Leacuri pentru singurătate

Trăim într-o perioadă a istoriei care pare să ne fi conectat în toate modurile posibile. Credem că sunt puţini cei care nu au pe nimeni cu care să socializeze.

Creativitatea salvatoare

„Cel ce experimentează se aseamănă cu un vânător care nu aşteaptă ca vânatul să-i apară în bătaia puştii, ci caută să stârnească vânatul prin hăitaşi.” (Francis Bacon, filosof englez din secolul al XVII-lea)

Cel mai arogant dintre sofisme: falsa acuzaţie de eroare logică

În practică, oamenii se acuză des de comiterea unor sofisme și de multe ori acuzaţia este falsă. O asemenea acuzaţie poate fi lansată de cineva care nu înţelege bine ce sunt și cum funcţionează erorile de gândire sau de o persoană manipulatoare, care profită tocmai de ignoranţa persoanelor din prima categorie.

Depresie și revoltă – Coșmarurile părinţilor de adolescenţi

Binomul toxic al revoltei și depresiei din viaţa adolescenţilor se transformă într-una dintre cele mai mari provocări pentru părinţi.

Întoarcerea la binecuvântarea mărunţișurilor

Să redescopăr binecuvântarea care pulsează în lucrurile mici ale vieţii a fost una dintre provocările fiecărui anotimp pe care l-am traversat. Aceasta este concluzia la care ajung mereu, ori de câte ori îmi iau răgazul unui moment de bilanţ.

Cum să îţi regăsești speranţa în doliu

În doliu, acceptarea și răzvrătirea se întrepătrund, iar înţelesul răsare din lacrimi, credinţă și speranţa că moartea nu are ultimul cuvânt.

Cum poţi fi fericit într-o căsătorie imperfectă

Ești nefericit în relaţie și crezi că oficializarea ei printr-un act va aduce, în sfârșit, fericirea? Rata tot mai ridicată a divorţurilor nu este întâmplătoare, iar specialiștii subliniază importanţa unei abordări realiste atunci când vine vorba de căsătorie.

Manipularea: când dezinformatorii cred în noi

Când credem că suntem imuni la dezinformare, devenim o pradă ușoară pentru cei care ne manipulează.

Povești și lecţii de viaţă de pe podul sinuciderilor

Timp de 23 de ani, în fiecare zi de muncă, Kevin Briggs a fost conștient că cineva ar putea să se sinucidă sub ochii lui. Ce poţi să faci sau să spui unui om care stă pe marginea unui pod, gata să sară?

Recunoștinţa, ușa de intrare în noul an

Interesul pentru autoperfecţionare atinge cote incadescente la sfârșitul anului. Mulţi dintre noi medităm la noul început, ne fixăm obiective nobile, avem visuri pe care vrem să le vedem prinzând viaţă, așa că întâmpinăm noul an cu optimism. Totuși, există un lucru pe care trebuie să-l luăm în serios dacă dorim să pășim cu dreptul în noul...

Ideile care ucid

„...le voi da în Casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un loc și un nume mai bune decât fii și fiice; le voi da...

Care este reputaţia ta online?

Comportamentul tău în mediul digital arată cine ești cu adevărat? Mai mult, reprezintă valorile și acţiunile organizaţiilor din care faci parte și pe care, într-un fel sau altul, le reprezinţi?

Ce facem atunci când ne lipsește motivaţia?

Dacă ne este greu să ne regăsim motivaţia, nu suntem singurii care ne luptăm cu această problemă. Terapeuţii spun că mulţi dintre noi se războiesc cu sentimente de tipul „nimic nu mă pune în mișcare”, „nu-mi mai pasă de nimic” sau „pur și simplu nu-mi vine să mă dau jos din pat”.  În aceste situaţii,...

Munca la domiciliu. Cum găsim echilibrul între viaţa profesională și viaţa personală?

Există o mulţime de avantaje care ne vin în minte atunci când este vorba de munca de la distanţă. În practică însă, munca la domiciliu se poate dovedi atât de acaparatoare, încât să nu mai știm unde se termină lucrul și unde începe viaţa personală, așa încât avem nevoie de strategii pentru a echilibra raportul...

Povești de oameni mari și mesaje ascunse în basmele pentru copii

Cărţile pentru copii și desenele animate ascund mai mult decât poveţe de viaţă, de moralitate sau mesaje precum: „Binele triumfă întotdeauna asupra răului." Unele dintre acestea au conotaţii politice, sociale și istorice, în vreme ce altele ascund mesaje subliminale cu tentă sexuală, discriminatorie sau chiar malefică.

Cum să îţi depășești frica de respingere

De respingere nu ne putem ascunde. De-a lungul vieţii ne vom „lovi" de ea la un interviu pentru un loc de muncă sau la întâlnirea cu acea persoană care ne face inima să bată mai tare. Iar pentru că ne dorim atât de mult să fim acceptaţi, respingerea ne va provoca o mare durere interioară,...

Fericirea se construiește

Îmi amintesc de o întrebare (deghizată într-o provocare) primită demult, care m-a încurcat mai mult decât altele de-a dreptul dificile. Trebuia să descriu o zi fericită, și, scotocind prin desaga mea cu zile mulţumitoare, interesante sau de-a dreptul glorioase, nu-mi era foarte limpede după ce criterii trebuia să aleg una.

Cum să-ţi înveţi copiii să participe la treburile casnice

Poate că e greu de crezut, dar faptul că părinţii le dau ocazia copiilor să ajute la treburile casnice le deschide acestora o ușă spre fericire și succes în viitor.

Cum poate recunoștinţa să ne salveze de noi înșine

Lamentarea ne este atât de familiară încât nici nu îi mai distingem prezenţa în interacţiunile noastre. A devenit parte din noi înșine. Și, umblă vorba pe internet, același lucru s-a întâmplat și cu consecinţele ei. Văitatul, cu care se spune că ne-am îndeletnici o dată la fiecare minut al fiecărei conversaţii, ar avea puterea să...

Constrângerile care ne fac fericiţi

Studiul contraintuitiv al psihologului american Barry Schwartz argumentează incomod de similar cu filosofia comunistă, oferind simultan o uimitoare apologie a creștinismului, dușmanul comunismului.

Fericirea care ne pune piedici

Trăim având convingerea că știm ce ne-ar face fericiţi. Știm că dacă am avea acea casă, diplomă, familie sau acel lucru la care am visat dintotdeauna am fi mult mai fericiţi. Dar dacă nefericirea și sentimentele de neîmplinire de acum vin tocmai din faptul că nu știm ce e fericirea?