Oamenii de știinţă au reușit să elimine complet virusul HIV la cobai vii

„Mama mea a murit fără să-mi fi spus vreodată că am SIDA.” Această frază tulburătoare rezumă povestea lui Brian Omondi, un tânăr kenyan de 22 de ani, care a început să ia antiretrovirale la vârsta de 10 ani și, abia după moartea mamei sale, a realizat pentru ce erau pastilele.

„Nu credeam că leacul va fi găsit în timpul vieţii mele.” Al doilea caz de vindecare sau...

La 12 de ani după ce primul pacient cu HIV a fost vindecat și după ani de zile în care specialiștii nu au reușit replicarea acelui succes, un al doilea pacient, rămas anonim, pare să se fi vindecat nu doar de cancer, dar și de temuta infecţie.

Esenţiale azi, 18 octombrie

România, ţara cu cele mai mari creșteri de preţuri din UE

Bolile cu transmitere sexuală, în creștere pentru al patrulea an consecutiv

Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală (BTS), sifilis, gonoree, chlamydia, a crescut în Statele Unite pentru al patrulea an consecutiv, ajungând la 2,29 de milioane anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere la aproape 10% din populaţie, a informat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), din SUA.

Esenţiale azi, 6 iunie

Primele permise de conducere eliberate femeilor în Arabia Saudită

Frica și bolile pe care nu le vom avea niciodată

Fără să conștientizăm, apelăm de multe ori la presă ca la un profesor care ne predă realitatea. În domeniul sănătăţii tratăm știrile aproape ca pe niște veritabile consultaţii. Însă dacă lecţia care ni se predă e greșită și dacă ajungem să ne asumăm un diagnostic care, de fapt, nu ne aparţine?

OMS: Număr record de infectaţi cu HIV în Europa

Europa este sub ameninţarea unei epidemii de HIV, după ce a fost înregistrat un număr record de noi infecţii cu acest virus într-un singur an, arată cel mai recent raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Medicamentul Truvada dovedește o eficienţă 100% în prevenirea infectării cu HIV

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate recent în Statele Unite vine cu o veste nesperat de bună. Medicamentul Truvada a dovedit 100% eficienţă în prevenirea infectării cu HIV, într-un experiment care a implicat câteva sute de subiecţi.

„Putem elimina HIV până în 2030”

Specialiștii în virusul HIV consideră că au destule cunoștinţe știinţifice pentru a alcătui un plan a cărui ţintă nu mai este tratarea individuală a pacientului, ci eliminarea virusului cu totul. Aceasta a fost una dintre discuţiile purtate săptămâna trecută la Conferinţa SIDA din Vancouver.

Cuba, prima ţară care elimină transmiterea HIV de la mamă la copil

Cuba scrie istorie în domeniul sănătăţii publice, devenind prima ţară care a reușit să stopeze transmiterea HIV și sifilis de la mamă la făt, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Se vând seturi pentru testarea HIV acasă

Primul set aprobat legal pentru testarea virusului HIV acasă a început să se vândă în Anglia, Scoţia și Țara Galilor. Testul poate fi realizat de oricine și nu trebuie prelucrat de un laborator, iar rezultate sunt date în 15 minute. Testul este realizat de compania Bio Sure UK și poate fi cumpărat online.

Încă un bebeluș infectat cu HIV a fost vindecat

Un bebeluș din America a devenit al doilea copil din lume născut cu HIV căruia medicii au reușit să îi elimine virusul care poate provoca SIDA, scrie Reuters.

Mecanismul prin care se declanșează SIDA în urma infectării cu HIV

Pe lângă distrugerea celulelor sistemului imunitar, virsul HIV conduce la „sinucidere celulară", potrivit rezultatelor a două studii, scrie Reuters. Descoperirea ar putea deschide noi drumuri în tratarea maladiei.

Infecţiile cu HIV ameninţă Europa

Anul trecut a fost înregistrată o creștere a numărului de infecţii cu HIV de opt procente faţă de 2011, lucru care se traduce prin circa 131.000 de noi pacienţi care au contractat virusul mortal, arată un raport efectuat de biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC),...

Direcţii promiţătoare în tratarea infecţiei cu HIV

Netratabilă, necruţătoare și mortală, SIDA a ucis peste un milion de oameni anul trecut, potrivit Raportului Global din 2013 privind SIDA, al organizaţiei UNAIDS. Alte peste 35 de milioane de oameni se luptă zilnic cu această boală, arată cifrele din 2012. În scopul de a reduce și extermina epidemia, cercetători din toată lumea...

Rata infecţiei cu HIV „a scăzut dramatic” în toată lumea

Numărul persoanelor infectate cu HIV a scăzut dramatic, din 2001, cu o treime, ajungând la 2,3 milioane, arată un raport ONU citat de BBC.

Anglia: Creşte numărul bărbaţilor homosexuali infectaţi cu HIV

Autorităţile medicale din Anglia relevă faptul că procentul bărbaţilor homosexuali infectaţi cu HIV a crescut cu 21% numai în Londra.

Din ce în ce mai multe persoane afectate de HIV în Filipine

La fiecare trei ore, o persoană din Filipine este afectată de HIV, potrivit unei statistici cutremurătoare, care face ca sud-estul Asiei să fie una dintre cele nouă regiuni din lume unde transmiterea acestei boli se află în creştere.

Tratamentul anti-HIV pe care OMS îl recomandă

Noi directive în domeniul tratamentului pentru HIV ar putea face ca milioane de persoane care suferă de această boală să poată avea acces la medicamente care să le salveze viaţa.

Proiect lansat în România pentru femeile seropozitive

Prin colaborarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş" cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia Română Anti-Sida, au fost puse bazele proiectului SHE (Strong, Positive SIDA, Empowered Women), destinat informării şi sprijinirii femeilor seropozitive din România.

Studiu: Pacienţii cu HIV diagnosticaţi rapid au şanse mari de vindecare

Tratamentul aplicat în primele săptămâni de la infectare cu virusul HIV poate salva viaţa unui pacient din 10, arată un studiu efectuat de cercetătorii din Franţa, citat de BBC.