Sponsorii Jocurilor Olimpice, acuzaţi de abuzuri contra angajaţilor

14

Muncitorii care produc echipamente sportive pentru companiile Adidas, Nike şi Puma din Bangladesh sunt bătuţi, abuzaţi fizic şi verbal şi plătiţi foarte puţin, dezvăluie un raport al organizaţiei Race to the bottom, care luptă împotriva sărăciei.

Într-una dintre fabricile Puma din Bangladesh, două treimi dintre angajaţii intervievaţi au fost bătuţi, pălmuiţi şi traşi de păr, în timp ce femeile din fabricile Adidas şi Nike declară că au fost abuzate sexual, după cum dezvăluie Race to the bottom. Angajaţii companiei Adidas sunt plătiţi cel mai puţin, cu aproape 11 eurocenţi/oră, în timp ce media pentru toate fabricile celor 3 companii este de 19 eurocenţi/oră. Acestor acuzaţii li se adaugă şi orele suplimentare de lucru, aproximativ 50 pe săptămână în plus faţă de cele 40 stabilite de legislaţia din Bangladesh.

În replică, cele 3 companii s-au apărat. Nike a declarat că ia în serios condiţiile de muncă şi investighează acuzaţiile, iar Adidas a făcut un audit, în urma căruia a deschis o linie telefonică pe care angajatele o pot folosi când au ceva de reclamat. Puma nu recunoaşte probleme decât la o singură fabrică, dar a asigurat muncitorii că va remedia problema orelor suplimentare.

Adidas, Nike şi Puma au investit sume foarte mari de bani în sponsorizările pentru Jocurile Olimpice de anul acesta de la Londra. Adidas este sponsorul principal al evenimentului şi asigură ehipamente sportive pentru cei 70.000 de voluntari. Nike sponsorizează 25 de echipe naţionale, inclusiv cele ale Statelor Unite, Chinei şi Germaniei, iar Puma sponsorizează câteva echipe naţionale şi pe recordmanul mondial la 100 m Usain Bolt.