Miliardarul Buffett cere să fie impozitat în mod real

15

„Nu mă răsfăţaţi", a spus miliardarul Warren Buffett, cerând administraţiei americane să îi impoziteze pe miliardari.

„Nu mă cocoloșiţi", a spus miliardarul Warren Buffett, cerând administraţiei americane să îi impoziteze pe miliardari.

În editorialul „Încetaţi să-i mai cocoloșiţi pe super-bogaţi”, publicat de New York Times, miliardarul afirmă că cei ce fac 1 milion de dolari pe an ar trebui impozitaţi suplimentar, iar cei ce fac 10 ar trebui să fie impozitaţi și mai mult. „Noi, cei ultra-bogaţi continuăm să obţinem extraordinare scutiri de taxe".

Miliardarul explică susţinând că a avut de plată aproape 7 milioane de dolari, dar efectiv a plătit doar 17,4% în urma unor scutiri de taxe pentru care era eligibil. „Eu și prietenii mei am fost cocoloșiţi prea mult de un Congres prieten cu miliardarii. E vremea ca guvernul să devină serios cu privire la sacrificiul făcut de toţi.", concluzionează editorialul.

Prin gestul său Buffett s-a pus în mijlocul disputei din politica americană. Dacă democraţii lui Obama insistă pe mărirea impozitării, republicanii cer doar scăderea cheltuielilor bugetare.

Miliardarul spulberă și ideea că taxele mai mari vor duce la scăderea locurilor de muncă, afirmând că un investitor care are o idee ce-i va aduce profit o va duce până la capăt și va da naștere la locuri de muncă indiferent de plafonul de impozitare.

Warren Buffett este al doilea bogătaș al lumii și unul dintre iniţiatorii proiectului The Pledge, în care miliardarii lumi sunt sfătuiţi să-și doneze averile pentru cauze umanitare. Buffett a promis că va dona 99% din averea sa de 46 de miliarde de dolari.

(foto: New York Times, imaginea atașată editorialului)