Un joc al vieţii

„Circumstanţele nu contează atunci când ai un vis.“ Acesta pare să fie mesajul central al poveștilor celor care au reușit în ciuda unor obstacole inimaginabile. Se pot naște însă visuri în mijlocul luptei pentru supravieţuire, în depravare și mizerie? Și, chiar dacă se nasc, au vreo șansă de supravieţuire?

Singur (și fericit) – un statut tot mai frecvent în societatea modernă

Numărul persoanelor singure a crescut vertiginos în ultimele decenii în aproape 40% dintre ţările lumii. Deși unii se plâng de discriminarea economică la care sunt supuși, mulţi dintre cei care au ales acest stil de viaţă cred că sunt în posesia unui loz câștigător în alte segmente ale vieţii lor.

O soţie supusă soţului ei | Este Biblia dușmanul egalităţii?

La fiecare nouă secunde, în Statele Unite, o femeie este agresată. Ceea ce înseamnă că, până să parcurgi acest paragraf, o altă femeie va fi devenit, în mod tragic, o victimă a violenţei.

Un 8 martie neinstagramabil

Cu două sau trei săptămâni înainte de 8 Martie, o cititoare a revistei Semnele timpului mi-a trimis un mesaj cu o întrebare la care nu am știut să răspund. O întrebare care mi-a reamintit că fiecare zi festivă, la fel ca cele obișnuite, e o înlănţuire de zâmbet și de suspin, de așteptări (ne)realiste și...

„Cea mai importantă ocupaţie din lume” | Recenzie de carte

Te-ai luptat cu decizia de a avea copii? Sau ai știut, cu mult timp în urmă, că maternitatea este pentru tine? În urmă cu mai mult de 6 ani, m-am trezit gândindu-mă la acest subiect, fără a putea găsi un „sens” pentru decizia de a avea copii. „La baza tuturor acestor [idei] a fost cunoașterea...

De 8 martie, despre mama și saga unei moșteniri nepieritoare

Nu am încă un an și jumătate și privesc încruntată spre fotograful necunoscut, cuibărită confortabil în braţele mamei. Mama are 21 de ani și câteva săptămâni și un zâmbet cald, abia schiţat, care topește în siguranţa lui toate fricile lumii.

Creativitatea salvatoare

„Cel ce experimentează se aseamănă cu un vânător care nu aşteaptă ca vânatul să-i apară în bătaia puştii, ci caută să stârnească vânatul prin hăitaşi.” (Francis Bacon, filosof englez din secolul al XVII-lea)

Ce valoare mai are răbdarea într-o lume a pasiunilor

Încălzirea globală, poluarea cu plastic, superbacteriile rezistente la antibiotice, fenomenele meteo extreme, inteligenţa artificială, epuizarea resurselor pe glob, inechitatea socială, proliferarea abuzului în social media și manipularea prin fake news, revenirea în popularitate a extremelor politice cu accente rasiste și naţionaliste, iată câteva dintre „semnele timpului” analizate la ordinea zilei în presă, ca elemente ce...

Atletă declarată „biologic bărbat”, obligată să facă tratament pentru a mai concura

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a hotărât să susţină decizia Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism potrivit căreia atleta Caster Semenya va trebui să își administreze un tratament de scădere a nivelului de testosteron, dacă dorește să concureze în continuare la categoria feminin. Sportiva, dublă campioană olimpică la 900 de metri, a declarat că nu...

Aproape 100 milioane de fete și femei lipsesc din lume, din cauze brutale

Aproape 100 de milioane de fete și femei – cele mai multe din Asia sau din Africa – „lipsesc sau nu se știe nimic despre ele”, susţine cel mai recent raport al agenţiei umanitare creștine Gospel for Asia (GFA), care a calculat impactul cantitativ al avorturilor selective, al sclaviei sexuale și al abuzurilor asupra femeilor.

Deputaţii americani pro-viaţă luptă pentru interzicerea avortului după a 20-a săptămână de sarcină

„Mareea se întoarce în America, iar americanii devin din ce în ce mai pro-viaţă”, susţine Catherine Glenn Foster de la Americans United for Life, organizaţie care pledează pentru protejarea vieţii în toate etapele ei.

Curtea Supremă din Alabama admite că fetușii sunt persoane

Un caz inedit a intrat în atenţia activiștilor pro-viaţă din Statele Unite. Curtea Supremă din Alabama a admis apelul unei femei căreia medicul i-a prescris un medicament ce i-a pus capăt sarcinii, fără să fie necesar, admiţând astfel că viaţa începe de la concepţie.

OMS: Scăderea numărului global de femei este îngrijorătoare

În istoria omenirii, dezechilibrele de gen au generat consecinţe grave pentru funcţionarea societăţii pe termen lung, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniind că raportul natural dintre sexe este de 105 băieţi la fiecare 100 de fete care se nasc.

Excepţii oferite de Trump instituţiilor religioase, blocate în tribunal

Un judecător federal a blocat intrarea în vigoare în toate statele americane a unei legi a administraţiei Trump care privește accesul la metode contraceptive în cadrul asigurărilor de sănătate.

Viaţa copiilor ascunși în Dubai

Până la cei 6 ani ai săi, Jerry nu a fost niciodată la doctor, nu a mers nici măcar o zi la grădiniţă și, cel mai probabil, nici la școală nu va merge. Născut în afara căsătoriei, de o imigrantă ilegală în Dubai, băieţelul este unul dintre sutele de copii nevoiţi să trăiască o viaţă...

Studiu: Riscul de cancer la sân crește imediat după naștere

Cercetările anterioare susţineau că femeile care au născut se confruntă cu un risc mai scăzut de a face cancer de sân, comparativ cu femeile care nu au născut. Însă un grup de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului, de la Universitatea din Carolina de Nord, a constatat că pot trece mai mult de...

Lupta împotriva violenţei sexuale, recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace

Medicul congolez Denis Mukwege, cunoscut pentru îngrijirea victimelor violului din Congo (stat supranumit „capitala mondială a violenţei sexuale”), și Nadia Murad, tânăra activistă kurdă din Irak, împart Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta, „pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război și conflict armat”.

România este pe primul loc la sărăcia copiilor

România este singura ţară membră UE în care, în continuare, milioane de oameni trăiesc la limita subzistenţei.

Traficul de carne vie, exemplificat de BBC prin drama unei românce

Pe fondul intensificării traficului de carne vie în Marea Britanie, BBC a difuzat un film documentar care are la bază povestea unei românce ce a fost răpită din Londra și dusă în Irlanda de Nord, unde a fost forţată să devină sclavă sexuală.

Suicidul, principala cauză de deces a proaspetelor mame

Sinuciderea rămâne o cauză importantă de deces la nivel global printre femeile care devin mame. Cel mai recent raport al organizaţiei MBRRACE, care a investigat care sunt cele mai mari riscuri cu care se confruntă femeile însărcinate și femeile care abia au născut în Marea Britanie, subliniază acest lucru, care este de altfel confirmat și...

Esenţiale azi, 1 noiembrie

România: Peste 400 de copii, părăsiţi în unităţile sanitare