India: de ce nu se poate pune capăt culturii violului?

1186

În timp ce în India, cinci dintre cei şase tineri ce au atacat, violat şi provocat răni cauzatoare de moarte unei tinere de 23 de ani din New Delhi pe 16 decembrie au fost inculpaţi oficial, tratamentul violent la care sunt supuse femeile din India a declanşat o serie de reacţii şi a ridicat valul asupra puţinelor drepturi de care se bucură femeile din India.

Deşi cei cinci acuzaţi riscă pedeapsa cu moartea, iar al şaselea care este minor, doar trei ani de închisoare, această condamnare nu este una obişnuită. Indienii consideră însă că numai o asemenea pedeapsă ar putea demonstra ca India este pregătită să întoarcă foaia în ceea ce ţine de drepturile femeilor.

De altfel, natura extrem de inumană a atacului din New Delhi a făcut să explodeze furia reprimată până în prezent, împotriva agresiunilor şi volurilor comise în totală impunitate pe teritoriul Indiei. Violată în repetate rânduri, agresată sexual cu o bară de fier ruginit, victima, al cărui nume a rămas anonim, a fost bătută, jefuită şi aruncată din autobuzul în care se afla împreună cu logodnicul său.

Spre întristarea unei ţări întregi, ea a decedat sâmbăta trecută la spitalul din Singapore unde a fost trasferată, suferind leziuni grave la nivelul intestinelor şi al creierului. Decesul a fost urmat de ample proteste în stradă, la care au participat mii de oameni, dar şi de un boicot fără precedent al Baroului Saket din New Delhi, care a catalogat ca „imorală" apărarea celor şase atacatori.

Reacţii internaţionale

În lipsa unor reacţii din partea sistemului politic indian, cel mai puţin eficient şi mai lent sistem din lume potrivit  unor statistici oferite de CNN, femeile din regiune şi nu numai s-au alăturat protestelor din India. Săptămâna trecuta, sute de femei din Nepal au pichetat în faţa casei primului ministru pentru a cere încetarea violenţelor împotriva femeilor.

Şi femeile din Egipt şi Somalia au reacţionat. Femeile egiptene s-au confruntat ani de zile cu abuzuri sexuale, care din fericire s-au împuţinat după revoluţia din 2010. Acum însă au dorit să empatizeze cu femeile din India şi au protestat împotriva abuzurilor, violurilor şi atacurilor asupra femeilor, indiferent de ţara în care acestea au loc.

În Somalia, pe 14 februarie, organizaţia One Billion Rising cheamă femeile să se exprime pentru încetarea abuzurilor, manifestaţie ce va fi prima de acest fel din ţară.

O lungă listă de drepturi care lipsesc

Reacţiile au fost neaşteptate, într-o societate patriarhală, în care se nasc 850 de femei la 1.000 de bărbaţi. Într-un cuvânt, drepturile femeilor indiene ar putea fi descrise în sintagma „ultimele care au voie să mănânce, primele în ceea ce priveşte analfabetismul".

De altfel, încă de la naştere (şi chiar cu puţin înainte de acest moment), femeile sunt discriminate. Avortarea sau infanticidul fetelor, lipsa îngrijirilor medicale ce duc la moartea mamei în timpul naşterii sau pe parcursul vieţii, sutele de violuri zilnice, cele mai multe efectuate de membrii familiei, nu mai sunt nici şocante, nici neobişnuite.

În plus, 46% dintre femeile căsătorite au cel mult vârsta de 18 ani, iar căsătoria fetelor cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani, deşi ilegală, este încă practicată în zonele rurale. Şi ce este şi mai trist este că peste 10.000 de femei sunt ucise în fiecare an deoarece sunt prea sărace şi nu au zestre, ceea ce le face nepotrivite pentru căsătorie.

India, o cultură a violului

Manifestaţiile par o picătură într-un ocean atunci când privim întreaga panoramă. Un raport UNICEF din 2012 arată că 57% dintre băieţii indieni şi 53% dintre fetele cu vârste între 15 şi 19 ani consideră că violenţa împotriva femeilor este justificată. În aceste condiţii, ar putea fi oprită această cultură a violului?

Greu de crezut, întrucât India este o societate care dă vina pe victimă pentru viol şi abuz. Există o tendinţă tot mai mare de a afirma că victimele violenţei sexuale şi-o fac cu mâna lor, prin hainele pe care le poarte, care sunt „o invitaţie la viol".

În al doilea rând, India este o ţară în care victima este stigmatizată şi încurajată la compromisuri. Uneori, atunci când hărţuirea verbală sau fizică are loc în zone publice, trecătorii aleg să întoarcă privirea în loc să intervină, atât pentru a evita conflictul, cât şi pentru că, la un anumit nivel, dau vina pe victimă. Alteori, societatea încurajează pe victimele violurilor să renunţe la acuzaţii şi să să se căsătorească cu atacatorul. Mai grav este că perspectivele de căsătorie ale unei fete sunt considerate a fi mai importante decât condamnarea unui violator.

În ultimele zile, politicienii indieni au prezentat o mulţime de posibile soluţii la problema violenţei sexuale din India, însă va fi greu să se pună capăt discriminării împotriva femeilor la secţia de poliţie, când ea începe încă din pruncie, comentează jurnaliştii de la cotidianul Washington Post.