Schimbări importante în geografia europeană şi americană

54

Mişcările separatiste din Europa şi Statele Unite ale Americii au fost foarte ocupate în ultima perioadă, viitorul incluzând câteva noi state în geografia lumii.

În Europa, Scoţia se pregăteşte de independenţă până în anul 2016. Anul viitor, guvernul scoţian a pregătit un referendum pentru separarea de Marea Britanie. Scoţienii nu plănuiesc şi ieşirea din Uniunea Europeană sau Zona Euro, dar îşi doresc independenţa pentru a se auto guverna, pentru a stabili ei înşişi politica externă şi pentru a avea acces la ţiţeiul din Marea Nordului. Dacă vor renunţa la Marea Britanie, scoţienii vor păsta totuşi lira sterlină şi suveranitatea reginei Elisabeta a II-a, dar vor avea propria armată.

Mişcările separatiste din Europa (ca cea din Spania şi cea din Italia) pun probleme la nivelul Uniunii, deoarece pentru ca aceste regiuni sau ţări să fie recunoscute ca state independente să fie recunoscute este nevoie de acordul deplin al tuturor statelor membru, inclusiv al statelor din care aceste regiuni s-au desprins.

Peste ocean, americanii intenţionează să schimbe configuraţia geografică a ţării, reîmpărţind teritoriul a două state (Maryland şi Colorado). În statul Maryland, cinci regiuni doresc independenţa de statul american din cauza taxelor mari şi a suprapopulării, în timp ce în Colorado, şapte regiuni doresc independenţa din cauza legalizării căsătoriilor homosexuale, pe 1 mai acest an.

Pentru ca separarea acestor state să aibă loc este nevoie ca ele să obţină votul pozitiv din partea guvernatorilor respectivi şi ulterior a Congresului.

Sursa: Radio Voice of Russia