Înţelegerea greşită a unei „memorabile înţelegeri greşite”

Apariţia spontană (întâmplătoare) a vieţii pe Pământ este la fel de probabilă ca asamblarea unui Boeing 747 de către o tornadă care foloseşte piesele risipite într-o curte de deşeuri.

Nu există adevăr absolut sau valori absolute. Adevărat sau fals?

Deciziile morale situaţionale demonstrează prin însăşi complexitatea lor că există un bine absolut pe care îl căutăm. Principiile morale lucrează împreună pentru binele absolut.

Nu am putere decât dacă mănânc carne. Adevărat sau fals?

Consumul de carne este văzut adesea în societate ca fiind indispensabil, fără acesta fiind imposibil să ai o performanţă fizică de excepţie.

Duminica este ultima zi a săptămânii. Adevărat sau fals?

Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a modifica ordinea zilelor săptămânii din calendar a generat comentarii și dispute cu privire la motivul schimbării. Până la urmă, de ce contează dacă duminica este numărată prima sau, dimpotrivă, a șaptea zi? Originea săptămânii se pierde în negura timpului, modul în care a ajuns la existenţă fiind subiectul diverselor...

Mitul miturilor | Religia este o colecţie de mituri. Adevărat sau fals?

Avem religii, nu „religia“. Dar dacă există o religie adevărată, care să respecte adevărul, libertatea și inteligenţa, mitul miturilor se prăbușește.

Fecioara Maria este în cer. Adevărat sau fals?

Protestanţii răspund că presupusa natură fără păcat a Mariei este nesusţinută de Scriptură şi nu este o condiţie naturală a Înălţării ei în trup.

Sufletul este nemuritor și comunicarea cu morţii este reală. Adevărat sau fals?

O comă suferită în 2008 l-a convins pe doctorul Eben Alexander că există viaţă după moarte. Dr. Eben povesteşte că, în timp ce era în starea vegetativă, a avut „o viziune a Cerului“.

Moștenirile genetice nu se pot schimba. Adevărat sau fals?

Moștenirile genetice nu stabilesc identitatea noastră, ci capacităţile pe care le putem rafina, limitele noi pe care le putem depăşi, abilităţile uimitoare pe care le putem dobândi prin antrenament.

Disciplinarea copiilor creează distanţe. Adevărat sau fals?

Disciplinarea copiilor poate crea distanţă în relaţia dintre părinţi şi copii? Cu siguranţă că da! Poţi totuşi rămâne apropiat de copiii tăi, chiar dacă îi disciplinezi? Din nou, categoric da!

În viaţă trebuie să iei totul așa cum vine și să nu ai regrete. Adevărat sau fals?

Îndemnul nobil, menit să salveze omenirea de constatarea disperată că viaţa a trecut şi, odată cu ea, şi şansa la fericire, continuă să fie acelaşi: „Trăieşte astfel încât să nu ai regrete!“.

Tot ce e natural e bun. Adevărat sau fals?

S-ar părea că există o obsesie pentru natural. Îl căutăm peste tot și suntem dispuși să plătim mai mult dacă e cazul pentru a obţine lucruri naturale.

Poţi face orice și poţi avea succes atât timp cât crezi în tine. Adevărat sau fals?

Sunt voci care afirmă că, dintre toate părerile pe care le putem avea în viaţă, cea mai importantă este părerea despre noi înşine.

Nu e realist să pornești într-o căsătorie cu gândul că va fi pentru totdeauna. Adevărat sau fals?

Promisiunea de a trăi alături de persoana iubită până ce „moartea ne va despărţi“ și-a pierdut treptat din semnificaţii. Astăzi se consideră că nu mai e realist să pornești într-o căsătorie cu gândul că va fi o relaţie pentru totdeauna.

Poţi avea o căsătorie fericită cu oricine, dacă te străduiești. Adevărat sau fals?

Poţi avea o căsătorie fericită cu oricine? Ideea fericirii ca o creaţie proprie persistă în vremurile noastre, deşi sedimentarea ei culturală ţine de epoca modernă.

Horoscopul zilnic chiar mi se potrivește! Adevărat sau fals?

Horoscopul zilnic este privit uneori ca o metodă cvasiştiinţifică de prezicere a viitorului, alteori ca o copilărie a celor mari, un izvor de potolire a curiozităţii cu privire la ziua de mâine.

Nașterea unui copil rezolvă toate problemele cuplului. Adevărat sau fals?

Dacă mitul salvării familiei prin naşterea unui copil ar fi fost povestit în felul următor, probabil mulţi dintre cei care îl cred astăzi nu l-ar mai fi crezut.

Toţi oamenii trec prin criza vârstei mijlocii. Adevărat sau fals?

Criza vârstei mijlocii este fundamentată teoretic încă din secolul trecut. Ea a fost identificată de Carl Jung ca un fenomen normal cu care se confruntă mai toate persoanele cu vârste între 40 şi 60 ani.

Pentru o conștiinţă împăcată trebuie să alungăm gândurile negative. Adevărat sau fals?

Este necesar să abandonăm sentimentul de culpabilitate şi „să ne debarasăm de absolut toate gândurile negative şi noxele psihice care nu ne aparţin“.

Religia este ce am eu în suflet. Adevărat sau fals?

„Religia este ce am eu în suflet. Ce este acolo, nu-ţi poate lua nimeni. Dar în spaţiul public trebuie să ne conformăm...“

Regimul vegan poate asigura necesarul de vitamina B12. Adevărat sau fals?

Pentru că vitamină B12 joacă un rol vital în organism, iar lipsa ei poate avea consecinţe grave este necesar să ne informăm din surse veridice.

Nu contează educaţia formală, contează școala vieţii. Adevărat sau fals?

Educaţia formală și școala vieţii nu ar trebui să se excludă reciproc. Realitatea este însă că, uneori, din varii motive, căutăm să ne simplificăm alegerile.