România și alte 5 state UE, în dificultate din cauza datoriilor

13

Mai multe state care au intrat în acorduri de împrumut cu Comisia Europeană (CE), printre care România, şi sunt acum în dificultate, se arată în proiectul de moţiune de rezoluţie privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene (CE) pentru exerciţiul financiar 2010, dezbătut în prezent de Comisia de control bugetar a PE.

„Documentul prevede o serie întreagă de recomandări, care de fapt au caracter imperativ, a explicat Ovidiu Ispir, membru al Curţii Europene de Conturi, citat de Mediafax. ”Un aspect semnificativ”, adaugă Ispir, ”apare în cadrul secţiunii dedicate legăturii dintre bugetul Uniunii şi criza economică şi bugetară, unde se află şi o nedorită referire la România.”  Pe aceeași listă a stateleor în dificultate, pe care se află România, se mai găsesc alte cinci state membre: Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia și Portugalia. Acestea primesc sprijin financiar sub formă de împrumuturi pentru echilibrarea balanţei de plăţi.

Întrebat dacă suma împrumutată va fi supusă auditului, Ispir a explicat: „Curtea nu şi-a propus să facă lucrul acesta până acum pentru că împrumutul a fost acordat relativ recent. (…) De regulă, noi audităm proiectele finalizate sau atunci când există zone de risc ridicat şi ne permitem să alocăm resursele noastre umane şi nu numai pentru asemenea operaţie. Acest împrumut în opinia noastră este o tranzacţie a UE, o acordare de bani pentru a echilibra balanţa de plăţi. Împrumutul este rambursabuil. Dacă CEC va ajunge în situaţia de a verifica, are nevoie de o evaluare preliminară că în situaţia respectivă este o zonă de risc".