Rusia vrea o statuie-gigant cu Iisus Hristos pe locul unei statui a lui Lenin

„Pe altceva nu aveam pe ce să cheltuim banii publici? Mai bine îi cheltuiam pe spitale, școli, drumuri...” Sună cunoscut? Nu vă grăbiţi însă să credeţi că această remarcă este una românească; ea vine din Rusia, de la o rezidentă a orașului Vladivostok, nemulţumită de planurile autorităţilor locale de a construi o statuie a lui...

15 decembrie: data de înfiinţare a unei biserici ucrainene independente

Președintele Petro Poroșenko a anunţat că în data de 15 decembrie Catedrala „Sfânta Sofia” va fi gazda unui sinod bisericesc, ce se va întruni pentru înfiinţarea unei Biserici Ortodoxe independente şi pentru alegerea liderului ei, anunţă Agerpres.

Lupta pentru Ucraina abia începe

Este liniște în Ucraina. De ceva timp nu se mai aud trupele lui Putin tropăind zgomotos în regiunile deţinute de rebeli, la fel cum nu se mai aud nici vocile celor care strigau după europeni pentru eliberarea ţării. De ceva timp, soarta Ucrainei pare suspendată undeva, la înălţime, unde doar cele sfinte o mai pot...

Esenţiale azi, 18 octombrie

România, ţara cu cele mai mari creșteri de preţuri din UE

Schismă: Patriarhia Rusiei suspendă relaţiile cu Patriarhia Ecumenică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, după ce aceasta a demarat procedura de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Decizia a declanșat o veritabilă schismă, comparabilă ca impact, spun analiștii, cu Marea Schismă din 1054.

Referendumul, o discuţie încă neterminată

Și dacă la final, indiferent de rezultatul referendumului de săptămâna viitoare, vom constata că România a ratat lecţia?

Scade influenţa Rusiei asupra lumii ortodoxe

După ce patriarhul Bartolomeu a dat semne că va accepta autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cu alte cuvinte independenţa canonică a Kievului și detașarea de influenţa Moscovei, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat că suspendă relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol.

Kremlinul și-a pus amprenta politico-religioasă chiar lângă Eiffel

Moscova speră să prindă rădăcini în inima Parisului, o realitate devenită posibilă recent prin mijlocirea Bisericii Ortodoxe.

Minorităţile religioase din Rusia, victime ale noii legi antitero

Creștinilor din Rusia nu li se va mai permite să le trimită prietenilor o invitaţie la biserică sau să ţină evanghelizări în propriile case - în cazul în care va fi pus în aplicare cel mai nou set de legi de supraveghere antiterorism din Rusia. Analiștii interpretează măsurile ca pe o formă mascată de protejare...

Un Sinod panortodox cu de toate, mai puţin cu unitate

Liderii ortodocşi nu s-au mai reunit într-un mare sinod de la schisma din 1054. Iată că, după aproape un mileniu, au reușit să o facă, însă într-un context tensionat ca și precedentul. Nici nu a început bine reuniunea, că a ieșit la suprafaţă lipsa de unitate a unei ortodoxii măcinate de sentimente naţionalist-politice suprapuse peste...

Biserica Ortodoxă Rusă: Rusia duce o luptă sfântă împotriva terorismului

Rusia duce „o luptă sfântă” în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Sfânta Rusie” – salt în Evul Mediu, cu binecuvântarea patriarhului

O veche expresie generică a Imperiului ţarist în baza căreia s-a construit un imaginar colectiv de natură religioasă a reapărut în discursuri auzite în bisericile din Moscova. În baza acestei sintagme, Rusia și-a justificat imperialismul politico-religios. O face în continuare, iar patriarhul dă senzaţia că este actor într-un scenariu conceput în Evul Mediu.

Patriarhul Chiril: În premieră, păcatul este justificat prin lege

Patriarhul Chiril al Rusiei, una dintre ţările în care opoziţia faţă de homosexualitate este cea mai puternică, a declarat recent că, pentru prima dată în istoria umanităţii, păcatul este justificat prin lege, prin legalizarea căsătoriilor gay şi adopţiilor în cuplurile homosexuale.

Patriarhul Chiril deschide calea dialogului cu papa Francisc

Patriarhul Chiril, liderul credincioşilor ortodocşi ruşi, a anunţat ieri că este deschis dialogului religios cu papa Francisc, pentru a găsi soluţii la problema numeroaselor provocări cu care se confruntă credincioşii contemporani. Între acestea se numără legalizarea căsătoriilor homosexuale şi acceptarea adopţiilor de către aceste cupluri, a declarat patriarhul într-un interviu televizat care a avut loc...

În curând, ruşii vor avea nevoie de autorizaţie ca să se roage în public

Ministerul de Justiţie rus a propus un proiect de lege care să poată sancţiona pe toţi cei care participă la ceremonii religioase sau se roagă în spaţiul public fără a avea autorizaţie din partea autorităţilor ţării, informează Russia Today.

Patriarhul Chiril: „Rusia se destramă fără biserică”

În urma atacurilor tot mai frecvente împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, mesajul patriarhului ortodox Chiril sună ca o legitimizare a legăturii indisolubile dintre stat şi biserică.

Cei 18 milioane de necredincioşi invizibili

Mâna de fier cu care este condusă Rusia face ca manifestările împotriva regimului sau împotriva Bisericii să fie rarităţi în spaţiul public. Televiziunea federală rusă transformă ortodoxia într-un simbol sfânt, iar mass media încurajează lipsa prezenţei diferitelor minorităţi, sexuale sau religioase.

Apoape jumătate dintre ruși cred că BORu are nevoie de protecţie

Biserica Ortodoxă Rusă (BORu) desfășoară o amplă campanie de conștientizare cu privire la pericolele ideologice care o pândesc. Dovadă stă rezultatul unui sondaj care arată că mai mult de jumătate dintre ortodocși era la curent cu evenimentele de rugăciune organizate de BORu, cu o lună înainte ca acestea să aibă loc....

Patriarhului Kiril cere public scuze pentru poza modificată în Photoshop

Poza la care se face referire este cea în care Patriarhul Kiril apare fără ceasul de mână, în timpul întrevederii cu Ministrul de Justiţie rus, din 2009. Poate că modificarea ar fi fost trecută cu vederea, dacă nu s-ar fi omis ştergerea în Photoshop şi a reflexiei ceasului, care este foarte vizibilă pe suprafaţa lucioasă...

Alegerile locale din Rusia, prilej de discriminare a evanghelicilor

Un expert în drepturile omului acuză Biserica Ortodoxă Rusă că discriminează creștinii de alte confesiuni și oferă ca dovadă situaţia petrecută la alegerile pentru postul de primar într-un oraș mare din Rusia.