Dolarul nu va mai fi unica valută a lumii

27

Banca Mondială estimează că dolarul își va pierde puterea de a domina economia globală. O proiecţie în timp arată spre anul 2025 când euro (UE) și renminbi (China) vor fi la același nivel cu dolarul într-un sistem monetar „multivalutar".

Conform unui raport al Băncii Mondiale dat publicităţii marţi, 17 mai, în următorii 14 ani se va observa o creștere masivă a economiilor de piaţă emergente, cu un ritm de 4,7% faţă de 2,3% cât au economiile avansate. Între acestea, Brazilia, China, India, Indonezia, Rusia și Coreea de Sud vor acoperi peste jumătate din creșterea globală și lumea va fi una „multipolară”, afirmă Justin Lin, economistul șef al Băncii Mondiale. Implicaţiile sunt uriașe: influx de capital investiţional în aceste ţări cu economii emergente, fuziuni și achiziţii, o schimbare a peisajului corporatist în care nu va mai fi dominat de grupul multinaţionalelor. O schimbare majoră este pierderea pe care o va suferi dolarul american, care nu va mai fi unica valută de rezervă monetară.

„Dominarea dolarului se va termina undeva înainte de anul 2025 și va fi înlocuită de un sistem monetar în care dolarul, euro și renminbi vor sluji fiecare a valută internaţională recunoscută", se afirmă în raport. În dreptul monedei euro, singura temere privește datoriile suverane și costurile pentru salvarea economiilor ce riscă incapacitatea de plată. Autorităţile chineze au început deja „internaţionalizarea" monedei prin dezvoltarea unei pieţe off-shore și încurajarea stabilirii acesteia ca monedă de schimb și de facturare în tranzacţii internaţionale.