Lungul drum al femeilor afgane către dreptate

52

Săptămâna trecută, doi bărbaţi au fost arestaţi în provincia Kunduz, din Afganistan, sub acuzaţia că ar fi decapitat o fată, după ce tatăl ei a refuzat cererea unui peţitor. Totuşi, deşi detaliile crimei rămân încă necunoscute şi informaţiile despre caz sunt, pe alocuri, contradictorii, acesta constituie doar un exemplu al numeroaselor cazuri de violenţă împotriva femeilor afgane.

Sistemul de justiţie din ţară încă eşuează să le ajute pe aceste femei, reclamă un raport ONU. Deşi legea împotriva violenţei, care a fost implementată în anul 2009, a generat un uşor progres, recursul la această lege este „destul de redus", arată acelaşi raport.

Documentul acuză că, din cauza „constrângerilor culturale, a normelor şi tabuurilor sociale… şi uneori chiar a ameninţărilor cu moartea", multe dintre victimele violenţelor nu raportează incidentele.

Poliţia este de multe ori reticentă privind arestarea atacatorilor care au legături cu grupări armate sau alte forme de influenţă, spun autorii raportului ONU. În Afganistan, femeile şi fetele sunt încă judecate penal „pentru fuga de acasă, de multe ori provocată de violenţă", a citat BBC.