Ce fac oamenii de succes în weekend?

2772

Sfârşitul de săptămână este momentul pe care îl aşteptăm toţi cu nerăbdare. Din păcate, acesta trece extrem de repede şi ne trezim luni dimineaţa fără niciun chef de a începe o nouă zi de lucru. Există însă modalităţi prin care ne putem revigora în aceste zile libere pentru un început de săptămână productiv.

Laura Vanderkam, autoarea cărţii „Ce fac în weekend cei mai de succes oameni” (What the Most Successful People Do on the Weekend), a prezentat pentru Huffington Post câteva din sfaturile ei pentru un sfârşit de săptămână care să îţi încarce bateriile şi care să te ajute să fii mai eficient şi în timpul săptămânii.

În primul rând, acordă-ţi câteva ore de relaxare numai pentru tine. Asta înseamnă să te ţii departe de tot ce înseamnă serviciu: de la telefoane, mailuri şi până la prezentări, contracte şi deadline-uri. De exemplu, James Reinhart, cel care deţine magazinul online de haine ThredUp.com, spune că cele mai clare decizii şi cele mai bune idei i se concretizează după ce aleargă în parcul din apropierea casei. Pe lângă asta, el joacă golf între orele 6-8 dimineaţa, când este sigur că nu va fi întrerupt de nimeni, apoi petrece timp cu fiica sa.

Citește și „Manifestul pentru Sabat scoate tinerii din priză”

 Fă-ţi planuri. Tentaţia de a nu face nimic toată ziua în weekend este mare, mai ales după o săptămână. Dar obiceiul de a pierde toată ziua tolănit pe canapea nu este benefic. În schimb, practica de a-ţi face planuri are efecte pozitive asupra noastră. O arată un studiu olandez care a demonstrat că cei care îşi fac planuri de vacanţă sunt mult mai fericiţi decât cei care nu au acest obicei. Iar asta nu e tot. Bucuria creşte pe măsură ce ziua plecării în mini-concediul atent plănuit şi mult aşteptat se apropie. Aşa că Vanderkam ne sfătuieşte să acordăm un moment planificării unei ieşiri, de exemplu. Dacă dorești o rezervare la restaurantul preferat sau la un film pe care vrei neapărat să îl vezi, fă-o în timpul săptămânii pentru weekend. Te vei gândi cu bucurie în următoarele zile la evenimentul care va avea loc în curând.

Oamenii de succes nu își fac treburile casnice în weekend. Curăţenie, spălatul rufelor, cumpărături, mâncare… toate se adună pentru sfârşitul săptămânii. Dar dacă rezolvi câte puţin din acestea în timpul săptămânii, până în weekend volumul de treburi se va micşora seminificativ. Astfel, vei avea mai mult timp liber la sfârșitul săptămânii pentru a te bucura de clipe de relaxare. Sigur, este dificil ca după cel puţin opt ore de lucru să îţi mai ardă şi de vase sau de băgat aspiratorul în funcţiune, dar stabileşte-ţi o oră în fiecare zi pentru a face chiar şi o mică parte din treabă.

De asemenea, evită să cazi în „depresia” de duminică după-amiază şi foloseşte ultimele ore din această zi liberă pentru a te relaxa împreună cu prietenii şi familia. Laura Vanderkam spune că profită de aceste seri de duminică pentru a organiza petreceri şi întâlniri. Asta pentru că în această zi cei mai mulţi oameni sunt liberi şi mult mai relaxaţi.

24 de ore libere. Tot Vanderkam recomandă, într-un articol apărut pe Yahoo!, ca una dintre zilele libere să o foloseşti pentru a-ţi îndrepta atenţia şi a-ţi focaliza energia asupra prietenilor şi rudelor. Ea îţi recomandă, de asemenea, să te implici în activităţi ale comunităţii, să arăţi în această zi mulţumirea pentru ceea ce te înconjoară şi să îţi găseşti timp pentru a răspunde la întrebările existenţiale ale vieţii.

Citește și „Florile timpului – Sabatul, între intenţie primordială și utopii cotidiene”