Brazilienii, șocaţi de cazul unei fete violate de 30 de bărbaţi

400

Duminica trecută, poliţia din Rio de Janeiro cerceta bine-cunoscutele favele după suspecţi în cazul unui viol care a luat pe nepregătite o ţară întreagă, chiar înainte de găzduirea Jocurilor Olimpice din luna august.

Peste 70 de ofiţeri au folosit elicoptere, câini de poliţie și vehicule armate, dar tot nu au reușit să prindă niciun suspect. Trecuseră cinci zile de când un scurt videoclip filmat în timpul violului a fost postat pe Twitter, lucru care a generat proteste în mai multe orașe, oamenii cerând să se facă dreptate și deplângând totodată cultura sexismului din Brazilia.

Din ce se știe deocamdată, o fată de 16 ani ar fi fost drogată în timp ce se afla în vizită la prietenul ei, după care s-a trezit a doua zi într-o altă locuinţă, înconjurată de mulţi bărbaţi. Tânăra s-a trezit goală și rănită și a trebuit să meargă așa până acasă. Ziua următoare, o înregistrare de 40 de secunde a fost distribuită pe reţelele de socializare, unde a provocat un val de comentarii misogine, înainte de ștergerea conturilor utilizatorilor. Deși poliţia nu a confirmat, în filmare se aude unul dintre bărbaţi spunând că au fost peste 30 de bărbaţi implicaţi.

Ideea conform căreia victima are cel puţin o parte din vină, dacă nu vina totală pentru atac, a ieșit la suprafaţă și în acest caz, ducând la organizare de marșuri de solidaritate pentru fata de 16 ani, care a declarat că acum se simte „ca un gunoi”. Până și inspectorul-șef arondat cazului a trebuit să fie schimbat la cererea avocaţilor fetei, după ce acesta ar fi încercat să insinueze prin tot felul de întrebări incomode (de exemplu, dacă mai participase la orgii sexuale) că fata avusese un comportament riscant în trecut și, prin urmare, ar putea avea o parte din vină pentru ce i s-a întâmplat.

Cazul este mai degrabă tipic pentru o ţară ca India, nu Brazilia, unde rata criminalităţii chiar a scăzut în ultimii ani. Cu toate acestea, ţara se află în derivă de la suspendarea președintei Dilma Rousseff, suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcţia de președinte. La această criză politică se suprapune și „cea mai mare criză economică din anii 1930 și până astăzi”, conform Reuters. Și, de parcă nu ar fi fost destul, epidemia virusului Zika scade și mai mult încrederea în autorităţi și în capacitatea lor de a acţiona în favoarea oamenilor de rând.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.