3 lideri religioși între cei mai admiraţi oameni ai anului

58

Americanii au realizat topul celor mai admirate 10 personalităţi din întreaga lume. În topul USA Today/Gallup se află și trei personalităţi religioase de prim rang, de pe trei continente.

Întrebarea pusă de USA Today/Gallup a fost „Între bărbaţii din întreaga lume despre care aţi auzit sau aţi citit, pe cine admiraţi cel mai mult? Care ar fi opţiunea a doua?".

Sondajul ale cărui rezultate au fost date publicităţii ieri i-a clasat pe poziţia a 6-a la egalitate pe predicatorul evanghelic Billy Graham și pe Papa Benedict al XVI-lea, în timp ce liderul spiritual tibetan Dalai Lama a ocupat poziţia a 10-a.

Dalai Lama este noul intrat al topului pentru anul acesta. În 2009 Graham și Benedict figurau în listă ca singurele personalităţi religioase cele admirate de americani. Practic, predicatorul Billy Graham este admirat de americani și prezent în top 10 în fiecare an, din 1955 încoace. Anul trecut papa Benedict al XVI-lea ocupase poziţia a a 5-a, înaintea lui Graham.

În topul listei se află președintele american Barack Obama, cu 22% dintre voturi. El se menţine pe aceeași poziţie din 2008, anul când a câștigat postul de la Casa Albă, deși în scădere a numărului de voturi de la 32% în 2008 și 30% în 2009. Următorii doi în top sunt foștii președinţi George W. Bush și Bill Clinton. În aceeași listă se află și fostul președinte sud-african Nelson Mandela sau miliardarul Bill Gates.

În topul femeilor continuă să domine pentru al nouălea an consecutiv Hillary Clinton. Între primele zece se mai află vedete din show-biz ca Oprah Winfrey sau Angelina Jolie, femei de stat ca Michelle Obama sau regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau militanta pentru drepturile omului și premiată Nobel Aung San Suu Kyi.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-12 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1019 adulţi din Statele Unite ale Americii.