Esenţiale azi, 26 iulie

164

România este rezistentă la propaganda rusă

În studiul „Rezistenţa la dezinformare în Europa Centrală şi de Est”, experţii au analizat în ce măsură cele 14 state monitorizate sunt vulnerabile în faţa propagandei ruse și au ajuns la concluzia că România și Lituania sunt printre cele mai rezistente state la acest fenomen, în timp ce Republica Moldova și Belarusul au un nivel mic al rezistenţei la propagandă.

În elaborarea studiului, analiștii au avut în vedere trei indicatori, și anume gradul de expunere a populaţiei la dezinformare şi propagandă, acţiunile de contracarare din partea statului şi vulnerabilitatea în faţa unui potenţial război digital. Vorbind despre statele vulnerabile la propaganda rusă, autorii studiului au explicat că „aceste grupuri au un acces limitat la presa alternativă pentru a verifica informaţia şi au încredere în canale mediatice tradiţionale, care pot fi utilizate pentru manipulare”.

UNICEF: Creștere a cazurilor de HIV/SIDA

Un raport prezentat miercuri de UNICEF în cadrul conferinţei SIDA din Amsterdam arată că numărul cazurilor de HIV/SIDA sunt pe un trend ascendent, adolescenţii, în special fetele, fiind cei mai expuși. Astfel, din 30 de cazuri apărute la fiecare oră în 2017 și care au afectat adolescenţi cu vârste între 15 şi 19 ani, aproximativ două treimi sunt de sex feminin, conform datelor UNICEF.

Printre motivele care stau la baza răspândirii virusului sunt începerea relaţiilor sexuale de la vârste fragede (inclusiv cu persoane mai în vârstă), sărăcia, lipsa accesului la servicii medicale periodice și de consiliere personală, arată experţii.

În raport se mai arată că 130.000 de copii şi adolescenţi cu vârste până în 19 ani au decedat anul trecut din cauza SIDA.

Record de întârzieri la zborurile din România

Zborurile din România au înregistrat în primul semestru al acestui an un număr record de întârzieri, 505 curse aeriene decolând la mai mult de trei ore faţă de timpul programat de zbor, acest lucru afectând 50.000 de pasageri. În eventualitatea în care pasagerii afectaţi anul acesta ar solicita despăgubiri, suma ce ar trebui să le fie returnată de către companiile aeriene ar depăși 15 milioane de euro.

În intervalul ianuarie-iunie 2018, din cele aproape 34.000 de zboruri efectuate, 6.205 curse au înregistrat întârzieri între 15 și 180 de minute, iar 218 zboruri au fost anulate. Anul acesta, cele mai multe întârzieri au fost înregistrate de companiile Tarom, Ryanair și Blue Air, iar cele mai multe curse au fost anulate de Wizz Air, Tarom și Lufthansa.

Mişcarea România Împreună cere demisia ministrului agriculturii

Mişcarea România Împreună (RO+) i-a solicitat miercuri ministrului agriculturii, Petre Daea, să demisioneze din funcţie, după ce acesta a afirmat că porcii infestaţi cu pestă porcină africană sunt omorâţi ca la Auschwitz, motivând că este „inadmisibil ca un ministru al guvernului României să compare incinerarea porcilor cu Holocaustul”. Conform RO+, această situaţie arată o lipsă de discernământ din partea ministrului agriculturii.

„Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2.000 – 3.000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a declarat ministrul Petre Daea.

SUA nu va recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea Crimeei de către Rusia și a cerut reintegrarea teritorială a Ucrainei.

Ministerul rus de externe a reacţionat prin purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, care a declarat că Rusia „cunoaşte valoarea unor astfel de declaraţii memorabile”. Acordul de la Paris privind schimbările climatice sau înţelegerea internaţională privind programul nuclear al Iranului au reprezentat poziţii oficiale ale SUA în mandatele preşedintelui Barack Obama, până în momentul în care actualul preşedinte, Donald Trump, „a decis altceva”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Au crescut veniturile din online ale cotidianului The Guardian

Pentru prima dată, veniturile din online ale ziarului The Guardian le-au depăşit pe cele ale exemplarelor din print, datorită donaţiilor cititorilor săi, a anunţat marţi societatea care editează cotidianul britanic, Guardian Media Group (GMG).

