O bătrâneţe sănătoasă se construiește cu decenii bune înainte

„Dacă tinereţea ar ști, bătrâneţea ar putea”, spunea Cicero. Un adevăr reflectat de nenumărate studii, care arată că ajustarea stilului de viaţă la vârsta mijlocie (sau chiar mai devreme) favorizează tranziţia mai lentă spre o bătrâneţe mai sănătoasă

Părinţii mei îmbătrânesc. Itinerariul unei pierderi anunţate.

„Cum înveţi să accepţi că aceia care erau cei mai puternici oameni din viaţa ta sunt din ce în ce mai slabi?” O întrebare care îl macină pe un tânăr de numai 21 de ani suficient cât s-o rostogolească pe un site de socializare, doar ca să constate că nu e singurul care trece prin...

Lihniţi de foame după tinereţe și nemurire

Ghemuit în tranșeele ororii de bătrâneţe, omul modern nu-și mai dorește să recupereze ceva din exerciţiul îmbătrânirii firești, practicat cu seninătate de străbunii săi. Dimpotrivă, primele semne ale declinului fizic devin materia primă a unei game largi de eforturi (de la cele pitorești la cele maladive) de măsluire a unei tinereţi căreia oglinda refuză să-i...

La 85 de ani nu văzuse oceanul, dar la 89 are în palmares zeci de călătorii

În ultimii 3 ani și jumătate, Brad Ryan și bunica sa, Joy, au parcurs aproximativ 40.000 de kilometri prin 38 de state americane și au văzut 29 de parcuri naţionale. Ideea acestei aventuri a început atunci când femeia și-a exprimat regretul că nu văzuse, la 85 de ani, nici măcar oceanul.

Aerul poluat reduce inteligenţa

Un studiu recent arată că expunerea prelungită la aerul poluat are un impact semnificativ asupra abilităţilor noastre cognitive, cei mai afectaţi fiind bărbaţii de vârsta a treia.

Cum să frânezi îmbătrânirea

„Ești atât de bătrân pe cât te simţi” ori „Vârsta e doar un număr” se pare că nu sunt doar lozinci frumoase menite să contracareze realitatea supărătoare că îmbătrânim. Studii recente arată că aceasta e o strategie de a îmbătrâni mai lent.

Un test mai precis pentru depistarea cancerului de prostată

Oamenii de știintă au anunţat dezvoltarea unei tehnici extrem de precise și fiabile pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Echipa de la Universitatea Dundee a folosit elastografia cu undă de forfecare (SWE) pentru a detecta tumorile de prostată, o metodă neinvazivă și mai ieftină decât tehnicile actuale de detectare a maladiei.

„Hacksaw Ridge”: Dacă ţi-a plăcut filmul, trebuie să ai și cartea

Incredibila biografie a lui Desmond Doss, semnată chiar de soţia eroului, spune istoria care stă la baza filmului „Hacksaw Ridge”, dublu premiat cu Oscar, și poate fi acum comandată chiar din pagina acestui articol.

Secretul pentru a îmbătrâni frumos

Dincolo de adoptarea unui stil de viaţă sănătos, experţii de la Universitatea Yale au descoperit un nou aliat pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice și mintale la o vârstă înaintată - puterea gândirii pozitive.

Unde trăiesc cei mai fericiţi pensionari?

În timp ce, la nivel global, speranţa de viaţă este în creștere, o parte semnificativă din ţări nu sunt pregătite să le asigure pensionarilor condiţii optime de trai. Există însă câteva regiuni unde vârstnicii se pot bucura de o bătrâneţe fericită.

VIDEO: Dovada emoţionantă că altruismul sfidează orice limite

Evelyn a dus noţiunea de generozitate la un alt nivel. La aproape 98 de ani, ea demonstrează cu mult curaj că nimic nu poate sta în calea dorinţei de a-ţi ajuta semenii, nici vârsta și nici ce spun sau cred ceilalţi.

Aproape 40 de bătrâni ţinuţi în condiţii inumane într-un azil clandestin

Nu mai puţin de 37 de bătrâni erau ţinuţi în condiţii inumane, fiind nevoiţi să doarmă câte doi sau chiar trei în pat într-un azil ilegal din comuna Păulești, au anunţat anchetatorii Poliţiei Prahova, citaţi de Mediafax.

Copilul pentru care timpul s-a oprit în loc

Brooke Greenberg arăta întocmai ca un copilaș de 5 ani însă, în realitate, ea atinsese vârsta unei domnișoare în toată regula, de 20 de ani. Din nefericire, ea s-a stins din viaţă, dar moartea sa i-ar putea aduce pe cercetători mai aproape de descoperirea fântânii tinereţii, notează Time.

Şapte binecuvântări ale vârstei a treia

Dacă tinereţea este caracterizată de energie şi optimism, iar maturitatea de generozitate şi claritate, vârsta a treia beneficiază de alte trăsături. Chiar dacă cel puţin teoretic, toate proiectele majore au fost finalizate, vârsta bătrâneţii aduce cu sine binecuvântări specifice, după cum explică Joan Chittister, călugăriţă benedictină şi autoarea unui seminar pentru persoanele de vârsta a...

VIDEO: Cum se produce procesul de îmbătrânire?

De multe ori ne surprindem miraţi de rapiditatea cu care a zburat timpul. Parcă ieri eram copii. Un artist a dorit să ilustreze tocmai această tranziţie imperceptibilă de la copilărie la bătrâneţe, într-un clip video remarcabil.

A murit cel mai bătrân om de pe planetă

Cea mai în vârstă persoană din lume a murit weekendul trecut, la vârsta de 127 de ani, după mai multe luni de boală, a anunţat familia acesteia, citată de AFP.

A murit al doilea cel mai bătrân om din lume

Considerat o referinţă vie pentru evenimentele istorice din Insulele Barbados, James Sisnett, al doilea cel mai bătrân om de pe planetă, a murit în somn joia trecută, la venerabila vârstă de 113 ani, informează CNN.

Eşti bătrân numai dacă te simţi astfel

Cei care se percep ca fiind bătrâni tind să renunţe la activităţile care le-ar putea prelungi tinereţea, arată un nou studiu citat de Daily Mail.

Nutrienţii necesari femeilor odată cu înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile sunt supuse riscului de a se confrunta cu diverse afecţiuni cardiologice, bolile de inimă fiind cunoscute ca principală cauză a decesului în rândul acestora.

Cum îi ajută religia pe bătrâni

Nu e ușor să îmbătrânești. Renunţi la serviciul care ţi-a conferit un simţământ al identităţii. Îţi pierzi mobilitatea fizică, ceea ce îţi limitează libertatea de a te bucura de activităţile care îţi făceau plăcere, sau te poate chiar împiedica să trăiești acasă. Dacă însă rămâi fidel credinţei tale, vei putea culege...

Frica generează îmbătrânire prematură

Experimentarea prelungită a fricii, până la nivelul anxietăţii, poate accelera procesul de îmbătrânire.