Membru în juriul X-Factor, şocat de mişcările fetelor

39

Gary Barlow, membru al grupului Take That, susţine că videoclipurile muzicale de azi pun un accent exagerat pe sexualitate şi povesteşte că le-a interzis copiilor săi accesul la imaginile specifice culturii pop.

Barlow, care este şi membru al juriului de la emisiunea X-Factor, atrage atenţia şi la conţinutul nepotrivit pe care le au melodiile de azi, multe dintre acestea conţinând cuvinte obscene şi înjurături.

„Zilele trecute eram în bucătărie şi am vrut să ascult nişte muzică, aşa că am comutat pe un canal TV de muzică pe care se difuza un videoclip care era atât de grosolan încât am fost nevoit să opresc televizorul deoarece fiul meu în vârstă de 9 ani era cu mine", a povestit Barlow, tată a 3 copii. El a precizat că înţelege că scopul atât de multor imagini cu caracter sexual este să atragă şi captiveze publicul.

Unul dintre lucrurile care l-au şocat pe Barlow, ca membru în juriul X-Factor, a fost mişcările de dans pe care le făceau unele dintre adolescentele care s-au prezentat la preselecţie. „Am avut fete care au participat la preselecţia X-Factor şi nu-ţi venea să crezi ce fel de mişcări făceau. Stăteam acolo şi îmi ziceam: Doamne Iisuse!", a povestit membrul Take That.

Fostul star pop a subliniat că, deşi nu se consideră un puritan, nu doreşte ca urechile şi ochii copiilor lui să audă şi să vadă videoclipuri atât de nepotrivite vârstei lor.

Barlow a recunoscut totuşi că, în timpul turneelor pe care le-a făcut cu trupa Take That, şi-au îmbrăcat spectacolul „în puţină sexualitate", însă că nu era „aruncat totul în faţa" spectatorului.

Dr. Helen Wright, preşedinta Asociaţiei Şcolilor de Fete din Marea Britanie, a declarat că, „acum mai mult ca niciodată", copiii „sunt asaltaţi de imagini nepotrivite din orice parte privesc: de la internet la paginile revistelor, la reclamele de pe stradă şi la afişele din magazine".

Asociaţia Americană de Psihologie (APA) atrage atenţia că sexualizarea apare atunci când valoarea unei persoane este dată doar de comportamentul său sexual, mergându-se până la excluderea oricăror altor caracteristici care ar putea să dea valoare unei persoane. APA a publicat un raport în care atrage atenţia asupra sexualizării fetelor, citând exemple din emisiuni TV, videoclipuri muzicale, versuri ale unor cântece ascultate de adolescenţi, filme, reviste, etc.

Recomandarea APA este ca părinţii, profesorii, tutorii şi organizaţiile care activează în domeniul creşterii şi educării copiilor şi adolescenţilor să încurajeze construirea de relaţii interpersonale bazate pe stimă de sine, pe abilităţi şi caracter, iar nu pe modul în care arată cineva.

Surse: The Christian Institute, The Huffington Post, American Psychological Association