Esenţiale azi, 2 noiembrie

109

Elveţia liberalizează piaţa muncii pentru români

Elveţia va renunţa de la sfârșitul lunii mai a anului viitor la restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii, a anunţat președintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă comună cu omologul său elveţian Alain Berset. Potrivit președintelui Iohannis, aproximativ 30.000 de români locuiesc în Elveţia, „contribuind la dezvoltarea economiei şi a societăţii elveţiene”. Elveţia a dispus în 2017 activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea temporară a unor restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.

Netanyahu așteaptă ca România să își mute ambasada la Iersualim

Joi, premierul israelian a declarat că așteaptă cu nerăbdare ziua în care România își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. „Evident, vrem ca toate ambasadele să se mute la Ierusalim. Ierusalimul este capitala Israelului, a fost capitala poporului evreu de 3.000 de ani, de la Regele David şi cu 1.000 de ani înaintea erei noastre. (…) Aici este sediul guvernului nostru şi aici va fi mereu”, a declarat premierul.

Scad estimările privind creșterea economică a României

Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România, a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești pentru anul 2019, de la 4,2% la 3,6%. Și Comisia Europeană a redus în vară prognoza de creștere a economiei românești pentru acest an, de la 4,5% la 4,1%.

Defrișări masive pentru expoatarea de aur de la Certej

Ministerul Apelor și Pădurilor a supus consultării publice Proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional a 56 de hectare, în vederea exploatării de aur de la Certej. Cu alte cuvinte, o pădure cât 113 stadioane de fotbal urmează să fie defrișată. Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, compania Deva Gold, proprietara de drept a terenului, va oferi în compensaţie 168 de hectare de teren pentru a fi împădurite.

În mai multe școli din Vâlcea va fi predată limba chineză

În urma unui parteneriat pentru promovarea culturii și limbii chineze încheiat joi între Primăria Râmnicu Vâlcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, pe de o parte, și Institutul Confucius din Sibiu, afiliat Universităţii de Stat „Lucian Blaga”, pe de altă parte, în trei școli vâlcene va fi predată limba chineză. Parteneriatul a fost semnat pe o perioadă de doi ani, iar dacă se va dovedi un succes, acesta va fi reluat. Potrivit reprezentanţilor școlilor vizate, cursurile vor începe în mai puţin de o săptămână.

Arabia Saudită a atacat o bază aeriană din Yemen

Coaliţia coordonată de Arabia Saudită a atacat o bază aeriană din apropierea Aeroportului Internaţional din Sanaa, capitala Yemenului, folosit și ca loc de lansare a dronelor şi rachetelor, însă activitatea de pe aeroport şi cursele organizaţiilor umanitare nu au fost afectate, a declarat Turki al-Malki, purtător de cuvânt din cadrul coaliţiei. Potrivit presei controlate de gruparea rebelilor huthi, peste 30 de raiduri aeriene au vizat baza aeriană al-Dulaimi şi alte locaţi din regiune.

FMI analizează economia României

Reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional vin la București pentru o temă importantă de discuţie, și anume cea cu privire la datele bugetare. Reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria a declarat deja zilele trecute că se așteaptă ca bugetul pentru anul viitor să ajungă la un deficit de 3,6% din PIB. Pe data de 12 noiembrie, când se va încheia misiunea FMI în România, vor fi prezentate datele cu privire la construcţia bugetului pe anul 2019.

Rusia impune sancţiuni aspre elitei politice ucrainene

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a semnat un decret pentru îngheţarea activelor de pe teritoriul rus a sute de politicieni și oficiali ucraineni, dar și ale mai multor companii ce aparţin unor oameni de afaceri ucraineni. Decizia este înţeleasă ca un răspuns la sancţiunile similare impuse de Ucraina unor politicieni și afaceriști din Rusia. Potrivit deciziei, persoanele şi companiile vizate vor avea activele îngheţate pe teritoriul Rusiei şi nu vor putea să le repatrieze în Ucraina.

China crește numărul centrelor din Xinjiang

În ciuda criticilor internaţionale cu privire la taberele de reeducare și detenţie în masă din Xinjiang, destinate în mod special musulmanilor, imagini surprinse prin satelit arată că numărul centrelor s-a extins cu 28. O analiză a imaginilor arată ca suprafaţa totală a centrelor a crescut cu peste 465% începând cu anul 2016, cea mai mare creștere fiind înregistrată în ultimele trei luni. Oficiali americani și experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite estimează că sute de mii de persoane, în special din grupul etnic uighur, sunt încarcerate în centrele de detenţie.

Manuscrisele false au fost retrase din Muzeul Bibliei

Cinci manuscrise de la Marea Moartă, expuse în Muzeul Bibliei din Washington, au fost retrase după ce un institut german a conchis că cel mai probabil sunt false. Jeffrey Kloha, curator-șef al muzeului, a afirmat că această descoperire este „o oportunitate de a educa publicul cu privire la importanţa verificării autenticităţii unor artefacte biblice rare”.

Anchetă de amploare în Franţa

Franţa a declanșat o anchetă oficială după ce 11 bebeluși s-au născut fără mâini sau cu malformaţii ale braţelor în regiunea Ain, aflată în apropierea graniţei cu Elveţia. O investigaţie efectuată anterior de Santé Publique France, agenţia naţională de sănătate, a arătat că numărul cazurilor din Ain nu este peste medie. Cu toate acestea, oamenii de știinţă au contestat puternic această concluzie și caută să găsească cauza. Cel mai probabil, de vină sunt anumiţi factori de mediu.

Niciun articol de afișat