Grecia scapă de faliment: a fost aprobat al doilea plan de salvare a ţării

42

Miniștrii de finanţe ai zonei euro au muncit până noaptea târziu pentru a ajunge la un plan care să prevină falimentul dezordonat al Greciei. Astăzi de dimineaţă moneda unică a înregistrat o creştere pe piaţa de schimb după ce s-a anunţat că miniștrii au ajuns la un acord de principiu, informează AFP.

Atena avea nevoie de 130 de miliarde de euro din partea UE şi a FMI, până pe 20 martie când expiră data achitării obligaţiunilor de stat. Dacă Grecia nu se achită de datorie, va intra în faliment.

În urma discuţiilor intense care au durat 12 ore, s-a ajuns la o înţelegere conform căreia Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi un ajutor semnificativ din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 % din datorie, afirmă o sursă europeană, citată de AFP.

Din partea Greciei, liderii partidelor de coaliţie guvernamentală au semnat angajamente conform cărora vor impune noi măsuri de austeritate menite să economisească 3,3 miliarde de euro.

Planul de ajutorare a fost făcut astfel încât să aducă nivelul de îndatorare al ţării la 120,5% din PIB până în 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene, relatează AFP.

Germania, Olanda şi FMI militează în continuare pentru un nivel de 120% din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung, care i-ar permite Greciei să își plătească datoriile fără să mai fie finanţată de UE și FMI.