India: cel mai mare furt de energie din lume

34

India este ţara cu cele mai mari pierderi de energie provocate din cauza furtului, la nivel mondial. Circa o treime din producţia naţională este sustrasă din reţea prin diverse instalaţii artizanale, scrie Mediafax.

„Cablurile sunt chiar acolo, este foarte uşor să iei curent. Trebuie să fii atent când plouă, că poţi să te electrocutezi când legi firele," spune un locuitor din New Delhi care îşi alimentează locuinţa cu electricitate legând nişte fire la cablurile de distribuţie care trec chiar prin faţa ferestrei.

Situaţia din India reprezintă cel mai mare furt de energie la nivel mondial, pierderile fiind estimate la 32% din producţia naţională de electricitate, indică un studiu efectuat de Deloitte LLP pentru anul 2010. Prin comparaţie, în China, rata este de 8%.

Conform unor date ale Comisiei de Planificare din Ministerul indian al Energiei, acest fenomen privează companiile indiene de distribuţie de 16 miliarde de dolari pe an. Pierderile provocate de furturi împiedică lucrări de extindere a reţelei de distribuţie către circa 400 de milioane de oameni, nevoiţi să trăiască fără electricitate.