Depresia lovește de la vârste tot mai mici

Doar cu două decenii și jumătate în urmă, depresia și alte tulburări ale sănătăţii mintale erau aproape necunoscute la copii și, de asemenea, ignorate în unele cazuri.

Adolescenţii și religia

În volumul Istoria tinerilor în Occident, Giovanni Levi și Jean-Claude Schmitt consideră că, în Occident, adolescenţa este în primul rând o construcţie social-culturală, deci un produs cultural. Ea este considerată cel mult subsidiar ca o etapă în procesul fiziologic al maturizării.

Cum crești un vis de-o viaţă

Scoateţi din arhivă anii de liceu și răsfoiţi meticulos fișierul cu amintirile fiecărei zile. Nu cumva regăsiţi cu o precizie hipertimestică detaliile hainelor, ale casei, ale camerei, ale școlii, ale clasei?

Ce trebuie să știe un părinte despre prevenirea suicidului la copii și adolescenţi

Cât de devreme încep să se cuibărească gândurile de sinucidere în mintea unui copil? Discuţiile despre sinucidere pot încuraja acest act? Există semnale că riscul de suicid al copilului/adolescentului este ridicat? Cu o prevalenţă în creștere a suicidului la vârste mici, părinţii au nevoie să știe cât mai multe despre prevenirea suicidului la copii și...

Criza identităţii | mic ghid pentru părinţii de adolescenţi

Am două motive pentru care scriu acest articol. Sunt tatăl a patru copii, din care trei sunt adolescenţi foarte diferiţi (14, 17 și, respectiv, 19 ani) și am o mică idee despre ce înseamnă să ai de-a face cu această perioadă. În al doilea rând, în studiile făcute în ultima vreme am fost surprins să...

OMS dezvăluie o „epidemie globală” a inactivităţii fizice la adolescenţi

Din 5 tineri cu vârsta între 11 și 17 ani din întreaga lume, 4 nu fac suficientă mișcare, arată primul studiu care analizează prevalenţa sedentarismului în rândul adolescenţilor.

Vaping-ul, această plagă deghizată în revoluţie

În ţările civilizate, acolo unde discuţia publică despre consumul de tutun a fost atât de răspândită încât până și cei care nu doreau au fost educaţi cu privire la efectele nocive ale fumatului, prevalenţa acestui obicei toxic a scăzut până la nivelul la care a ajuns o problemă pentru producătorii de ţigări.

Statistici îngrijorătoare despre timpul pe care adolescenţii îl petrec cu ochii în ecran

Adolescenţii americani petrec în medie peste 7 ore pe zi navigând, pentru divertisment, prin mass-media digitală, fără a include timpul petrecut folosind ecrane pentru școală și teme.

Creativitatea salvatoare

„Cel ce experimentează se aseamănă cu un vânător care nu aşteaptă ca vânatul să-i apară în bătaia puştii, ci caută să stârnească vânatul prin hăitaşi.” (Francis Bacon, filosof englez din secolul al XVII-lea)

Ce valoare mai are răbdarea într-o lume a pasiunilor

Încălzirea globală, poluarea cu plastic, superbacteriile rezistente la antibiotice, fenomenele meteo extreme, inteligenţa artificială, epuizarea resurselor pe glob, inechitatea socială, proliferarea abuzului în social media și manipularea prin fake news, revenirea în popularitate a extremelor politice cu accente rasiste și naţionaliste, iată câteva dintre „semnele timpului” analizate la ordinea zilei în presă, ca elemente ce...

Austin Eubanks, supravieţuitor al atacului de la Liceul Columbine, și-a luat viaţa

Epidemia atacurilor armate din școlile americane are efecte care nu au fost încă pe deplin înţelese. O tendinţă tragică se conturează din decesele celor care supravieţuiesc măcelurilor armate, dar nu fac faţă vieţii de după.

O generaţie care respiră anxietate

„Întotdeauna îţi este teamă că oamenii te vor judeca sau îţi vor cunoaște slăbiciunea. Este ca și cum ai fi complet dezbrăcat în faţa unei mulţimi uriașe”, povestește Bruno Feldeisen despre lupta ascunsă pe care a purtat-o cu anxietatea.

Copiii din părinţi divorţaţi riscă să își piardă credinţa

Numărul americanilor care se îndepărtează de religie este în creștere, iar divorţul ar părea să fie un catalist în această direcţie, conform unui nou studiu.

Tot mai mulţi adolescenţi renunţă la biserică din cauza politicii

Schimbarea face parte din procesul de maturizare și este ceva obișnuit ca tinerii să își schimbe locuinţa, locul de muncă, până și prietenii. Dar se pare că a devenit ceva obișnuit și ca tinerii să regândească rolul bisericii în viaţa lor, arată rezultatele unei analize LifeWay Research.

Studiu britanic sondează vârsta potrivită pentru începerea vieţii sexuale

Cel mai mare regret al tinerilor britanici activi sexual este că și-au început viaţa sexuală prea devreme, arată o cercetare privind comportamentul sexual al englezilor. Peste o treime dintre fete și mai mult de un sfert dintre respondenţii băieţi, dintr-un eșantion cu vârste între 17 și 24 de ani, au mărturisit că prima dată când...

Creștere alarmantă a numărului de adolescenţi care folosesc ţigări electronice

Cel mai recent raport cu privire la utilizarea ţigărilor electronice de către adolescenţi, realizat de Universitatea din Michigan, arată că piaţa ţigărilor electronice este într-o continuă expansiune, iar utilizarea acestora de către adolescenţi cu vârste de 17-18 ani a crescut dramatic în ultimul an.

România este pe primul loc la sărăcia copiilor

România este singura ţară membră UE în care, în continuare, milioane de oameni trăiesc la limita subzistenţei.

La ce vârstă încep românii să consume alcool

Specialiștii sunt foarte îngrijoraţi că vârsta la care copiii români iau prima dată contact cu consumul de băuturi alcoolice este într-o continuă scădere, aceasta ajungând la 9 ani, conform datelor celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Studiu: Mai puţin Facebook și Instagram, mai multă fericire

Despre legătura dintre singurătate și depresie și timpul petrecut pe reţelele de socializare se vorbește deja de mulţi ani de zile, însă o conexiune cauzală nu a fost niciodată dovedită. Până acum.

Esenţiale azi, 6 noiembrie

Cât de repede va adera România la spaţiul Schengen

Studiu: După cât timp dispar efectele consumului de canabis

Pe măsură ce tot mai multe ţări legalizează consumul de marijuana atât pentru scopuri recreative, cât și pentru scopuri medicale, cercetătorii avertizează că încă există o mulţime de întrebări legate de modul în care consumul de canabis afectează creierul în dezvoltare al adolescenţilor și al tinerilor adulţi.