Ce fel de copii modelăm din cuvintele noastre

„Felul în care le vorbim copiilor devine vocea lor interioară.” (Peggy O’Mara)

Singura moarte care poate fi evitată

„Dacă există ceva mai sfâșietor decât un trup care se prăpădește din lipsă de pâine, acela e un suflet care se stinge din lipsă de lumină.“ (Victor Hugo)

Cerșetor și impostor: De ce lacrimile nu se șterg cu bancnote

Sub titlul „De la pastor la cerșetor“, povestea lui Jeremiah Steepek a avut tot ce i-a trebuit pentru a deveni virală pe internet. Impresionaţi, oamenii au dat like și share pe reţelele de socializare, cu un entuziasm care, ironic, nu se regăsește niciodată în relaţiile cu cerșetorii din viaţa reală. Există vreo ieșire din această...

Ce trebuie să știe un părinte despre prevenirea suicidului la copii și adolescenţi

Cât de devreme încep să se cuibărească gândurile de sinucidere în mintea unui copil? Discuţiile despre sinucidere pot încuraja acest act? Există semnale că riscul de suicid al copilului/adolescentului este ridicat? Cu o prevalenţă în creștere a suicidului la vârste mici, părinţii au nevoie să știe cât mai multe despre prevenirea suicidului la copii și...

Violenţa domestică în România | De la teamă și rușine la speranţa că va fi bine

Locul în care o femeie riscă cel mai mult să fie ucisă este propria ei casă. Aceasta este concluzia unui raport publicat în urmă cu 4 ani, dar și adevărul frapant care se decojește din statisticile din România. Reducerea toleranţei la abuz rămâne, probabil, unul din factorii cheie prin care putem combate violenţa domestică, dar...

Copilărie furată. Fenomenul exploatării prin muncă ar putea crește din cauza pandemiei

„Schimbarea începe cu fiecare dintre noi și se încheie numai atunci când toţi copiii vor fi liberi să fie copii”, declara Craig Kielburger, un activist canadian pentru drepturile omului. Un mesaj cât se poate de actual, câtă vreme criza generată de pandemie riscă să expună (alte) milioane de copii la exploatare prin muncă.

Latura întunecată a Internetului. Cum ne putem proteja copiii?

Expunerea timpurie la tehnologie îi determină pe cei mici să acumuleze rapid informaţia, deschizându-le noi căi de înţelegere a lumii înconjurătoare. În același timp însă, mediul online prezintă riscuri importante pentru cei mai vulnerabili utilizatori ai săi.

Un copil, în vârtejul luptei pentru emanciparea negrilor

Pentru La Tanya Butler, amintirile copilăriei sunt marcate de nedreptăţile la care negrii erau supuși în mod regulat de către albi, într-o perioadă în care discriminarea era încă impusă prin lege.

O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde. OMS cere guvernelor planuri de prevenire.

Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, deși rata globală a sinuciderilor a scăzut între 2010 și 2016, aproximativ 800.000 de persoane își pun capăt vieţii, anual, în lume, dar numai 38 de ţări dispun de strategii de prevenire a sinuciderilor.

Project Maramureș. Fotografie de grup cu România mioapă.

Din timp în timp, România își afișează consternarea (prin protestele cetăţenilor, declaraţiile instituţiilor și condeiul jurnaliștilor) faţă de evenimentele dramatice care au loc în propria-i curte, chiar dacă ele se derulează de ani și ani de zile, înainte ca să devină subiect de știre.

Iadul nu durează pentru totdeauna

„El va șterge orice lacrimă din ochii lor. Și moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.” (Apocalipsa 21:4)

Micul luptător pentru libertate

Când te uiţi în ochii inocenţi ai unui copil, cu greu îţi poţi imagina că cineva i-ar putea face rău în mod intenţionat. Poveştile despre sclavie par dintr-un trecut nefast şi îndepărtat. Puţini ne întrebăm însă unde şi cine ne fabrică hainele sau aparatura electronică, în ce condiţii de muncă și cu ce salarii. Dacă...

BBC dezvăluie amploarea abuzului într-o clinică britanică pentru persoanele cu dizabilităţi

Un centru terapeutic pentru persoane cu dizabilităţi cognitive și autism din Marea Britanie se află în epicentrul unui scandal care a zguduit inclusiv autorităţile britanice, după ce o investigaţie BBC Panorama a dezvăluit tortura psihică la care angajaţii centrului îi supuneau pe pacienţi.

Tirania astrelor

În zilele noastre, agresivitatea poate lua forme neașteptate. Forme „elegante“, nonviolente, dar care pot deveni agasante și păgubitoare atunci când anumiţi „binefăcători“ dau buzna peste noi prin internet, sms-uri și poșta clasică.

Iubirea nu semnează pe vânătăi

„Mă simţeam ca o cârpă folosită, cu care ștergi praful şi pe care o mai scuturi, că mai ai nevoie data viitoare...”. Sunt cuvintele Florinei, una dintre beneficiarele programului pentru victimele violenţei domestice oferit de Asociaţia Anais. Însă mii de femei s-ar putea regăsi în acest scenariu, în care viaţa devine o caznă, iar sub...

Dictatura toleranţei

„Creaturile Borg[1]. O specie extrem de evoluată de prădători. Nu au conștiinţă. Nu au moralitate. Foarte probabil, ţi-au infestat deja comunitatea, școala și chiar copiii. Această ameninţare din lumea reală se numește «noua toleranţă», două cuvinte simple ce descriu o doctrină modernă complexă.“[2] (Josh McDowell)

Misionar creștin, ucis de membrii unui trib din India

John Allen Chau, un misionar creștin în vârstă de 27 de ani, a fost ucis de un trib de vânători de pe o insulă izolată din arhipelagul indian Andaman. Potrivit poliţiei, Chau, paramedic de meserie, mai vizitase în trecut insulele Andaman și Nicobar.

La ce vârstă încep românii să consume alcool

Specialiștii sunt foarte îngrijoraţi că vârsta la care copiii români iau prima dată contact cu consumul de băuturi alcoolice este într-o continuă scădere, aceasta ajungând la 9 ani, conform datelor celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Traficul de carne vie, exemplificat de BBC prin drama unei românce

Pe fondul intensificării traficului de carne vie în Marea Britanie, BBC a difuzat un film documentar care are la bază povestea unei românce ce a fost răpită din Londra și dusă în Irlanda de Nord, unde a fost forţată să devină sclavă sexuală.

Esenţiale azi, 6 noiembrie

Cât de repede va adera România la spaţiul Schengen

Studiu: După cât timp dispar efectele consumului de canabis

Pe măsură ce tot mai multe ţări legalizează consumul de marijuana atât pentru scopuri recreative, cât și pentru scopuri medicale, cercetătorii avertizează că încă există o mulţime de întrebări legate de modul în care consumul de canabis afectează creierul în dezvoltare al adolescenţilor și al tinerilor adulţi.