De la fila scrisă la ecran. Cărările întortocheate ale lecturii

Cititorul care plonjează în labirintul de hârtie și cerneală al filelor de carte și savurează fiecare cuvânt pare să fie pe cale de dispariţie.

„Când cânt, mă simt conectat la o sursă divină.”

În vara anului 2015, îndrăgitul violoncelist român Andrei Ioniţă a câștigat premiul întâi la celebrul Concurs Ceaikovski. |Care a fost călătoria muzicală și spirituală a acestui tânăr muzician?

Muzica preferată dezvăluie modul în care gândești

Este foarte simplu și rapid să îţi faci o părere despre cineva și să afli mai multe despre modul în care gândește acea persoană, au observat experţii de la Cambridge. Poţi afla multe analizând gusturile sale muzicale.

Viaţa ta sub influenţa muzicii

Muzica are efecte nebănuite asupra ascultătorului și îi influenţează în mod inedit stările trăite și activităţile practicate pe acordurile sale.

Impactul muzicii clasice la nivel genetic

Efectul muzicii clasice se răsfrânge la nivel molecular, influenţând, în mod benefic, activitatea genelor implicate în diverse funcţii importante ale creierului, au observat cercetărorii finlandezi de la Universitatea din Helsinki.

Moneda care a dat naştere „Odei bucuriei”

Totul a început cu o monedă aruncată în pălăria unui contrabasist. Restul a devenit parte din istoria oraşului Sabadell din Spania. Într-o piaţă a oraşului, plină de copii şi de oameni mai mult sau mai puţin grăbiţi, un flashmob a oprit în loc, pentru câteva minute, toată agitaţia. „Oda bucuriei” a lui Beethoven a încântat...

Muzica, prieten sau dușman?

Uneori este suficient să prinzi din întâmplare melodia preferată la radio pentru a te încărca cu energie pozitivă și fericire. Mai mult însă decât un simplu instrument pentru propria plăcere și relaxare, muzica aduce beneficii neașteptate celui care se lasă cuprins de vibraţiile pe care le produce.

Cum te descrie muzica ta preferată

Dacă vrei să afli mai multe despre o persoană, întreab-o care sunt preferinţele sale muzicale. Potrivit experţilor, această informaţie dezvăluie o mulţime de lucruri inedite despre personalitatea ascultătorului, de la cât de introvertit sau extravertit este, până la nivelul stimei sale de sine sau gradul de creativitate.

Meloterapia religioasă protejează sănătatea creierului

Sunetele au fost din cele mai vechi timpuri apreciate pentru rolul lor terapeutic. Stresul este doar unul dintre învinșii seninătăţii aduse de muzică. Însă, nu toate stilurile de muzică au aceleași efecte. Și nu întotdeauna aceste efecte sunt benefice. Despre muzica religioasă însă, un studiu recent argumentează că are un impact profund pozitiv asupra sănătăţii...

De ce are creierul nevoie să termine ce a început?

Atunci când nu terminăm lucrurile începute, fie ele sarcini și proiecte la muncă, un film sau o carte, ne simţim  presaţi pentru că nu le-am finalizat. Această senzaţie neplăcută poate fi explicată prin tendinţa noastră de a ne aminti mai degrabă lucrurile neterminate decât de cele finalizate, fenomen denumit „efectul Zeigarnik".

Muzica schimbă gustul alimentelor

Muzica este ingredientul secret care face mâncarea mai gustoasă, au observat experţii de la Universitatea din Arkansas, scrie Discovery News.

De ce să ne pese de botezul lui Justin Bieber?

Tânărul cântăreţ canadian de 19 ani „și-a pierdut calea" în ultima vreme, fiind implicat în scandaluri cu marijuana, prostituate și ajungând în arest pentru șofat sub influenţa alcoolului. Acum, presa americană scrie că Justin caută un loc, cu o piscină intimă, unde să fie botezat, sub egida Bisericii Hillsong din New York. De ce ar...

Sunetul biologic al muzicii și ecoul lui spiritual

Îţi place acum, dar te va înnebuni mai târziu. E muzica aceea care te delectează în primele ocazii în care o asculţi, după care nu mai reușești să ţi-o scoţi din minte. Realizezi că te-a acaparat abia atunci când începi să o fredonezi, fără să conștientizezi în diverse contexte.

De ce sunt lecţiile de muzică importante pentru creier

Lecţiile de muzică sunt mai mult decât o metodă de relaxare, de delectare a simţului auditiv sau o activitate extracuriculară. Această artă constituie o terapie pentru dezvoltarea creierului și a abilităţilor, arată studiile. Iată trei beneficii pe care le oferă lecţiile muzicale.

Lecţiile de muzică din copilărie stimulează dezvoltarea creierului

Creierul persoanelor care au studiat un instrument muzical în copilărie dezvoltă o abilitate mai bună de răspuns la sunetele vorbirii, susţin cercetătorii americani, scrie BBC.