Coabitarea înainte de căsătorie reduce riscul divorţului. Adevărat sau fals?

Tot mai mulţi oameni aleg varianta coabitării în locul angajamentelor maritale. Mulţi tineri cred că locuirea împreună îi ajută să ia decizii mai bune referitoare la căsătorie, oferind cuplului o modalitate de „călire“ înainte de un angajament pe viaţă. Există și credinţa că a locui împreună înaintea căsătoriei scade șansele apariţiei unor probleme maritale sau...

Sunt singurul care îmi pot rezolva problemele. Adevărat sau fals?

Să apelez la familie, la partenerul de viaţă, la consilieri specializaţi sau să mă retrag în mine însumi şi să caut resurse pentru a depăşi problemele?

Toate religiile sunt bune. Adevărat sau fals?

Are vreun sens să aparţii vreunei religii dacă nu ai ferma convingere interioară că religia aceea este cea adevărată?

Când doctorii nu știu ce să facă, e timpul pentru medicina alternativă. Adevărat sau fals?

Când este vorba despre cazuri în care „doctorii nu știu ce să facă“, prima imagine este probabil cea a cancerului. Tratamentul convenţional, care poate prelungi viaţa cu câţiva ani sau, uneori, doar câteva luni, vine cu un preţ ridicat în calitatea vieţii, iar pacienţii ajung să prefere calea „naturală“: medicina alternativă. Mary Nedlouf, din oraşul Orlando,...

Riscurile vaccinurilor ARNm în era COVID. Cum știm că nu modifică ADN-ul

Intră vaccinul în ADN-ul meu și îl modifică?

Restricţiile anti-COVID și religia. Ce s-a întâmplat cu libertatea noastră?

Odată cu prelungirea pandemiei și cu impunerea diverselor restricţii asociate cu ea, unii creștini au început să simtă că anumite restricţii le încalcă libertatea religioasă sau libertatea ca principiu, ceea ce ar putea favoriza restrângerea exercitării actului religios la un moment dat.

Site-uri cu informaţii sigure despre COVID-19. Cum ne alegem sursele medicale

Informarea în domeniul medical nu este doar o problemă teoretică sau știinţifică, ci are o miză foarte mare. Preluarea de date și recomandări de la furnizori care diseminează informaţii incorecte și/sau incomplete poate duce la pierderea sănătăţii sau chiar a vieţii, prin aplicarea unor tratamente ineficiente sau dăunătoare. Vă aducem în atenţie o listă cu...

Crislamul – sincretismul dintre credinţă și știrile false

Un număr important de creștini din diverse confesiuni, tradiţionale și protestante, urmăresc cu îngrijorare materialele online care anunţă înfiinţarea unei noi religii unice mondiale – crislamul. Iar veștile sunt că acesta este doar un prim pas, căruia îi vor urma o monedă unică globală și un guvern mondial de la care nu se poate aștepta...

Ce spune Apocalipsa despre o nouă ordine mondială și despre sfârșitul lumii

Scenariul din Apocalipsa (capitolele 13 și 17) se referă la o ordine mondială, dar aceasta cu greu ar putea fi numită „nouă”. Este mai degrabă o revenire la o veche ordine istorică, dar de data aceasta, cu un succes mondial nemaiîntâlnit. 

Scurt mit urban despre „ochelarii de cal din coperte de Biblie“

Sintagma „Crede și nu cerceta“ a devenit, de-a lungul secolelor, o armă tăioasă, folosită în mod deliberat de criticii creștinismului pentru a-i răni și discredita pe susţinătorii acestei religii, acuzându-i de îngustime a minţii și de bigotism.

Cuvioasa Paraschiva – istorie şi mitologie

Pentru mulţimile adunate în jurul raclei cu osemintele Cuvioasei Paraschiva totul e doar vis şi credinţă. Uimitor de multă credinţă. Şi mai este ceva, mai este speranţa unei minuni, o minune care să vindece bolile, să acopere datoriile şi să fericească viaţa. Presa românească e destul de polarizată în privinţa fenomenului, astfel că unii numără...

A înviat cu adevărat Iisus?

Niciun istoric serios nu se îndoiește de faptul că Iisus a trăit în primul secol în Palestina și a murit crucificat. Controversele încep când este luată în discuţie învierea.

Cât de periculoasă este margarina?

Recent, declaraţiile unui cunoscut jurnalist român, având drept ţintă o mare sportivă româncă, cel puţin la fel de bine cunoscută, declanșau un scandal mediatic care a reînviat o dezbatere probabil necesară: cât de sănătoasă este margarina?

Marea resetare: revoluţia care a mai fost propusă

În fiecare ianuarie, staţiunea Davos găzduiește elita liderilor economici și guvernamentali pe care Forumul Economic Mondial îi reunește într-o exclusivistă întâlnire anuală. Anul acesta, din cauza pandemiei, reuniunea a trebuit reprogramată. Însă controversele privind tema reuniunii – Marea resetare – nu au suferit nicio amânare.

Care sunt și cum citim semnele sfârșitului?

Aveam opt ani când stăteam în faţa casei împreună cu părinţii mei și ne uitam la Sputnik (primul satelit lansat de om pe orbita Pământului) mișcându-se cu o viteză surprinzătoare pe cerul nopţii. La scurt timp de la acel moment am auzit un credincios sincer spunând că „Dumnezeu nu-l va lăsa niciodată pe om să aterizeze...

Dăunează excesul de sare (grav) sănătăţii?

Există aproape 150 de pagini web românești care au preluat cu copy/paste un text apărut cu mai mult timp în urmă. Este un text de revoltă împotriva repetării obsesive în mediile naţionale audio-vizuale a avertismentului despre excesul de sare, zahăr și grăsimi.

Sfârșitul medicamentelor?

La jumătatea lui aprilie 2014, cuvintele „scandal“, „secret“, „medicamente“ și „Roche“ (colosul elveţian fabricant de medicamente) făceau deliciul presei medicale, care se grăbea să publice știri incendiare despre ineficacitatea medicamentului Tamiflu și despre sumele fabuloase cheltuite de guverne pe stocurile medicamentului, ca pregătire pentru eventuale pandemii de gripă.

Este războiul cu cancerul un eșec?

„În ultimii ani s-a vorbit adesea în România despre criza citostaticelor. (…) Însă, în ciuda neliniștii pe care o provoacă această criză pentru anumite categorii de persoane, consider că de fapt este vorba despre o criză falsă....”

Limita de siguranţă în cazul consumului de alcool nu există

Cât de puţin alcool să bem ca să ne bucurăm de tărie, dar să nu facem exces? Nu există nicio limită de siguranţă în cazul consumului de alcool, spun autorii unui studiu masiv, desfășurat la nivel internaţional. Oricât de puţin am bea, tot este prea mult.

George Soros, miliardarul cu care nu e de glumit

O căutare după numele „George Soros” pe unul dintre cele mai populare site-uri de fake news din România a returnat nu mai puţin de 100 de articole. În schimb, o căutare după „glume george soros” pe Google a returnat doar două linkuri, ambele de la un singur site. Nu e de glumă cu acest miliardar.

Este zahărul cel mai periculos drog?

Zahărul. Aproape oricine i-a simţit gustul cu mult înainte de a putea memora senzaţia de satisfacţie care electrizează cu delicateţe corpul, începând cu o zonă modestă din spatele gurii.