Cu o medie de 155 de milioane de vizitatori unici lunar, faţă de 140 de milioane înregistraţi anul trecut, veniturile care includ publicitate şi donaţii din partea cititorilor au crescut cu 15% într-un an, în timp ce veniturile din vânzarea ziarelor au scăzut cu 10%. David Pemsel, directorul general al GMG, a declarat că a ales să se bazeze pe generozitatea cititorilor online decât să adopte un model plătit.

Avertizarea MAE: Incendii majore în Suedia

MAE a lansat miercuri noaptea o atenţionare de călătorie în care informează românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Suedia că există mai multe incendii majore de pădure, afectate fiind regiunile din nord, și anume Dalarna, Jamtland şi Gavleborg, dar și cele din centrul ţării. În plus, pe tot teritoriul suedez este interzisă orice fel de activitate care poate genera foc deschis, iar în unele localităţi autorităţile au dispus evacuări parţiale.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.

Donald Trump dorește o nouă întâlnire cu Vladimir Putin, în 2019

Consilierul prezidenţial american pentru securitatea naţională, John Bolton, a declarat că președintele Donald Trump vrea să aibă o nouă întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, la începutul anului viitor, după încheierea anchetei privind ingerinţele ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Donald Trump a fost aspru criticat după ce a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ancheta în desfășurare.

Explozie a unei ambarcaţiuni în Spania

Cel puţin 38 de persoane au fost rănite, dintre care două se află în stare foarte gravă, după ce o ambarcaţiune cu 52 de persoane la bord a explodat și a luat foc în estuarul Arousa, de lângă oraşul Pontevedra, din Spania, au informat oficialii locali.

Deși incendiul a durat doar câteva minute, operaţiunea de salvare a durat două ore. În urma exploziei câţiva dintre pasageri s-au aruncat în mare, aceştia fiind salvaţi de alte ambarcaţiuni care se aflau în apropiere.

Gruparea SI omoară sute de persoane în sudul Siriei

Cel puţin 200 de persoane au decedat miercuri în urma unor atacuri ce au avut loc în provincia As-Suwayda, din sudul Siriei, zonă controlată în totalitate de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic și reprezintă unul din cele mai severe bilanţuri de la începutul războiului, în 2011, în această ţară.

„Patru bărbaţi şi-au detonat centurile explozive în oraşul As-Suwayda, capitala provinciei cu acelaşi nume”, a indicat pentru AFP directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane. Deși în 2014 Stat Islamic controla zone vaste din Siria, astăzi mai puţin de 3% din teritoriul sirian mai este sub controlul grupării teroriste.

Turcia: Arest la domiciliu pentru pastorul american Andrew Brunson

Un tribunal turc a dispus miercuri ca Andrew Brunson, un pastor american în vârstă de 50 de ani, să fie eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu sub supraveghere pe parcursul procesului. Pastorul a fost închis timp de aproape doi ani, în urma acuzaţiilor că a acţionat în favoarea reţelei predicatorului Fethullah Gulen, considerat responsabil de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Acest caz a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja afectate din cauza numeroaselor dispute, printre care refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen, care trăieşte în exil în SUA. În septembrie, preşedintele turc a sugerat ideea de a-l da la schimb pe Brunson pentru predicatorul Gulen, o ipoteză respinsă de Washington.

Taxe zero asupra comerţului dintre SUA și UE

Preşedintele american, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat miercuri că au căzut de acord să lucreze la comun pentru a elimina toate barierele comerciale dintre cele două părţi. Trump a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă că UE a fost de acord să cumpere soia din Statele Unite și că va deveni și un „cumpărător masiv” al gazelor naturale lichefiate din SUA.

În plus, ambii lideri au subliniat că s-au făcut progrese în rezolvarea unor probleme comerciale care au afectat relaţia dintre SUA şi UE ce au început după ce Trump a impus tarife asupra exporturilor de oţel şi aluminiu din UE și alte ţări.

Gest de recunoștinţă din partea copiilor salvaţi în Thailanda

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal salvaţi dintr-o peşteră din Thailanda în urma unei operaţiuni periculoase se vor retrage într-o mănăstire budistă, unde se vor ruga timp de nouă zile în semn de omagiu pentru scafandrul care a murit în timpul operaţiunilor de salvare. Tinerii au participat deja la o ceremonie de iniţiere.

„E ceva ce ne-am dorit să facem încă din momentul salvării din peșteră”, a declarat mama unuia dintre copii, care a asistat la ceremonia organizată în templul Phra That Doi Wao, din provincia Mae Sai, în nordul Thailandei.

 

Niciun articol afișat