian Galloway declara că mulţi dintre cei care se gândesc la sinucidere au nevoie doar să discute cu cineva despre problemele care i-au făcut să ia în calcul această opţiune. El şi-a exprimat aprecierea pentru...

Cum (și de ce) să ne cultivăm simţul umorului

Importanţa umorului, inclusiv la locul de muncă, este adesea subevaluată, după cum sugerează o serie de studii. Avem motive robuste să ne dezvoltăm simţul umorului, oricât de puţin înzestraţi ne-am considera în acest domeniu, pentru că umorul are de-a face mai puţin cu abilitatea de a emite continuu glume reușite și mai mult cu faptul...

Bunătatea care „șterge” efectele stresului cotidian

Stresul zilnic este o scuză cât se poate de bună pentru a glisa pe lângă nevoile celor din jur, dar această alegere echivalează cu o dublă pierdere. Pentru că bunătatea cu care facem ziua celuilalt mai frumoasă rămâne un antidot foarte puternic pentru nivelul ridicat de stres pe care îl experimentăm zi de zi.

Generaţia descurajaţilor

Despre rolul pe care l-ar putea avea religia în tratarea depresiei şi a descurajării am discutat cu pastorul Nicu Butoi, la finalul unei serii de prezentări evanghelistice desfăşurate cu sala plină.

Fericirea ca predictor al succesului

Într-o măsură mai mare sau mai mică, fericirea depinde de circumstanţele în care ne aflăm. Succesul vine după o muncă asiduă, iar fericirea îi urmează. Acestea sunt mesaje pe care societatea ni le livrează sub diferite forme, dar cercetătorii spun că nu sunt neapărat congruente cu realitatea.

Televizorul – un baby-sitter dăunător

Televizorul lăsat deschis în permanenţă afectează dezvoltarea limbajului și inteligenţei copiilor, conform unui studiu publicat în ediţia din luna iunie a revistei Archives of Pediatrics.

Mai bun este sfârșitul unui lucru decât începutul lui

Încă de mici suntem îndemnaţi să nu ne dăm bătuţi, să mergem mai departe și să ne „urmăm calea"; de pe băncile școlii ni se inoculează ideea că renunţarea este personajul negativ, sinonim cu eșecul, o dovadă a lașităţii sau a incapacităţii de a ne duce la bun sfârșit misiunea.

Introvertiţii și drumul lor spre succes

Preferă să lucreze singuri sau în echipe foarte mici, nu au dorinţa de a atrage atenţia, iubesc mediile liniștite, mai puţin stimulante, au nevoie de timp pentru a lua decizii. Cu un asemenea profil, introvertiţii par să aibă puţine șanse de a prospera într-o societate care remarcă și recompensează extrovertiţii, cel puţin dacă nu învaţă...

Retrospectiva marilor gesturi mici

Articolul de faţă conţine poveşti despre bunătate, curaj şi generozitate, care au demonstrat, prin simplitatea lor, că pentru a face bine nu este nevoie decât de o inimă deschisă la nevoile celorlalţi.

Ultima dorinţă | O discuţie deschisă despre eutanasie

Când vrem să ne poziţionăm pro sau contra eutanasiei, trebuie să înţelegem că, pe lângă dimensiunea interioară există și aspecte exterioare de luat în calcul. Atunci când creștinii se opun din principiu eutanasiei voluntare, ei sunt rapid etichetaţi ca dezinformaţi sau cruzi. Ce altceva le-ar putea justifica poziţia, în faţa unui om care, torturat de durere...

„Demonii dialogului” și nevoia de conectare | De ce apar conflictele în cuplu?

Conflictele maritale nu ocolesc nici măcar cuplurile fericite, doar că acestea deţin instrumente simple, dar eficiente, de a-și cimenta relaţia într-un mod care să nu permită episoadelor conflictuale să derapeze, distrugând conexiunea emoţională dintre parteneri.

Mișcarea self-esteem și nefericirea unei generaţii

Se spune că stima de sine este un ingredient vital pentru succesul în viaţă. Dar dacă tot ce am învăţat despre stima de sine este greșit?

Frica de a înfrunta frica

„A fi neînfricat poate fi un dar, însă probabil cel mai preţios este curajul rezultat din cultivarea obiceiului de a nu lăsa frica să îţi dicteze acţiunile“, scria cunoscuta laureată cu Premiul Nobel pentru pace și activistă pentru democraţia din Myanmar, Aung San Suu Kyi, în eseul intitulat „Eliberarea de frică“1.

Un obstacol numit plictiseală | Tu câte feluri de a te scărpina cunoști?

Despre plictiseală: „Nefericirea tuturor oamenilor provine dintr-un singur lucru: din acela că nu știu să rămână liniștiţi într-o cameră.“ (Blaise Pascal)

Radiografia unei erori. Ce facem cu tiparele distructive de gândire?

Ceea ce gândim despre noi înșine devine în timp realitatea noastră. Un motiv îndeajuns de bun pentru a identifica gândurile distorsionate lăsate să ruleze în mod obișnuit și pentru a căuta strategii de construire a unei gândiri (mai) sănătoase.