Esenţiale azi, 7 septembrie

85

România, în topul scumpirilor în Europa

România a înregistrat în ultimii 17 ani cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană, în proporţie de 257%. Aceasta înseamnă de 7 ori mai mult decât media înregistrată în statele membre, potrivit unui raport Eurostat. Comparativ cu România, media scumpirilor în Uniunea Europeană este de 36,5%. La polul opus, în intervalul menţionat, Germania și Suedia au înregistrat scumpiri de doar 28,6% și, respectiv, 29,1%. În plus, ţara noastră deţine un record și la scumpirile la băuturile alcoolice și la tutun, ale căror preţuri au crescut cu 726,5%.

FMI revizuiește creșterea economică a României

Fondul Monetar Internaţional a început revizuirea estimărilor cu privire la creșterea economică a României, „către zona de 4-4,5%”, de la 5,1%, cât este în prezent. FMI a remarcat o decelerare a creșterii economice a României pe termen mediu, către o rată de 3-3,5% din PIB, estimare care va rămâne probabil neschimbată la revizuirea din octombrie. Guvernul și-a construit bugetul pe o estimare de creștere economică de 5,5%, iar o rată mai redusă de creștere înseamnă venituri mai puţine la buget și o probabilitate mai ridicată ca ţinta deficitului bugetar să fie depășită.

Procurorii anchetează gestionarea crizei pestei porcine

Procurorii Ministerului Public au dispus urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracţiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante și neglijenţă în serviciu. Aceștia vor începe anchetarea felului în care autorităţile au gestionat criza pestei porcine ce a cauzat pagube uriașe în sectorul agroalimentar și a dus la uciderea a sute de mii de porci. Parchetul General a făcut anunţul în aceeași zi în care președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităţilor să verifice modalitatea în care instituţiile responsabile și-au îndeplinit responsabilităţile.

Cum devii persona non grata în Republica Moldova

Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat la postul de televiziune N4 că cetăţenii străini care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România sau cu oricare alt stat trebuie declaraţi persona non grata în Republica Moldova. În plus, Dodon a precizat că Traian Băsescu a obţinut cetăţenia moldovenească prin încălcarea legii și că nu va avea câștig de cauză în instanţă, unde se judecă dosarul cu privire la modalitatea în care fostul președinte al României a primit cetăţenia.

Pianistul Davide Martello va cânta sâmbătă în Piaţa Victoriei

Comunităţile Corupţia Ucide și Rezistenţa au organizat un protest inedit cu titlul „Gust de libertate”, care va avea loc sâmbătă seara în Piaţa Victoriei, începând cu ora 18.00. Potrivit organizatorilor, la protest va participa pianistul Davide Martello, cunoscut pentru faptul că a cântat în mai multe zone de conflict din lume, și anume în Piaţa Taksim, la Bataclan, în Euromaidanul din Kiev şi în Afghanistan.

Ordin de guvern pentru eliminarea ambroziei

Proprietarii de terenuri vor avea obligaţia să elimine ambrozia în fiecare an până pe data de 5 iunie, întrucât polenul acestei plante provoacă rinite alergice, a decis guvernul în şedinţa de miercuri.
„În zonele în care se dezvoltă această plantă vor fi transmise broşuri de informare către toate unităţile administrativ-teritoriale şi către toţi deţinătorii de terenuri şi nu numai”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. Cei care nu respectă măsurile adoptate vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.

India dezincrimează homosexualitatea

Un complet format din cinci judecători din India a hotărât că o lege veche de aproape 160 de ani care interzice sexul „împotriva ordinii naturale” constituie o discriminare sexuală și este neconstituţională. „Potrivit codului penal indian, criminalizarea actului sexual este iraţională și vădit arbitrară”, a declarat duminică judecătorul-șef, Dipak Misra. Această decizie a fost salutată de indienii din comunitatea LBGT, care au sărbătorit-o printr-un marș. „Astăzi este o zi istorică. Toţi oamenii trebuie să își cunoască drepturile fundamentale la egalitate, intimitate și demnitate”, a declarat avocatul Anand Grover.

Franţa cere duritate faţă de cei care nu respectă statul de drept

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, le-a cerut joi europenilor să fie „duri şi clari” cu Ungaria, Polonia şi toate ţările care nu respectă statul de drept. Guvernul polonez este în relaţii tensionate cu Bruxelles-ul din cauza reformei din sistemul judiciar, considerată controversată şi contrară statului de drept. În Ungaria, pe de altă parte, premierul conservator, Viktor Orban, îşi doreşte o nouă Comisie Europeană, care să vină cu o nouă politică imigraţionistă.

Marea Britanie îl acuză pe Vladimir Putin în cazul Skripal

Secretarul de stat al Marii Britanii, Ben Wallace, l-a acuzat joi pe președintele Rusiei că este „în ultimă instanţă vinovat” de atacul din Anglia asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia. „În cele din urmă este vinovat în condiţiile în care el este președintele Federaţiei Ruse și guvernul său controlează, finanţează și dirijează serviciile de informaţii militare”, a mai precizat Wallace. Putin a semnat luni un decret prezidenţial care prevede ca informaţiile despre agenţii secreţi „independenţi” care lucrează pentru Rusia să devină secrete de stat.

O nouă taxă auto de la 1 ianuarie 2019

O nouă taxă auto va intra în vigoare între 1 ianuarie 2019 și 31 martie 2019. Taxa nu va avea în vedere doar normele de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică și alte date despre mașină, a anunţat joi ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Datele clienţilor British Airways au fost furate

Reprezentanţii companiei British Airways au declarat că au fost furate datele a peste 380.000 de clienţi ai companiei, care au făcut rezervări online şi au plătit cu cardul. Breşa de securitate a afectat clienţii care au făcut rezervări online în perioada 21 august-5 septembrie, iar autorităţile locale au deschis o anchetă. Compania a declarat că hackerii nu au reuşit să fure datele de pe paşapoarte.

Candidatul la alegerile prezidenţiale din Brazilia a fost înjunghiat

Jair Bolsonaro, principalul candidat la alegerile prezidenţiale din Brazilia, a fost înjungiat în timpul unei manifestaţii electorale ce a avut loc în orașul Juiz de Fora. Poliţia, care a reţinut deja un suspect, a confirmat că rana nu este gravă, însă Bolsonaro a fost transportat la spital. „Este în stare bună, însă are şase copci la nivelul stomacului. Scopul atacului a fost acela de a-l asasina, cuţitul ar fi trebuit să ajungă în inimă, dar a realizat în ultima secundă, s-a mişcat şi a fost salvat”, a declarat Flavio Bolsonaro, fiul candidatului. Alegerile prezidenţiale din Brazilia vor avea loc pe 7 octombrie.