China: un milion de musulmani uighur, „în lagăre etnice”

235

Peste un milion de musulmani de etnie uighur sunt reţinuţi în lagăre de concentrare în China, din motive arbitrare, iar comunitatea internaţională nu face nimic, a declarat poetul uighur Tahrir Hamut, în cadrul primei sesiuni a Departamentului de Stat Ministerial pentru Avansarea Libertăţii Religioase.

Poetul Tahrir Hamut a fost printre primii credincioși care au luat cuvântul în prima zi de reuniune a Departamentului de Stat Ministerial pentru Avansarea Libertăţii Religioase al Statelor Unite. Hamut, care a fost concentrat el însuși într-un lagăr chinez timp de 3 ani, în anii ’90, a spus că guvernul Chinei folosește echipamente de supraveghere și că a cartat forţat ADN-ul populaţiei uighur pentru a-i controla viaţa de zi cu zi.

Începând cu sfârșitul anului 2016, China a transformat regiunea Uighur într-un stat miliţienesc – o închisoare în aer liber”, a declarat Hamut.

Acesta a relatat că grupul etnic se află în vizorul autorităţilor din China încă din 1949, dar că persecuţia s-a intensificat enorm după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, sub pretextul combaterii terorismului.

Viaţa religioasă a uighurilor suferă în urma unor restricţii fără precedent”, a acuzat poetul. „Guvernul a confiscat și a ars cărţi religioase, a demolat moschei. Activităţi religioase care erau cândva legale sunt astăzi ilegale și sunt o scuză pentru persecuţie.”

Date publicate recent de The Guardian estimau că peste 120.000 de etnici uighur ar fi închiși în lagăre de reeducare. „Nu îi așteaptă niciun termen de judecată. Nimeni nu știe de ce au fost arestaţi, unde sunt ţinuţi, dacă și când vor fi eliberaţi. Auzim că oamenii suferă de boli și mor în acele lagăre”, a acuzat Hamut înainte de a face cea mai serioasă avertizare a discursului său. „Eu cred că guvernul chinez conduce uciderea în masă a uighurilor din lagăre, așa cum au făcut naziștii cu poporul evreu.”

Hamut a acuzat comunitatea internaţională că, prin lipsa ei de reacţie, „încurajează China să își dubleze opresiunea”. „Apelez la comunitatea internaţională, la guverne și organizaţii să acorde atenţie și să se îngrijoreze cu privire la situaţia uighurilor”, a cerut Hamut. „Cereţi guvernului Chinei să respecte drepturile umane ale uighurilor și sprijiniţi protejarea identităţii și a autodeterminării religioase și etnice a uighurilor”, a adăugat activistul.

Thomas Farr, directorul fondator al Oficiului pentru Libertate Religioasă din cadrul Departamentului de Stat american declarase luni că soluţia la situaţia persecuţiilor din China ar fi presiunea economică. „Ce trebuie să facem este să îi facem pe chinezi să înţeleagă că nu suntem obligaţi să facem un apel la libertate religioasă”, a declarat Farr. „Cum sună «Jos labele!» („Back off!”) «Jos labele de pe budiștii tibetani și de pe musulmanii uighuri. Ghiciţi ce se va întâmpla? Mai multă creștere economică susţinută». Să începem cu asta. Să îi întrebăm ce vor? Nu, să ne întrebăm ce vrem noi.”

În timpul Ramadanului de anul acesta, Semnele timpului atrăgea atenţia asupra faptului că în regiunea autonomă Xinjiang Uighur, din China, etnicii uighur sunt obligaţi să semneze declaraţii pe propria răspundere potrivit cărora nu vor ţine Ramadanul și nici nu se vor ruga „pentru a fi un exemplu pentru alţi uighuri din comunitate”. În republica ateistă este deja un obicei anual ca, în perioada Ramadanului, oficialii să restricţioneze accesul la moschei și să oblige patronii de restaurante să își menţină localurile deschise. Însă anul acesta, autorităţile au dus „tradiţia” de stat și mai departe, obligând și elevii să dea astfel de declaraţii, aceasta fiind prima ocazie în care guvernanţii girează o măsură care vizează copiii de vârstă școlară.