Franţa riscă să alunece în haos

40

Hollande este cel mai nepopular preşedinte din istoria modernă a Franţei, iar odată cu noua reformă a muncii riscă să piardă cu totul din mâini președinţia ţării. Peste 150.000 de oameni s-au organizat în aproximativ 80 de proteste, care au înghiţit întreaga ţară săptămâna trecută.

Franţa stă pe un strat subţire de gheaţă. Cu performanţe economice slabe, cu rata şomajului ajungând să fie dublă faţă de cea din Marea Britanie şi din Germania, cu închiderea a multiple firme mici și mijlocii pentru că veniturile nu pot acoperi costurile angajărilor, contribuţiile sociale, taxele şi birocraţia scumpă, noua reformă a muncii se pare că a venit mult prea târziu și nu îi va impresiona pe alegători.

Schimbările privind legislaţia muncii, trecute de parlament fără vot, permit cu greu concedierea unui angajat sau prelungirea programului săptămânal de lucru la peste 35 de ore, spre nefericirea companiilor și sindicatelor, care s-au gândit să protesteze, sufocând și mai tare o posibilă revenire economică. Protestele împotriva guvernului lui Hollande devin din ce în ce mai agresive. Birourile Partidului Socialist, din care acesta face parte, au fost vandalizate în mai multe oraşe. Poliţiştii au organizat propria demonstraţie pentru a denunţa ura şi violenţa protestatarilor și s-au ales cu un cocktail Molotov aruncat într-o maşină de poliţie cu echipaj în ea.

Iar sindicatele care au pornit grevele cer extinderea acestora pe timpul verii, dacă guvernul nu retrage reforma. La apelul CGT, cel mai mare sindicat francez, au intrat în grevă angajaţii de la căile ferate şi controlorii de zbor. Concret, șase din cele opt rafinării din Franţa sunt afectate de mișcarea de protest, care a perturbat și aprovizionarea benzinăriilor. Pierderile economice estimate ar oscila între 40 și 45 de milioane de euro pe săptămână. Autorităţile au fost nevoite să folosească rezerva strategică de carburanţi pentru a contracara blocada sindicatelor asupra rafinăriilor, notează Reuters. Mai departe, dacă și porturile franceze din Marsilia și din Le Havre se vor alătura protestelor, în doar câteva zile nu va mai exista carburant nici pe aeroporturile pariziene. La rândul lor, sindicatele din aviaţia civilă, conductorii de metrou și lucrătorii de la căile ferate ar putea să intre în grevă la începutul lunii iunie.

Premierul Manuel Valls a acuzat sindicatele de șantaj și de acţiuni „profund nedemocratice” și a spus că, deși legea va putea suferi niște modificări, nu are de gând să o retragă. DW scrie că grevele ascund o luptă pentru putere, „comunistul CGT” chinuindu-se să-şi păstreze puterea istorică de a paraliza naţiunea atunci când o doreşte. Câştigătorii din această situaţie nu pot fi decât populiştii de extrema dreaptă, Frontul Naţional, pe măsură ce socialiştii, în funte cu Hollande, par să se autodistrugă, iar conservatorii nu le oferă protestatarilor alternative. Toate aceste lucruri se întâmplă sub ameninţarea constantă a terorismului și într-un moment în care Franţa se pregăteşte să primească circa două milioane de vizitatori pentru Campionatul European de Fotbal 2016, care va începe pe 10 iunie cu meciul Franţa-România.