Marea Schismă, marile orgolii

„Nu există în lumea de azi alte două biserici care să-i semene atât de mult și în același timp să fie atât de adverse precum Biserica Orientală, sau Greacă, și cea Occidentală, sau Romană.” Philip Schaff

Fecioara Maria este în cer. Adevărat sau fals?

Protestanţii răspund că presupusa natură fără păcat a Mariei este nesusţinută de Scriptură şi nu este o condiţie naturală a Înălţării ei în trup.

Autodaféurile de la Catholic Herald

Catholic Herald este o revistă londoneză apărută în 2014, continuarea ziarului cu același nume încă din 1888. Din anul 2018, revista se publică și în Statele Unite, având inclusiv versiune online. Nu este de mirare că publicaţia își onorează numele, promovând catolicismul în mediul anglo-american, care cândva era puternic anticatolic.

Chipul mai puţin evident al ecumenismului

Lideri ai celor trei religii avraamice – mozaism, creștinism, islamism – s-au reunit la sfârșitul lunii octombrie la Vatican pentru a semna o declaraţie comună împotriva suicidului asistat și a eutanasiei.

Papa Francisc lansează iniţiativa globală „Pactul educativ”

Papa invită liderii mondiali să se reunească la Vatican pe 14 mai 2020 pentru a participa la iniţiativa „Reconstruirea pactului educativ global”, care își propune să formeze „o largă alianţă educativă” între toate componentele societăţii, care să fie „generatoare de pace, dreptate și ospitalitate între toate popoarele familiei umane, precum și dialog între religii”.

Cardinalul George Pell a pierdut apelul prin care contesta condamnarea pentru abuz sexual

Cardinalul George Pell, fost trezorier al Vaticanului și clericul cu cea mai înaltă funcţie în slujba Bisericii Catolice care a primit o condamnare pentru abuz sexual, a pierdut apelul în instanţă prin care a pledat nevinovat.

Vaticanul ridică imunitatea nunţiului din Paris, acuzat de hărţuire sexuală

Vaticanul a ridicat imunitatea reprezentantului său în Franţa, Luigi Ventura, pe care mai mulţi bărbaţi l-au acuzat de hărţuire sexuală.

Vaticanul contestă oficial teoria că genul ar fi o chestiune de alegere

Vaticanul a respins ieri ideea că oamenii își pot alege singuri sexul, într-un document oficial intitulat „Bărbat și femeie i-a creat”. Decizia este o lovitură pentru comunitatea LGBT catolică, ce a sperat într-o apropiere de biserică, după numirea papei Francisc.

Cronica vizitei papei Francisc în România (II)

În intervalul unei singure săptămâni, agenda publică românească a făcut un salt radical de la efortul agonizant al condamnării un lider politic la extazul provocat de vizita unui lider religios, ambele așteptate mult timp, și de către mulţi. Subiectele care ne-au preocupat în ultima vreme nu aveau cum să nu ne alimenteze disponibilitatea de a vedea...

Cronica vizitei papei Francisc în România (I)

Un eveniment cu paliere multiple – religios, social și politic –, vizita papei Francisc în România a avut impact pe cel puţin două căi: prin ce am auzit și prin ce am văzut. Prima parte a acestei cronici vizează mesajele pe care suveranul pontif le-a transmis pe parcursul pelerinajului său. A doua parte va trata...

Tratatul de la Lateran – povestea unei răni vindecate

Era anul 1927. La București, în unul dintre saloanele Palatului Regal, regele Ferdinand stătea în tăcere. Era destul de slăbit, iar boala nu dădea semne că l-ar părăsi. Lângă el, Vasile Goldiș, proaspăt numit la Ministerul Instrucţiunii și Cultelor, aștepta să afle motivul pentru care regele îl convocase în secret.

Vaticanul studiază rolul femeilor diacon în biserica primară

La 3 ani de la înfiinţarea unei comisii privind rolul femeilor diacon în biserica primară, papa Francisc declară că este nevoie de mai multe studii pe acest subiect pentru conturarea unei perspective clare asupra misiunii femeilor în biserica de astăzi.

Papa Francisc militează pentru o autoritate globală care să urmărească „binele comun”

„Atunci când binele comun supranaţional este identificat în mod clar, este necesar să avem o autoritate specială, legal constituită, capabilă să faciliteze punerea în aplicare a acestuia”, a declarat Papa Francisc la întâlnirea cu membrii Academiei Pontificale de Știinţe Sociale.

Vatican: Libertatea religioasă, pusă în pericol de „noile drepturi umane”

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, prezent la un simpozion pe tema libertăţii religioase organizat în cadrul ambasadei Statelor Unite la Vatican, a avertizat că „în ciuda atâtor eforturi depuse pentru promovarea și reîntărirea dreptului fudamental la libertate religioasă, ceea ce vedem este o continuă degradare a acestui drept în lume”.

Studiu: Bisericile catolice din SUA pierd enoriași mai mult decât oricare altă biserică

În ciuda dimensiunii și a influenţei sale, Biserica Catolică americană se confruntă cu un declin al numărului de membri de o anvergură nemaiîntâlnită la alte biserici studiate, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare Pew.

Neafiliaţii religios, pe cale să devină cel mai mare grup „religios” din SUA

Procentul celor care nu se mai declară afliliaţi niciunei confesiuni religioase este în creștere în toată lumea civilizată, iar conform ultimelor sondaje din Statele Unite neafiliaţii religios au ajuns să fie la fel de numeroși precum catolicii sau evanghelicii americani.

Cardinalul Pell, condamnat la 6 ani de închisoare

Cardinalul australian Geoge Pell, fost trezorier al Vaticanului – al treilea cel mai important oficial din stat –, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru molestarea a doi băieţi de cor într-o catedrală din Melbourne, acum mai bine de 20 de ani.

Trezorierul Vaticanului, găsit vinovat de abuz sexual

Cardinalul George Pell – considerat al treilea cel mai important oficial din Vatican și fiind cel care a avut în sarcină inclusiv gestionarea acuzaţiilor de abuz sexual la adresa unor prelaţi din ţara sa natală, Australia – a fost găsit vinovat de abuz sexual de către un tribunal din Australia.

Un apel istoric la înfrăţire

„Salaam alaikum”, sau „Pacea fie cu voi”, a fost introducerea rostită de papa Francisc într-un videoclip oficial difuzat de Vatican înainte de vizita istorică pe care o face între 2 și 5 februarie în Peninsula Arabică. Francisc este primul papă care vizitează această regiune și care întoarce o nouă pagină în istoria relaţiilor dintre religiile...

Fratele mai mare al creștinismului

„În fiecare creștin este un evreu.“ Constatarea suveranului pontif nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Deși declaraţia pare banală, miza este profundă. Invocarea rădăcinilor iudaice de către papa Francisc face trimitere directă la originea unui creștinism căruia lungul drum în istorie i-a alterat identitatea.

Întâlnire a episcopilor anglicani și catolici pentru intensificarea colaborării

Lideri catolici și anglicani din Marea Britanie au vorbit despre legătura frăţească puternică stabilită între ei, la finalul unei întâlniri din Leicester, care a avut loc între 16 și 17 ianuarie.