Mituri despre somn, spulberate
În jurul somnului s-au creat o serie de convingeri și de practici la care mulţi au aderat, însă despre care știinţa a demonstrat că sunt eronate și chiar că pot avea repercusiuni periculoase asupra celor care le urmează.
Oboseala pe care nu o recunoşti
Deşi nu suntem conştienţi, manifestăm de multe ori semne ale epuizării. Acestea sunt un avertisment al faptului că ceva nu funcţionează bine din punct de vedere fizic sau emoţional şi că stilul de viaţă trebuie modificat.
Visele noastre și semnificaţia lor
Aseară am avut un vis în care s-au împletit situaţii neobișnuite cu oameni și locuri familiare – un amalgam tipic pentru visele pe care reușim să ni le mai amintim la trezire.
Somnul și efectele asupra vieţii
Importanţa somnului pentru copii și adulţi a fost evidenţiată la o convenţie din Minneapolis, unde au fost prezentate o serie de studii despre corelaţiile dintre timpul acordat somnului și diverse aspecte ale vieţii cotidiene.
Un cluster de studii desemnează somnul drept cel mai bun anxiolitic natural
Anxietatea și stresul sunt stări umane universale, trăite într-o oarecare măsură de toată lumea în diverse momente din viaţă. În timp ce unii sunt mai puţin predispuși la anxietate decât alţii, cu toţii ne simţim uneori efectiv epuizaţi după o zi lungă plină de încercări și necazuri. Societatea ne invită la diverse modalităţi de a...
Știinţa a subapreciat efectele nocive ale lipsei de somn
Laboratorul pentru Cercetarea privind Somnul și Învăţarea, din cadrul Universităţii de Stat din Michigan (MSU), a efectuat unul dintre cele mai ample studii privind somnul, dezvăluind că privarea de somn ne afectează mult mai mult decât au sugerat teoriile anterioare.
Insomnia se asociază cu un risc crescut de atac de cord și AVC
Persoanele care suferă de insomnie au un risc mai mare de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat în jurnalul medical Neurology.
Telefoanele ne obosesc și ne strică dispoziţia
Fenomenul „ingerinţelor tehnologice”, adică a intruziunilor zilnice pe care oamenii le experimentează din cauza folosirii telefoanelor mobile este tot mai pregnant, iar cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Queensland avertizează că pe măsură ce devenim tot mai dependenţi de aceste dispozitive, suntem mai obosiţi, mai neproductivi și mai indispuși.
Cum să dormi bine în era anxietăţii
Somnul este poate cel mai important, complicat și puţin înţeles mecanism fiziologic care ne ţine în viaţă. Subestimat pentru mare parte din istorie, odată cu revoluţia industrială și trecerea la iluminatul electric, somnul a început să devină o problemă tot mai mare care a dus la dezvoltarea unei întregi industrii de medicamente, suplimente, aplicaţii zen,...
Studiu: credinţa în Dumnezeu ne ajută să dormim mai bine
Credinţa în Dumnezeu îi ajută pe oameni în multe feluri: reduce anxietatea, ameliorează depresia, crește simţământul sensului și dorinţa de implicare socială, ba chiar previne anumite boli ale stilului de viaţă, prin adoptarea unui comportament cumpătat. Un studiu recent anunţă însă că există o legătură bine documentată și între o credinţă solidă și un somn...
Studiu: Prea mult somn este la fel de dăunător ca prea puţin
Un studiu realizat de Western Brain and Mind Institute, din Canada, a confirmat o presupunere pe care oamenii de știinţă o aveau de mult timp, și anume că 7 până la 8 ore de somn în fiecare noapte sunt optime pentru performanţa creierului.
Ce câștigăm și ce pierdem prin adoptarea orei de vară
Când ne gândim la schimbarea sezonieră a orei, o facem, în general, în termeni de câștig sau de pierdere a unei ore de somn. Studiile arată însă că o schimbare relativ minoră poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii și bunăstării populaţiei și că pierderile ar putea depăși câștigul care a justificat iniţial acest artificiu.
Cum să crești un copil de succes
Majoritatea părinţilor vor să crească copii fericiţi și sănătoși, însă mulţi dintre ei nu știu sigur cum să procedeze. Mulţimea de cărţi tip „self-help” este copleșitoare, iar atunci când sfaturile se contrazic unele pe altele, pot apărea și sentimente de neputinţă sau inadecvare. În ajutorul părinţilor vin însă oamenii de știinţă cu concluziile unui studiu...
Insomnia poate fi tratată prin terapie online
Tratarea insomniei prin programe de terapie online poate ameliora simptomele bolii și îmbunătăţi calitatea vieţii, dar și sănătatea fizică și psihică, au arătat într-un nou studiu experţii de la Universitatea Oxford și Northwestern Medicine.
În 2050, lumea va avea de două ori mai mulţi bătrâni decât azi
Numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani se va dubla, la nivel mondial, până în anul 2050, ajungând la 2 miliarde. Creșterea, previzionată de cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind îmbătrânirea și starea sănătăţii, echivalează cu o creștere de la 12% la aproape 20% din totalul populaţiei.
Incidenţa cancerului este în creștere la nivel global
În 2018 vor apărea 18,1 milioane de cazuri noi de cancer și se vor înregistra 9,6 milioane de decese din această cauză, faţă de 14,1 milioane de cazuri și 8,2 milioane de decese în 2012, estimează Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).
Studiu: Demenţa poate fi prezisă cu 10 ani înainte de apariţie
Demenţa este o cauză majoră de dizabilitate pentru cei mai mulţi adulţi de vârsta a treia din întreaga lume, iar, potrivit specialiștilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, până în prezent nu se cunosc tratamente cu rol în eradicarea bolii. Tratamentele actuale doar pot încetini progresul bolii.
Cât de benefice sunt perioadele de pauză în consumul de alcool
Unul din cinci englezi consumă alcool peste limitele recomandate de experţi. Pe fondul acesta, o nouă campanie de sănătate numită „Drink Free Days” încurajează persoanele de vârsta a treia, consumatoare de alcool, să petreacă cât mai multe zile în care să reducă la zero consumul de alcool.
De ce să așezi somnul pe lista de priorităţi
„Dacă mi-ai fi întrebat în dimineaţa în care m-am prăbușit: «Arianna, ce mai faci?» Aș fi spus: «Bine». Pentru că a fi mereu obosită a devenit noua normalitate.“
Studiu: Ce ni se întâmplă dacă muncim non-stop
Din cei aproape 1,8 miliarde de angajaţi din toată lumea, peste 400 de milioane lucrează mai mult de 49 de ore pe săptămână, arată cele mai recente statistici ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Motive pentru care să renunţi la nopţile albe
„Ai timp să dormi după ce mori”, spune o zicală invocată adesea de cei care își pierd nopţile din varii motive. De fapt, știinţa a arătat că un somn scurt este un factor care poate indica sau chiar cauza mortalitatea prematură.