Motivul pentru care femeile preferă munca în echipă, iar bărbaţii lucrează singuri

1056

Studiile anterioare au arătat că femeile preferă să lucreze în echipă, în timp ce bărbaţilor le place să muncească singuri, iar la baza acestei diferenţe stă percepţia indivizilor asupra competenţei relative, dar şi încrederea în propriile abilităţi, susţin doi cercetători citaţi de The Atlantic.

Studiile anterioare au arătat că femeile preferă să lucreze în echipă, în timp ce băbaţilor le place să muncească singuri, iar la baza acestei diferenţe stă percepţia indivizilor asupra competenţei relative, dar şi încrederea în propriile abilităţi, susţin doi cercetători citaţi de The Atlantic.

Peter J. Kuhn şi Marie-Claire Villeval, autorii studiului „Femeile sunt mai înclinate spre cooperare decât bărbaţii?” (Are Women More Attracted to Cooperation Than Men?) sunt de părere că bărbaţii preferă să lucreze singuri deoarece ei au o mai mare încredere în propriile abilităţi, spre deosebire de femei, şi se îndoiesc de capacităţile colegilor de muncă, excepţie făcând acele situaţii importante. În schimb, femeile au mai puţină încredere în forţele lor proprii şi mai multă în cele ale potenţialilor parteneri.

Cercetătorii au observat însă că diferenţele dintre preferinţele de lucru ale bărbaţilor şi femeilor au dispărut atunci când au fost introduse „avantaje de eficienţă”. Dacă în primul experiment aceştia au avut de ales între lucrul în echipă şi cel pe cont propriu, într-un alt experiment ei au trebuit să facă aceeaşi alegere, doar că au mărit cu 10 procente beneficiile în cazul muncii în echipă desfăşurată excelent. În această situaţie, opţiunea de a lucra în echipă a crescut atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor, însă la aceştia din urmă creşterea a fost mult mai mare, punctează cercetătorii.

Acest studiu ar putea oferi indicii despre modul în care angajaţii pot fi motivaţi să lucreze în echipă, cu atât mai mult în acele zone în care colaborarea este un lucru extrem de important. Mai mult, ar putea fi o metodă prin care bărbaţii care au o încredere în sine foarte mare, dar discreditează capacităţile colegilor, să descopere faptul că cei cu care lucrează sunt mult mai competenţi decât par.