De la datoria de a ne aminti la dreptul de a uita | Dacă amintirile neplăcute ar...

Cum ar fi să putem modifica și chiar șterge definitiv amintirile neplăcute, triste sau traumatizante? Chiar dacă acesta este un subiect de film deocamdată, știinţa ar putea dezvolta în viitorul apropiat tehnici care să modifice amintirile, iar specialiștii  nu au căzut de acord asupra unei întrebări simple: beneficiile acestui joc cu amintirile vor depăși riscurile...

Depresia lovește de la vârste tot mai mici

Doar cu două decenii și jumătate în urmă, depresia și alte tulburări ale sănătăţii mintale erau aproape necunoscute la copii și, de asemenea, ignorate în unele cazuri.

Credinţa fără leac

Dacă privim sincer în jur și în noi înșine, descoperim că prăpastia dintre mentalitatea celor care apelează strict la rugăciune în detrimentul tratamentelor medicale și esenţa mentalităţii creștine nu este atât de adâncă pe cât pare. Însă ea rămâne o prăpastie.

Tot ce e natural e bun. Adevărat sau fals?

S-ar părea că există o obsesie pentru natural. Îl căutăm peste tot și suntem dispuși să plătim mai mult dacă e cazul pentru a obţine lucruri naturale.

Când doctorii nu știu ce să facă, e timpul pentru medicina alternativă. Adevărat sau fals?

Când este vorba despre cazuri în care „doctorii nu știu ce să facă“, prima imagine este probabil cea a cancerului. Tratamentul convenţional, care poate prelungi viaţa cu câţiva ani sau, uneori, doar câteva luni, vine cu un preţ ridicat în calitatea vieţii, iar pacienţii ajung să prefere calea „naturală“: medicina alternativă. Mary Nedlouf, din oraşul Orlando,...

Cu privire la antibiotice, optimismul este hazard

Rezistenţa la antibiotice a bacteriilor ar putea afecta un domeniu neanticipat până acum: tratarea cancerului.

Un remediu obţinut din zaharuri ar putea „schimba regulile jocului”, inclusiv în tratarea coronavirusului

Un nou antiviral obţinut din zaharuri a fost folosit cu succes în tratarea mai multor viruși, iar abordarea s-ar putea dovedi eficientă și împotriva coronavirusului, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Universitatea din Geneva (UNIGE) şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Zeci de medicamente ne-oncologice pot ucide celule canceroase

În urma unei analize sistematice asupra a mii de medicamente aflate deja pe piaţă s-a descoperit că aproape 50 de medicamente au efecte anticancerigene, despre care nu se știa până acum nimic. Studiul a fost efectuat de cercetători de la Institutul Broad, din cadrul MIT, de la Harvard și de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber....

Cum poate fi evitată apocalipsa antibioticelor

„Până în 2050, rezistenţa antimicrobiană ar putea să omoare o persoană la fiecare trei secunde şi să devină o cauză mai frecventă a morţii decât cancerul.” ( Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară)

Românii, campioni la automedicaţia cu antibiotice

Mai mult de 4,5 milioane de români și-au tratat răceala cu antibiotice în ultimul an, o treime dintre aceștia neavând recomandarea medicului, potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Rinologie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Peste 90% dintre suplimentele alimentare din România nu conţin ingredientele de pe etichetă

Deși produsele pe bază de plante sunt considerate nu doar benefice pentru sănătate, dar și sigure, din cauză că au ingrediente naturale, conţinutul lor este adesea falsificat și chiar primejdios, arată un studiu al unui cercetător român.

Un pacient paralizat a reușit să meargă, folosind un exoschelet controlat de creier

Un bărbat tetraplegic a reușit să își miște membrele cu ajutorul unui exoschelet robotic, după ce i-au fost implantaţi în craniu electrozi  care captează semnalele creierului și le traduc în semnale motorii, o premieră datorată unei echipe de cercetători francezi.

Marea Britanie: Vârstnicii folosesc de două ori mai multe antidepresive decât acum 20 de ani

Utilizarea antidepresivelor în rândul persoanelor vârstnice s-a dublat în ultimii 20 de ani, în ciuda cifrelor care arată că prevalenţa depresiei este în uşoară scădere, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie de Universitatea Angliei de Est, în colaborare cu Universitatea din Cambridge, Universitatea din Newcastle şi Universitatea din Nottingham și publicat în British Journal...

Studiu: Tratamentul hormonal pentru menopauză crește riscul de cancer la sân

După ce o serie de studii au arătat că există o legătură între tratamentul hormonal de combatere a efectelor menopauzei (THM) și dezvoltarea cancerului de sân, un studiu de anvergură publicat recent în revista Lancet a cuantificat riscul pentru fiecare tip de tratament, arătând că, deși acesta scade la finalizarea tratamentului, se menţine pe o...

Valul de antipatie faţă de homeopatie

Un val de măsuri legislative luate împotriva proliferării tratamentelor homeopate a devenit recent vizibil în Europa. Alături de Franţa și de Germania, Spania este ţara care a contribuit cel mai recent la eforturile de înăsprire a reglementărilor pe baza cărora un produs ajunge să fie vândut ca medicament.

Un producător a manipulat date pentru aprobarea unui tratament de 2 milioane de dolari

Producătorul de medicamente Novartis a manipulat rezultatele obţinute la experimentele necesare pentru obţinerea aprobării Administraţiei americane pentru Hrană și Medicamente (FDA) faţă de un tratament genetic extrem de scump.

Incidenţa unei bacterii rezistente la antibiotice, în creștere în spitalele europene

Bacteriile rezistente la antibioticele pentru intervenţii de urgenţă se răspândesc în spitalele europene, avertizează un studiu la nivelul continentului, efectuat de cercetători de la Institutul Sanger, din Marea Britanie.

Terapia prin muzică, la fel de eficientă ca sedativele în reducerea anxietăţii preoperatorii

Muzica ar putea reprezenta o alternativă lipsită de efecte secundare la sedativele administrate pentru calmarea pacienţilor înaintea unei intervenţii chirurgicale, concluzionează un studiu al cercetătorilor americani, publicat recent în jurnalul Regional Anesthesia and Pain Medicine.

Sfârșitul medicamentelor?

La jumătatea lui aprilie 2014, cuvintele „scandal“, „secret“, „medicamente“ și „Roche“ (colosul elveţian fabricant de medicamente) făceau deliciul presei medicale, care se grăbea să publice știri incendiare despre ineficacitatea medicamentului Tamiflu și despre sumele fabuloase cheltuite de guverne pe stocurile medicamentului, ca pregătire pentru eventuale pandemii de gripă.

Franţa nu va mai compensa tratamentele homeopate, invocând ineficienţa lor

Ministerul francez al Sănătăţii a decis să nu mai compenseze tratamentele homeopate, invocând lipsa de suport știinţific al acestora.

Este războiul cu cancerul un eșec?

„În ultimii ani s-a vorbit adesea în România despre criza citostaticelor. (…) Însă, în ciuda neliniștii pe care o provoacă această criză pentru anumite categorii de persoane, consider că de fapt este vorba despre o criză falsă....”