Detoxul digital: ghid practic pentru o viaţă mai simplă

Detoxul digital e o realitate pentru cei care constată că, deşi hiperconectarea tipică erei digitalizate ne-a promis de la bun început informaţie și divertisment, fără rabat de la eficienţă, tot mai mulţi descoperă că pentru conectarea permanentă plătesc, de fapt, cu liniştea interioară. Mai putem reveni la simplitate într-o lume care nu mai poate respira...

Postateismul și relativizarea relativismului

Sfârșitul secolului trecut a creat contextul perfect în care postmodernismul să-și aroge dreptul de veto în toate dilemele etice ale momentului. În consecinţă, astăzi, observăm cum, pe măsură ce fertilizarea in vitro, avortul, eutanasia sau căsătoriile homosexuale intră pe agenda legislativă a tot mai multor ţări, corectitudinea politică se impune în faţa moralei religioase.

Evangheliile târzii şi creştinismul apocrif

În anul 1959, când a fost publicată pentru prima oară în limba engleză Evanghelia după Toma, mulţi creştini au fost şocaţi să descopere că există şi alte evanghelii în afară de cele după Matei, Marcu, Luca şi Ioan.

Credinţa pierdută

Credinţa este un concept des folosit, dar rar înţeles în bogăţia semanticii sale și a implicaţiilor sale filosofice. Pentru a-i fi reprezentate fidel natura și conţinutul, credinţa creștină trebuie să depășească în mintea comunicatorului stadiul definirii prin intermediul listelor de doctrine, de crezuri, de principii morale, porunci și de ritualuri liturgice.
Ce credea Iisus despre iad?

Ce credea Iisus despre iad?

Perspectiva chinului etern presupune ca fiinţa umană să fie concepută dihotomic (trup + suflet), iar sufletul să fie considerat nemuritor. Aceste două idei au pătruns în creștinism de timpuriu, fiind preluate de la greci direct sau, indirect, prin scrierile evreiești din afara canonului biblic, influenţate la rândul lor de filozofia elină.

Părintele modern, în cursa perfecţiunii

Oricine crede că știe exact cum se crește un copil își schimbă de obicei optica după ce devine părinte și se confruntă, dincolo de bucuria pe care o oferă noul membru al familiei, cu „deznădejdea și neputinţa” de a gestiona lumea complexă și nefamiliară în care se trezește, scrie psihoterapeuta Isabelle Filliozat.

Gestul impresionant al unui profesor faţă de foștii săi elevi

În urmă cu peste 30 de ani, Bruce Farrer, profesor la Bert Fox Community High School din Saskatchewan, le-a dat o temă foarte specială elevilor săi de clasa a IX-a și le-a făcut o promisiune. Peste mulţi ani, foștii lui elevi au avut parte de o supriză extraordinară, după ce profesorul lor și-a respectat cuvântul...

Cornul și piatra

Motto: „Tot capul este bolnav și toată inima suferă de moarte! Ţara vă este pustiită, cetăţile vă sunt arse de foc, străinii vă mănâncă ogoarele sub ochii voștri, pustiesc și nimicesc, ca niște sălbatici. Mai-marii tăi sunt răzvrătiţi și părtași cu hoţii, toţi iubesc mita și aleargă după plată; orfanului nu-i fac dreptate și pricina...

Inteligenţa artificială transformă studiul biblic în laborator, dar și acasă

Inteligenţa artificială transformă modul în care cercetătorii Bibliei abordează studiul Scripturilor. Însă acesta nu este doar un privilegiu rezervat specialiștilor, ci o aventură la îndemâna oricui are conexiune la internet.

Alegeri costisitoare

Unul dintre motivele, dacă nu chiar Motivul pentru care istoria primei alegeri ratate a omului, a eșecului originar, este dezavuată vehement este duritatea aproape brutală cu care acest eveniment – o simplă decizie „dietetică” ce s-a dovedit a fi cea mai costisitoare decizie luată vreodată de un om – ne reamintește, mai puternic decât orice...

Om bun, om rău

Am avut întotdeauna o slăbiciune pentru fotografiile de familie, mai ales pentru cele vechi, care îţi îngăduie să te plimbi nestingherit prin ciornele unor timpuri și vieţi prea puţin cunoscute, totuși nu atât de străine.

Fraternitate?

„Reformele blânde și graduale, îmbunătăţirile serioase, răspândirea instrucţiei publice, respectarea drepturilor tuturor claselor (...) acestea sunt singurele elemente de regenerare pentru noi.” (Mihail Kogălniceanu, 1852)

Cine sunt părinţii copilului tău?

Calitatea educaţiei este în scădere. Discuţiile sterile pe această temă pun în lumina reflectoarelor slăbiciunile şi incapacitatea sistemelor politice de a găsi soluţii funcţionale. Totuşi, mai presus de culpa guvernanţilor, se află criza familiei. Familia îşi pierde treptat identitatea ca prim-instrument educaţional.

Pavel Kudelich. Jurnalul de credinţă al unui sculptor

Pavel Kudelich este un renumit sculptor și restaurator. De asemenea, este membru al Sindicatului Artiștilor din Rusia, filiala Sankt Petersburg, secţia Restaurare. S-a remarcat prin restaurarea și realizarea diverselor sculpturi și a interioarelor ornamentale ale palatelor, muzeelor și bisericilor.

Curajul de a fi integru

Daniel și prietenii lui au dovedit, prin modul în care au trăit, că un caracter solid nu este doar produsul formării academice, ci își are rădăcinile în valorile și învăţăturile Cuvântului lui Dumnezeu.

Mai are apologetica un loc în dezbaterea creștinismului astăzi?

Apologetica, adică acea ramură a teologiei care urmărește să apere raţional credinţa, oferind probe logice în favoarea ei, este deseori privită ca un instrument limitat în activitatea misionară. Cum poate să fie folosită apologetica într-un mod neabuziv, astfel încât să nu se ajungă la raţionalizarea forţată a tuturor aspectelor legate de credinţă?

De la logos la imago. Când imaginea are ultimul cuvânt

Deși se pot produce schimbări în forma și în materia cărţilor, totuși, în esenţa și în funcţionalitatea sa, „cartea va rămâne ceea ce este”[1]. Aceasta este opinia celebrilor oameni de litere Jean-Claude Carrière[2] și Umberto Eco[3], exprimată în 2009, într-o serie de dialoguri sub titlul: Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi.

La bine și la greu – cum să iubești o viaţă întreagă

„Căsnicia este o carte în care primele capitole sunt scrise în poezie, iar următoarele, în proză.” (Beverley Nichols)

Comportamentul asertiv. Un tratament al comunicării deficitare

Cred că oricărui român i s-a întâmplat la un moment dat să constate, la întâlnirea cu un occidental, că interacţiunea lor ar putea fi îmbunătăţită dacă el însuși ar manifesta o mai mare deschidere, așa cum o manifestă străinul.

Credinţa care triumfă asupra obstacolelor educaţionale

De când eram foarte mică, părinţii mei mi-au repetat în mod constant două făgăduinţe biblice: Isaia 41:10 și Psalmul 124.

Luther și românii

„Fără un astfel de îndemn puternic din afară nu i-ar fi trăsnit prin cap niciunui preot român, simplu, naiv, orbește supus legilor și obiceiurilor bisericii sale strămoșești, cum au trebuit să fie toţi preoţii noștri pe atunci – să facă așa una ne mai făcută: să profaneze Scriptura prin încercarea sa nelegiuită de a o...