Chipurile apostolilor Andrei și Ioan ies la lumină după 1600 de ani

139

Cele mai vechi imagini cunoscute ale apostolilor Andrei și Ioan au fost descoperite în catacombele din subteranul capitalei italiene, anunţă CNN citând un grup de arheologi de la Vatican. Picturile murale au fost identificate în mormântul unui nobil roman din interiorul catacombei St. Tecla.

   

    Una din cele 40 de catacombe din subteranul Romei, St. Tecla a fost descoperită în anul 1950 și este închisă accesului public. Lucrările arheologice au durat 2 ani, folosindu-se tehnologie laser de ultimă oră pentru înlăturarea straturilor de carbonat de calciu așezate peste imagini timp de 16 secole. 

    Datând din secolul 4, chipurile descoperite se află în aceeași locaţie unde anul trecut a fost identificată imaginea apostolului Pavel – mormântul unui nobil roman bogat, a anunţat și Comisia Pontificală pentru Arheologia Sacră. Între apostolii imortalizaţi s-a descoperit și chipul apostolului Petru. Se crede totuși că, în cazul lui Petru, ar putea exista reprezentări cu o vechime mai mare.

    Picturile fac parte dintr-un ansamblu în care imaginea centrală este a lui Iisus Hristos în postura de Bun Păstor, având în jurul său pe apostoli. „Acestea sunt primele imagini despre care avem cunoștinţă în care sunt înfăţișate chipurile acestor patru apostoli", afirmă Fabrizio Bisconti, expertul arheolog al Vaticanului.

    „Descoperirea a fost foarte, foarte emoţionantă" a declarat Barbara Mazzei, conducătorul proiectului. „Ioan are un chip tânăr, familiar, însă în ceea ce-l privește pe Andrei este foarte diferit de bătrânul din alte imagini pe care le știam, în care acesta apărea cu păr alb și riduri", afirmă Mazzei.

    De unde știu arheologii că bărbaţii reprezentaţi sunt Ioan și Andrei? „Presupunem că sunt ei, pentru că, după Pavel și Petru ei au fost cei mai importanţi", afirmă Mazzei.