Esenţiale de weekend

79

Învăţământul gratuit din România costă

Organizaţia Salvaţi Copiii arată într-un studiu recent că în ultimii opt ani învăţământul gratuit, de stat, costă în medie 3.647 de lei anual. Sunt bani pe care părinţii îi cheltuie pe meditaţii, pe programe de tip after-school, pe alimente, transport, rechizite, uniformă, manuale, culegeri. De asemenea, părinţii trebuie să plătească și pentru serbări, pentru fondul clasei, fondul școlii și paza unităţii de învăţământ, dacă nu și pentru renovarea acesteia.

„Acest tip de condiţionare financiară a participării la programe de suport educaţional constituie un factor de discriminare extrem de grav, pentru că astfel sunt dezavantajaţi tocmai acei copii care au nevoie de ajutor. În acest fel, decalajele sunt adâncite, iar sărăcia educaţională devine un statut social permanent”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, preşedinta Salvaţi Copiii România.

Zeci de protestatari condamnaţi la moarte în Egipt

Un număr de 75 de membri și susţinători ai Frăţiei Musulmane, printre care se află și jurnaliști, au fost condamnaţi la moarte de un tribunal din Egipt pentru participarea la protestele care au avut loc după înlăturarea președintelui Mohamed Morsi. Inculpaţii pot face recurs, deși verdictul a fost considerat definitiv. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat procesul, care s-a desfășurat în masă, Amnesty International numindu-l o „parodie grotească a justiţiei”.

Atac armat la Paris

Poliţia franceză a reţinut duminică dimineaţă un bărbat de origine afgană care a atacat și a rănit șapte persoane cu un cuţit și cu o rangă în centrul Parisului. Dintre răniţi, patru persoane sunt în stare critică. Poliţia a precizat că deocamdată nu există niciun indiciu că atacul ar fi de origine teroristă și a deschis o anchetă pentru tentativă de omor. Acesta este ultimul dintre mai multe atacuri cu cuţitul care au avut loc în Franţa în ultimele luni, iar în aproape toate cazurile, autorităţile au exclus terorismul.

Coreea de Nord sărbătorește 70 de ani

Coreea de Nord a aniversat 70 de ani de la fondarea republicii, iar pentru a marca acest eveniment, duminică a fost organizată o paradă militară impresionantă, la care au defilat mii de soldaţi şi sute de vehicule militare. În premieră, de la paradă au lipsit rachetele cu rază lungă de acţiune, Coreea de Nord axându-se pe armele convenţionale, pace și dezvoltarea economică. În aceeași zi, președintele american, Donald Trump, a postat un mesaj pe Twitter prin care îl felicita pe Kim Jong-un pentru organizarea paradei militare fără rachete balistice.

Proteste în Rusia

Mii de susţinători ai liderului opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, au protestat duminică în întreaga ţară faţă de planurile guvernului de creştere a vârstei de pensionare. În urma manifestaţiilor, peste 800 de persoane au fost arestate, a informat OVD-Info, o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului. Vârsta de pensionare pentru bărbaţi și femei va începe să crească treptat, până în 2036 urmând să ajungă la 65 de ani pentru bărbaţi și la 60 de ani pentru femei. Pe fondul acestor schimbări legislative, popularitatea președintelui Putin a scăzut cu 15%.

Tot mai mulţi venezueleni se întorc în ţară

Sute de migranţi venezueleni au traversat graniţa cu Brazilia înapoi în Venezuela în ultimele zile, după un incident violent din Boa Vista, capitala statului Roraima. Cei mai mulţi dintre ei au afirmat că pleacă întrucât se tem pentru viaţa lor, după ce un tânăr a fost linșat pentru că fusese acuzat de uciderea unui brazilian în timpul unui jaf.

Tensiunile de la frontiera Venezuelei cu Brazilia sunt în creștere din cauza sutelor de oameni care trec zilnic graniţa. Mulţi dintre ei traversează Brazilia pentru a se îndrepta către alte state din America de Sud. Până în prezent, Brazilia a acceptat peste 30.000 de venezueleni fugiţi din cauza crizei economice din Venezuela.

Proteste în Germania după moartea unui tânăr de 22 de ani

Locuitorii orașului Köthen, din Germania, au protestat duminică după ce un tânăr de 22 de ani a murit în urma unei dispute cu doi cetăţeni afgani, care au fost ulterior arestaţi pentru uciderea acestuia. Cu toate acestea, în urma autopsiei, medicii au informat că tânărul nu a decedat din cauza rănilor suferite, ci în urma unei probleme pe care o avea la inimă. Incidentul vine la puţin timp după ce un alt cetăţean german a fost omorât într-un conflict cu doi solicitanţi de azil în oraşul german Chemnitz, aflat la aproape 160 de kilometri de Köthen.

Rusia acuză că SUA ar fi folosit bombe cu fosfor în Siria

Armata rusă a declarat duminică că două avioane de luptă F-15 ale armatei americane au lansat sâmbătă bombe cu fosfor asupra provinciei Deir al-Zor, din Siria. Atacurile aeriene au vizat satul Hajin, ultima fortăreaţă majoră a Statului Islamic din Siria, unde au declanșat incendii, însă nu există informaţii cu privire la victime, a anunţat armata rusă. Pentagonul a replicat că niciuna dintre unităţile americane din zonă nu este echipată cu muniţie pe bază de fosfor.

Ultimul bilanţ al cutremurului din Japonia

Potrivit ultimului bilanţ al guvernului japonez, numărul morţilor în urma cutremurului puternic de săptămâna trecută a ajuns la 44, iar cel al răniţilor, la 660. În plus, 2.500 de persoane au rămas încă în centre temporare de evacuare. La operaţiunile de căutare și de salvare participă un număr de aproximativ 40.000 de militari, pompieri și poliţiști. În urma seismului aproape 3 milioane de locuinţe au fost afectate și au rămas fără energie electrică, cele mai afectate fiind spitalele din zonă. La acest sfârşit de săptămână, meteorologii au prognozat precipitaţii abundente în zona afectată de seism, ceea ce creşte pericolul producerii unor noi alunecări de teren.

Presiuni în vederea repatrierii musulmanilor rohingya

Sheikh Hasina, premierul Bangladeshului, a cerut duminică comunităţii globale, inclusiv Băncii de Dezvoltare Islamică (IDB), să exercite presiuni asupra Myanmarului în vederea repatrierii a sute de mii de musulmani rohingya, care au fugit de represaliile militare. În luna noiembrie, Bangladeshul și Malaysia au semnat un acord prin care se va începe repatrierea refugiaţilor musulmani rohingya, însă procedura de repatriere nici până în prezent nu a fost demarată.