Munca la domiciliu. Cum găsim echilibrul între viaţa profesională și viaţa personală?
Există o mulţime de avantaje care ne vin în minte atunci când este vorba de munca de la distanţă. În practică însă, munca la domiciliu se poate dovedi atât de acaparatoare, încât să nu mai știm unde se termină lucrul și unde începe viaţa personală, așa încât avem nevoie de strategii pentru a echilibra raportul...
Povești de oameni mari și mesaje ascunse în basmele pentru copii
Cărţile pentru copii și desenele animate ascund mai mult decât poveţe de viaţă, de moralitate sau mesaje precum: „Binele triumfă întotdeauna asupra răului." Unele dintre acestea au conotaţii politice, sociale și istorice, în vreme ce altele ascund mesaje subliminale cu tentă sexuală, discriminatorie sau chiar malefică.
Cum să îţi depășești frica de respingere
De respingere nu ne putem ascunde. De-a lungul vieţii ne vom „lovi" de ea la un interviu pentru un loc de muncă sau la întâlnirea cu acea persoană care ne face inima să bată mai tare. Iar pentru că ne dorim atât de mult să fim acceptaţi, respingerea ne va provoca o mare durere interioară,...
Fericirea se construiește
Îmi amintesc de o întrebare (deghizată într-o provocare) primită demult, care m-a încurcat mai mult decât altele de-a dreptul dificile. Trebuia să descriu o zi fericită, și, scotocind prin desaga mea cu zile mulţumitoare, interesante sau de-a dreptul glorioase, nu-mi era foarte limpede după ce criterii trebuia să aleg una.
Cum să-ţi înveţi copiii să participe la treburile casnice
Poate că e greu de crezut, dar faptul că părinţii le dau ocazia copiilor să ajute la treburile casnice le deschide acestora o ușă spre fericire și succes în viitor.
Cum poate recunoștinţa să ne salveze de noi înșine
Lamentarea ne este atât de familiară încât nici nu îi mai distingem prezenţa în interacţiunile noastre. A devenit parte din noi înșine. Și, umblă vorba pe internet, același lucru s-a întâmplat și cu consecinţele ei. Văitatul, cu care se spune că ne-am îndeletnici o dată la fiecare minut al fiecărei conversaţii, ar avea puterea să...
Constrângerile care ne fac fericiţi
Studiul contraintuitiv al psihologului american Barry Schwartz argumentează incomod de similar cu filosofia comunistă, oferind simultan o uimitoare apologie a creștinismului, dușmanul comunismului.
Fericirea care ne pune piedici
Trăim având convingerea că știm ce ne-ar face fericiţi. Știm că dacă am avea acea casă, diplomă, familie sau acel lucru la care am visat dintotdeauna am fi mult mai fericiţi. Dar dacă nefericirea și sentimentele de neîmplinire de acum vin tocmai din faptul că nu știm ce e fericirea?
Pentru întâlniri și întrebări memorabile
„Și cine poate să spună omului ce va fi după el sub soare?” (Eclesiastul 6:12)
Războiul nu poartă jucării în raniţă
Când descinde din paginile manualelor de istorie pentru a se instala în lumea reală, războiul are o sonoritate tăioasă, constituindu-se într-o seismogramă a celor mai rele coșmaruri ale umanităţii. Iar recurenţa feţelor lui hidoase demonstrează că, indiferent de nivelul atins de civilizaţia umană, răul moral nu dispare, ci doar se transmite, eventual criogenat, de la...
Un joc al vieţii
„Circumstanţele nu contează atunci când ai un vis.“ Acesta pare să fie mesajul central al poveștilor celor care au reușit în ciuda unor obstacole inimaginabile. Se pot naște însă visuri în mijlocul luptei pentru supravieţuire, în depravare și mizerie? Și, chiar dacă se nasc, au vreo șansă de supravieţuire?
Cum să îţi descoperi valoarea
Poate că ai auzit de depresia de la jumătatea anului. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) nu apare doar în lunile de iarnă, ci și în plină vară. Oamenii încep să se întrebe dacă viaţa lor are vreo valoare; totul seamănă cu o criză existenţială, dar nu neapărat la fel de dramatică și nici cu atât de...
Shoppingul și lumea perfectă
„Bună, sunt Rebeca și sunt dependentă de cumpărături!” Replica, la fel ca și personajul, deși aparţin unei comedii apărute în 2009, sunt totuși decupate dintr-o familiară realitate cotidiană. Shoppingul a devenit o anexă indispensabilă a vieţii moderne. Dar când nu se rezumă la a fi doar apendicele unei existenţe cu mult mai complexe, instalându-se în...
Sunt suficient de materialist pentru a rezista materialismului?
Bannere atractive pe site-uri cu trafic mare, campanii de promovare, reduceri reale sau iluzorii, oferte care se epuizează cu viteza minutului sau a secundei. Liste cu produse, aprigă vânătoare de preţuri, trezirea cu noaptea-n cap. Start furat, vânzări de milioane de dolari, clienţi extaziaţi sau nemulţumiţi, colete livrate cu întârziere, bugete care o iau razna....
Părinţi răpiţi de tehnologie
Considerăm că adolescenţii şi tinerii sunt dependenţi de telefoane, computere, tablete şi alte dispozitive. Medicul pediatru Jenny Radesky a observat însă că mulţi părinţi sunt la fel de dependenţi, cu consecinţe negative în dezvoltarea copiilor.
Depresia lovește de la vârste tot mai mici
Doar cu două decenii și jumătate în urmă, depresia și alte tulburări ale sănătăţii mintale erau aproape necunoscute la copii și, de asemenea, ignorate în unele cazuri.
Crescuţi cu povara fericirii
Sunt de admirat părinţii implicaţi, care fac tot ce pot pentru copiii lor. La o privire mai atentă însă, se pot observa la ei frământările și frica de a nu reuși să le asigure copiilor lor fericirea. Este fericirea copiilor o povară pe care părinţii ar trebui să o poarte?
Cum să vorbești ca să fii auzit
„Problema cu comunicarea este iluzia că a fost realizată.” (George Bernard Shaw)
Rezilienţa la rușine
Unde-i frică, e şi ruşine, spune un proverb românesc. Ce nu ne spune proverbul (și ce nu știu mulţi dintre noi) este că, în faldurile rușinii, se ascund o multitudine de probleme emoţionale și de relaţii defectuoase, care se propagă de la o generaţie la alta.
Arta de a încetini timpul
„Când lucrurile se petrec prea repede, nimeni nu poate fi sigur de nimic, de absolut nimic, nici măcar de el însuși” (Milan Kundera).
Mirajul mâncării mai scumpe
Atunci când cumpărăm mâncare, preţul ne ghidează de multe ori decizia. Credem că orice e mai scump, e și de calitate. Percepţia noastră poate fi adevărată, dar doar până la un punct.