Să ne ferim de contrafaceri!

„La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul” (Geneza 1:1). Dar nu s-a oprit aici. El a creat oamenii – „adică un bărbat și o femeie, un el și ea” –, făcând din căsătorie fundamentul societăţii umane.

Căsătoria, o aventură cu inima în dinţi

Calitatea și obiceiurile în relaţiile sociale ne influenţează semnificativ sănătatea, mai ales pe cea a inimii, susţin cercetătorii care au făcut echipă la Universitatea Pittsburgh. Coordonatorul studiului, Thomas Karmarck, sublinia că rezultatele nu evidenţiază doar importanţa viziunii noastre privind relaţiile (cum le valorizăm, ce principii aplicăm în cadrul lor), ci efectiv „calitatea relaţiilor noastre specifice, cu...

Dragostea nu dezertează, indiferent de prognoză

Zvonuri dantelate pluteau prin campusul studenţesc din Sagunto (Valencia, Spania): unul dintre băieţii americani, veniţi în Spania pentru un an de studiu, Devin, se întâlnea cu Teresa, studenta din anul II de la Teologie, pe care era greu să nu o remarci: frumuseţea izbitoare și firea ei veselă atrăgeau privirile ca un magnet. Nimeni nu...

O soţie supusă soţului ei | Este Biblia dușmanul egalităţii?

La fiecare nouă secunde, în Statele Unite, o femeie este agresată. Ceea ce înseamnă că, până să parcurgi acest paragraf, o altă femeie va fi devenit, în mod tragic, o victimă a violenţei.

Când dragostea înflorește a doua oară | Cuplurile care se regăsesc după divorţ

Multe cupluri realizează abia după divorţ cât de piperat este preţul plătit pentru eșecul de a ajunge la un numitor comun, dar câteva reușesc să găsească drumul uitat spre inima partenerului și să-și refacă relaţia.

Nu e realist să pornești într-o căsătorie cu gândul că va fi pentru totdeauna. Adevărat sau fals?

Promisiunea de a trăi alături de persoana iubită până ce „moartea ne va despărţi“ și-a pierdut treptat din semnificaţii. Astăzi se consideră că nu mai e realist să pornești într-o căsătorie cu gândul că va fi o relaţie pentru totdeauna.

Poţi avea o căsătorie fericită cu oricine, dacă te străduiești. Adevărat sau fals?

Poţi avea o căsătorie fericită cu oricine? Ideea fericirii ca o creaţie proprie persistă în vremurile noastre, deşi sedimentarea ei culturală ţine de epoca modernă.

Ingrediente de bază ale relaţiilor fericite

Iubirea este ca un cartof copt: nu are nevoie de multe ingrediente ca să devină savuroasă, ci mai degrabă de perseverenţă în identificarea și folosirea acestora, susţine autorul american Zig Ziglar. Dacă dragostea este unul dintre ingredientele importante, dar supraevaluate, ce altceva alimentează relaţiile fericite?

Antonimele nu vor exista pentru totdeauna

Dumnezeu nu părăsește. El este părăsit. Chiar și atunci când Scriptura Îl descrie ca întorcându-Și faţa, înţelegem că de fapt aceasta este recunoașterea reticentă și dureroasă a deciziei omului de a trece dincolo de punctul fără întoarcere în relaţia lui cu Dumnezeu.

Contra curentului

Pe parcursul ultimelor câteva decenii, peisajul vieţii de familie s-a metamorfozat în mod dramatic. Generalizarea și normalizarea divorţurilor sunt numai două dintre aceste schimbări.

Biblia, despre căsătorie și divorţ

Potrivit modelului edenic de căsătorie, un bărbat și o femeie se „unesc” (evr. dabaq) unul cu celălalt într-o relaţie maritală permanentă (Geneza 2:24).

Bucurii dublate, necazuri înjumătăţite

„…și au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.” Cu această propoziţie se încheie multe dintre poveștile pe care le-am parcurs adesea în câteva zeci de minute, deși, în realitate, între începutul și sfârșitul unei povești de iubire sunt ani de experienţe și evenimente care pot fi uneori surprinzător mai abrazive decât par.

Speranţă pentru căsniciile în derivă

Uneori, mărturiile celor răniţi în căsnicie sunt atât de dureroase, povestește consilierul Gary Chapman, încât e tentant să-i sfătuiești să procedeze așa cum ar face-o cu un pachet prost de acţiuni – să scape de el înainte ca valoarea lui să scadă și mai mult. Totuși, oricât de distrusă ar fi o căsnicie, există aproape...

Mai mult decât dragoste. O radiografie a căsniciei fericite

O zicală spune că partenerul de viaţă este cel mai apreciat în două etape ale vieţii: înainte de căsătorie și după funeralii. Din păcate, proverbele și zicătorile ţintesc o realitate zugrăvită fidel și de statistici, care arată că dragostea se ponosește destul de repede în multe dintre căsnicii. Dar poate că aceasta este și o parte...

„În vremuri de sănătate și de boală.” Legaţi de partener prin fire (ne)văzute

Înainte să bată clopotele de nuntă, poate n-ar strica să îţi scrutezi mai atent partenerul. Să remarci detalii care par nesemnificative, precum nivelul lui de colesterol, scrie jurnalista Rebecca Webber. Nu e vorba de o găselniţă care să facă drumul spre altar mai anevoios, ci de o concluzie la care au ajuns cercetătorii: sănătatea unui partener...

Monogami, până la oportunitatea contrară

Posibilitatea de a rescrie total regulile după care ne organizăm viaţa a incitat dintotdeauna imaginaţia oamenilor. Însă, cel mai adesea, scenariile reordonării s-au materializat cel mult în paginile vreunui volum filosofic, rămânând mai mereu simple utopii. Există, desigur, și excepţii.

Studiu: Fericirea în cuplu depinde și de predispoziţia genetică

Fericirea maritală poate fi influenţată de o variaţie genetică a receptorului de ocitocină (numită și „hormonul dragostei”), a arătat un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Yale.

Religia nu mai este foarte importantă pentru americani

Un important studiu asupra societăţii și familiei americane care urmărește trendurile din societate pentru a identifica valorile importante pentru simţul identitar al americanilor tocmai a fost publicat. În mod surprinzător, doar 43% dintre americani spun că religia este importantă pentru identitatea americană.

La bine și la greu – cum să iubești o viaţă întreagă

„Căsnicia este o carte în care primele capitole sunt scrise în poezie, iar următoarele, în proză.” (Beverley Nichols)

Milenialii pun umărul la scăderea ratei divorţului, dar nu și la consolidarea familiei

Generaţia milenialilor se apropie cu frâna de mână trasă de ideea de căsătorie, dar manifestă aceeași reticenţă și faţă de divorţ. Per ansamblu, pare să fie o veste bună, dar asta doar dacă nu privești întregul puzzle al relaţiilor pe care le leagă milenialii.

Vot pentru propria claritate

În prag de referendum sunt încă destui români care nu știu ce să voteze sau dacă e oportun să voteze. Pe lângă aceștia, sunt destui și cei care au, în principiu, o poziţie și vor acţiona în acord cu ea, încercând să facă ce știu mai bine pentru moment, dar fără să simtă că au...