Răscrucea – Dacă biserica mi se pare superficială sau fundamentalistă?

Care este motivul meu de a mă alătura unei biserici sau de a rămâne într-o biserică? De ce vreau să transfer moștenirea mea spirituală copiilor mei, de ce îmi invit prietenii la biserică? Sau ce motive am când zic „nu” în faţa oricăror invitaţii legate de biserică?

Doctor în comunism

Este ușor să remarci curajul într-o lume în care lașitatea și obedienţa sunt la ele acasă. Unde cuvântul altuia, susţinut de o bâtă, este acceptat fără a fi pus la îndoială. Și în momentul acela, o persoană care se opune, care vede situaţia altfel și are curajul să se ridice și să vorbească devine vizibilă,...

Inteligenţa emoţională – O perspectivă biblică

Cei care vor atinge succesul în cele din urmă nu doar că le vor spune altora adevărul, dar și-l vor spune lor înșiși.

Dietrich Bonhoeffer | Lecţiile unei vieţi definite de curaj

Este nevoie de un om plin de curaj pentru a face faţă unui dictator și poate de unul chiar mai curajos pentru a ţine piept bisericii. Dietrich Bonhoeffer și-a dovedit curajul, atât din postura de pastor și teolog, cât și din cea de dizident împotriva regimului nazist. Cele două roluri pot părea incompatibile cititorilor, dar...

Depresia și sistemul imunitar al sufletului

„Celui cu mintea statornică Tu îi asiguri pacea – da, pacea, căci se încrede în Tine”, recita profetul Isaia, și unii s-au grăbit să concluzioneze de aici că aceia care nu au pace probabil că ori nu au minte, ori nu au credinţă.

De ce permit unele biserici americane ca enoriașii să vină înarmaţi

Majoritatea bisericilor creștine americane și-au alcătuit echipe de securitate pentru a se proteja de un eventual atac armat. Mai mult, numeroase biserici le permit enoriașilor să poarte la ei arme în timpul slujbelor. Lifeway Research a efectuat un sondaj recent menit să observe ce măsuri de securitate implementează lăcașurile de închinare pentru a se proteja...

Cronica vizitei papei Francisc în România (II)

În intervalul unei singure săptămâni, agenda publică românească a făcut un salt radical de la efortul agonizant al condamnării un lider politic la extazul provocat de vizita unui lider religios, ambele așteptate mult timp, și de către mulţi. Subiectele care ne-au preocupat în ultima vreme nu aveau cum să nu ne alimenteze disponibilitatea de a vedea...

Cronica vizitei papei Francisc în România (I)

Un eveniment cu paliere multiple – religios, social și politic –, vizita papei Francisc în România a avut impact pe cel puţin două căi: prin ce am auzit și prin ce am văzut. Prima parte a acestei cronici vizează mesajele pe care suveranul pontif le-a transmis pe parcursul pelerinajului său. A doua parte va trata...

Un cont de Instagram vânează pastorii care poartă haine costisitoare

Problema vestimentaţiei pastorilor din America a ajuns subiect de atenţie naţională după ce a fost deschis contul de Instagram PreachersNSneakers, care a strâns aproximativ 80.000 de urmăritori în numai două săptămâni.

Scădere dramatică a numărului de studenţi la teologie în Marea Britanie

Numărul tinerilor englezi care aleg să studieze pentru o diplomă de licenţă în domeniul religiei a scăzut cu peste o treime în numai șase ani.

Un apel istoric la înfrăţire

„Salaam alaikum”, sau „Pacea fie cu voi”, a fost introducerea rostită de papa Francisc într-un videoclip oficial difuzat de Vatican înainte de vizita istorică pe care o face între 2 și 5 februarie în Peninsula Arabică. Francisc este primul papă care vizitează această regiune și care întoarce o nouă pagină în istoria relaţiilor dintre religiile...

Fratele mai mare al creștinismului

„În fiecare creștin este un evreu.“ Constatarea suveranului pontif nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Deși declaraţia pare banală, miza este profundă. Invocarea rădăcinilor iudaice de către papa Francisc face trimitere directă la originea unui creștinism căruia lungul drum în istorie i-a alterat identitatea.

Retrospectiva evenimentelor din lumea religioasă în 2018

În 2018, schimbările vizibile în lumea religioasă au fost predominant consecinţe ale reordonării unor piese mozaicate aflate mai demult în malaxorul de evenimente. Actorii principali au rămas aceeași, iar configuraţia lumii religioase, vizibilă în coordonatele ierarhizate mai jos, s-a schimbat poate cel mult în ideea îngroșării conturului unor tendinţe care erau deja vizibile.

Dosarul „Revenirea” : O anchetă de 2000 de ani (IV)

Partea IV – Lumea în secolele XVIII-XIX

Dosarul „Revenirea” – O anchetă de 2000 de ani (III)

Partea a III-a: Milenarismul modern

Dosarul „Revenirea” : O anchetă de 2000 de ani (I și II)

Orice religie are sau nu căutare în funcţie de beneficiile promise. Pe om îl interesează beneficiile imediate în viaţa aceasta, dar îl interesează în mod special viitorul, speranţa pe care i-o aduce propria religie şi cât este ea de sigură.

Uganda: proteste după ce un arhiepiscop cere guvernului să impună legal zecimea

Mii de catolici ugandezi se opun propunerii unui arhiepiscop local ca guvernul să colecteze 10% din venitul credincioșilor în numele său.

Parlamentul Mondial al Religiilor critică „supremaţia creștinilor albi” din SUA

Parlamentul Mondial al Religiilor, organizaţie fondată în anul 1988 în Statele Unite pentru a marca centenarul primei întâlniri interconfesionale care a purtat acest nume, a criticat la întrunirea din acest an, de la Toronto, imixtiunea creștinilor americani în politică.

Acord surprinzător între guvernul grec și Biserica Ortodoxă

De secole, Biserica Ortodoxă Greacă a avut un rol important în ţară, iar conform Constituţiei ortodoxia este religia oficială. Pentru mulţi greci, identitatea naţională este strâns legată de religia lor.

Întâlnire între liderii evanghelici americani și prinţul Arabiei Saudite

O delegaţie formată din lideri conservatori ai Bisericii Evanghelice din Statele Unite s-a întâlnit săptămâna trecută cu prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, la o lună de la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Esenţiale de weekend

S-a mutat data majorării salariului minim