Constrângerile care ne fac fericiţi
Studiul contraintuitiv al psihologului american Barry Schwartz argumentează incomod de similar cu filosofia comunistă, oferind simultan o uimitoare apologie a creștinismului, dușmanul comunismului.
Cum ne gestionăm „datoriile bune” și „datoriile rele”
Aproape jumătate dintre români au datorii, dar 39% spun că nu și le plătesc la scadenţă, iar 29% nu-și fac niciodată bugetul. Cifrele, oferite de cel mai recent studiu naţional, reflectă valorile și educaţia noastră financiară, dar pot constitui și punctul de plecare al unei discuţii despre „datoriile bune” și „datoriile rele”.
Creștinii și datoriile financiare, în lumina Bibliei
Îndatorarea a devenit condiţia sine qua non a unui prezent îndestulat, care se livrează consumatorului cu o singură clauză: aceea a amanetării viitorului. De aceea, mulţi spun că a fi creștin și a fi dator sunt două atribute care se exclud reciproc.
Ce am pierdut când am renunţat la pământ
La începutul anilor 1900, un fermier american de rând producea destulă mâncare pentru a hrăni o familie de 5 persoane. Astăzi, un fermier american și-ar putea îndestula familia și încă 100 de persoane, în medie. Cu toate acestea, la nivel global riscăm să intrăm în imposibilitatea de a hrăni o populaţie în creștere. Cum am...
Un cont de Instagram vânează pastorii care poartă haine costisitoare
Problema vestimentaţiei pastorilor din America a ajuns subiect de atenţie naţională după ce a fost deschis contul de Instagram PreachersNSneakers, care a strâns aproximativ 80.000 de urmăritori în numai două săptămâni.
„Aveţi și pe roz?” O pledoarie pentru a nu-ţi cumpăra valoarea
Fiindcă puterea de cumpărare este un indicator al statutului social, un comportament deviant precum adicţia de shopping trece cu ușurinţă drept un privilegiu de clasă. Acest lucru nu îl face însă mai puţin patologic.
Top 3 crize globale cu care ne confruntăm azi
„Eh, ecologiștii nu văd decât crize”, comenta cineva pe Facebook la un articol în care organizaţia Greenpeace avertiza că depozitarea deșeurilor nucleare este o criză globală ce trebuie rezolvată urgent. Oare chiar folosim cuvântul „criză” prea lejer, pentru că nu găsim alte mecanisme de a atrage atenţia pe niște probleme cu adevărat importante? Sau chiar...
Prea mulţi sau prea lacomi? Un răspuns pentru suprapopularea planetei
„Bătălia pentru hrănirea întregii umanităţi este pierdută. În anii 1970 și 1980, sute de milioane de oameni vor muri de foame…Trebuie să introducem controlul populaţiei, pentru că acesta este singurul răspuns.” Deși par decupate dintr-o distopie, ideile de mai sus aparţin biologului Paul Ehrlich și au fost popularizate într-o carte cu un succes răsunător, Bomba...
Orașele care se luptă împotriva turismului de masă
Economia turismului este pentru unele ţări principala sursă de venit. Însă, ieftinirea transportului, soluţiile de cazare tip Airbnb și mobilitatea crescândă a populaţiei înseamnă că unele obiective turistice ajung să fie călcate în picioare la propriu de mase de turiști, ceea ce duce la degradarea lor prematură. „Turismul de masă a ajuns la un punct...
O mamă a decis ca, doi ani, să nu cumpere nimic nou pentru familie
Într-o societate consumeristă, în care am ajuns să ne definim prin ceea ce (ne permitem să) cumpărăm, alegerea de a limita drastic cumpărăturile pare ciudată și anacronică. Nu și pentru Katie Musgrave, mamă a 3 copii, care a decis să demonstreze că se poate trăi și fără a cheltui sume impresionante.
Cadoul perfect de Crăciun
Să faci lucrurile așa cum ești obișnuit de-o viaţă este cea mai la îndemână alegere. Mi-am dat seama de asta în preziua aniversării mele, când mi-a fost limpede că întroienirea în același model de a sărbători își pierde – treptat, dar sigur – gustul.
Românii au cheltuieli record la mâncare, iar motivul este sărăcia
Românii cheltuie mai mult de un sfert (27,8%) din veniturile lor pe mâncare, fiind statul cu cea mai mare pondere a cheltuielilor alimentare și nealcoolice din Uniunea Europeană. Statistica se interpretează într-o cheie pesimistă: procentul ridicat alocat hranei indică un standard de viaţă mai scăzut.
Sistemul alimentar global este complet stricat, avertizează cercetătorii
Milioane de oameni de pe planetă sunt subnutriţi, în timp ce alte milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de obezitate și un stil de viaţă nesănătos. Pe deasupra, sistemul alimentar actual este nesustenabil și contribuie la încălzirea globală și la catastrofele naturale, avertizează 130 de academicieni din toată lumea. Un raport elaborat...
România este pe primul loc la sărăcia copiilor
România este singura ţară membră UE în care, în continuare, milioane de oameni trăiesc la limita subzistenţei.
La ce vârstă încep românii să consume alcool
Specialiștii sunt foarte îngrijoraţi că vârsta la care copiii români iau prima dată contact cu consumul de băuturi alcoolice este într-o continuă scădere, aceasta ajungând la 9 ani, conform datelor celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Clasa de mijloc devine cea mai numeroasă clasă socială a lumii
Pentru prima dată în istorie, puţin peste jumătate din populaţia lumii are un venit care să permită încadrarea ei în clasa de mijloc, întrunind astfel o majoritate rezervată până acum săracilor sau persoanelor vulnerabile la sărăcie. Datele care ilustrează această schimbare istorică sunt oferite de economistul Homi Kharas, directorul organizaţiei The Brookings Institution, și de...
Burberry revizuiește politica de ardere a lucrurilor care rămân pe stoc
Cu doar două luni în urmă, opinia publică a fost scandalizată de rapoartele conform cărora casa de modă de lux Burberry își distruge propriile produse rămase nevândute, pentru a nu devaloriza brandul prin scoaterea lor la reduceri. În urma scandalului iscat, reprezentanţii companiei au anunţat că vor pune punct acestei practici imediat.
Fermele industriale, printre cele mai mari atrocităţi ale modernităţii
În 2009, existau 1,6 miliarde de păsări sălbatice în Europa. În același an, Europa a crescut 1,9 miliarde de găini pentru consum. Anul 2018 marchează primul an în care populaţia de porci din Spania a întrecut populaţia de oameni, cu 3,5 milioane. În ultimii 50 de ani, la nivel global, cantitatea medie de carne pe...
Până și adolescenţii cred că cei de vârsta lor sunt dependenţi de telefon
Marea majoritate a adolescenţilor între 13 și 17 ani spun că se îngrijorează că petrec prea mult timp pe telefonul mobil.
Copiii, ţinta reclamelor online
Dă-i copilului tău un smartphone și la fel de bine i-ai putea da direct un card de credit! Situaţiile în care părinţii americani ajung să cheltuie și 100 de dolari pe lună pe prostii pe care copiii le văd online sunt tot mai comune, conform unui amplu reportaj The Washington Post.
Unde se duce tot gunoiul electronic?!
Te-ai întrebat vreodată unde se duc bateriile după ce „mor”? Probabil știi că nu este recomandat să fie aruncate decât în spaţii special amenajate. Dar care este totuși destinaţia finală? Una mult vânată pentru excursii exotice: Thailanda.