În cursă cu propriul potenţial

Deși evit afirmaţiile categorice sau absolute, îndrăznesc să risc cu această ocazie, spunând că nu există absolut nimeni care să-și atingă întregul potenţial în oricare aspect al vieţii în care are potenţial. Dacă am asemăna viaţa cu jocurile olimpice, atunci am înţelege ușor două lucruri fundamentale: nu poţi fi primul la toate probele și, chiar și...

Despre motivaţie, confort și amânare…

Am acceptat provocarea de a scrie despre motivaţie gândindu-mă că este o sarcină ușoară, după atâtea discursuri motivaţionale citite, ascultate sau rostite.

Ce trebuie să știe un părinte despre prevenirea suicidului la copii și adolescenţi

Cât de devreme încep să se cuibărească gândurile de sinucidere în mintea unui copil? Discuţiile despre sinucidere pot încuraja acest act? Există semnale că riscul de suicid al copilului/adolescentului este ridicat? Cu o prevalenţă în creștere a suicidului la vârste mici, părinţii au nevoie să știe cât mai multe despre prevenirea suicidului la copii și...

În acord cu omul din oglindă

Nu putem să ne susţinem motivaţia dacă nu ne conectăm zilnic la sursa ei, la ceea ce o generează; dacă nu depunem constant eforturi pentru a ne reaminti de ce ne îndreptăm într-o direcţie și cum să ajungem acolo, de bunăvoie și nesiliţi de nimeni, exercitând liberul-arbitru în ciuda limitărilor de rigoare.

Cum ne pot apropia niște certuri în familie

Faptul că în sânul familiilor noastre nu curge numai lapte şi miere, iar conflictele se grăbesc să apară mai des decât ne-am dori să o facă, nu este o noutate pentru nimeni. Experienţa ne învaţă că oamenii care împărtăşesc nu doar numele, ci și acoperişul, se ciocnesc în păreri sau comportamente în mod direct proporţional...

Sunt singurul care îmi pot rezolva problemele. Adevărat sau fals?

Să apelez la familie, la partenerul de viaţă, la consilieri specializaţi sau să mă retrag în mine însumi şi să caut resurse pentru a depăşi problemele?

Doar copilăria ne face întregi

Făcând ordine într-un folder cu documente vechi, am redescoperit câteva poezii scrise în perioada studenţiei. Una dintre ele mi-a atras, în mod deosebit, atenţia datorită unui vers cu care am rezonat de la început: Doar copilăria ne face întregi.

Nevoia de control, între iluzie și responsabilitate

În copilărie, am avut de suferit din cauza deciziilor luate de adulţi. Cel puţin, așa am crezut multă vreme. Mi se părea nedreaptă lipsa unui drept de veto în momentele cheie care ne defineau ca familie, și așteptam cu nerăbdare ziua când urma să mă desprind de voinţa celor mari.

Crislamul – sincretismul dintre credinţă și știrile false

Un număr important de creștini din diverse confesiuni, tradiţionale și protestante, urmăresc cu îngrijorare materialele online care anunţă înfiinţarea unei noi religii unice mondiale – crislamul. Iar veștile sunt că acesta este doar un prim pas, căruia îi vor urma o monedă unică globală și un guvern mondial de la care nu se poate aștepta...

Curajul care te transformă în om

Curajul e o virtute aparte: spre deosebire de alte virtuţi ce se pot forma și șlefui treptat, curajul nu-și face simţită prezenţa decât spontan și pe deplin în situaţii în care se și cere să acţionezi, dovedindu-l.

Animalele de companie, ajutoare vii pentru o viaţă mai bună

Întotdeauna mi-au plăcut animalele de companie, dar de la distanţă. Crescută de o mamă convinsă că necuvântătoarele nu au ce căuta sub același acoperiș cu omul, am împrumutat o părere asemănătoare, de la care nu am făcut rabat mulţi ani de zile, în ciuda celor ce încercau să îmi demonstreze contrariul.

Așteptările realiste, secretul relaţiilor care durează

Dincolo de a alimenta glume despre cum femeile impun standarde nerealiste bărbaţilor sau despre cum bărbaţii sunt doar niște copii majori care vor ca soţia să le fie și mamă, așteptările în cuplu definesc modul în care ne raportăm la celălalt și influenţează gradul de satisfacţie maritală. 

ABBA, după 40 de ani, revenire cu sentimente contradictorii

După 40 de ani, ABBA revine cu 10 piese noi, un album întreg gata să trezească sau să răsfeţe nostalgiile generaţiilor care regretă destrămarea grupului suedez în anul 1982. Albumul vine însoţit de o premieră: un concert virtual în care grupul interpretează toate piesele noi, cu un twist: cu ajutorul tehnologiei digitale cântăreţii apar în...

Eșecul schimbării. O perspectivă biblică

Pentru claritatea și eficienţa argumentării, vom restrânge definiţia schimbării la acele transformări care afectează obiceiurile de viaţă și de muncă. Obiceiurile stau cel mai des în calea reușitei și a performanţei.

Șapte cărţi despre schimbare pe care merită să le citești

Aproape toate librăriile au astăzi o secţiune dedicată cărţilor despre schimbare, doar că denumirea generică dată acestei categorii de volume este cea de „dezvoltare personală“, sau „self-help“.

Muntele se mută din loc cu pași mici

„Suntem ceea ce facem în mod repetat“, spunea Aristotel. Un adevăr care ar putea încapsula informaţii preţioase despre cum putem iniţia schimbări durabile ale modelelor noastre de comportament.

Cum acceptăm schimbarea fără să devenim ce nu suntem

Singura constantă în viaţă este schimbarea. Mai ales cea care vine pe neașteptate și ne face să credem că nu o putem asimila fără să abdicăm de la noi înșine; fără să ne transformăm în ceva ce nu suntem.

Ziua de mâine este astăzi

Să ajung întâi acolo unde îmi doresc. O să vină apoi și timpul schimbării. Atunci o să fiu mai atent la lucrurile care nu sunt chiar în regulă în viaţa mea. Deocamdată, mai pot aștepta.

Să regret ceva? Sau să trăiesc în felul meu?

Două cântece care au făcut carieră în a doua jumătate a secolului al XX-lea au influenţat generaţii întregi, până azi, cu un mesaj cel puţin provocator: „Je ne regrette rien“ („Nu regret nimic“), ne spunea cuceritor Edith Piaf, și „My Way“ („În felul meu“), era mesajul plin de siguranţă al lui Frank Sinatra.

Visul împlinit sub apă

Visurile noastre trebuie să fie mai puternice decât circumstanţele nefericite în care ne aflăm.

Despre depresie, fără prejudecăţi | cu Ovidiu Balaban-Popa

Atunci când pare că mintea noastră se află în război cu ea însăși, avem nevoie să ne adunăm toţi aliaţii care ne pot sta la dispoziţie.