Esenţiale de weekend

77

Performanţe medicale ale medicilor români

Şapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au efectuat cu succes, duminică, un complicat transplant de cord, la un bărbat de 38 de ani din Arad care mai suferise o intervenţie chirurgicală și avea un istoric medical grav. Intervenţia a durat peste nouă ore, iar pacientul a primit o inimă de la o pacientă de 42 de ani care era în moarte cerebrală. Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș este singurul din România în care se realizează transplant de cord.

Papa Francisc, invitat să viziteze Taiwanul

Vicepreședintele Taiwanului, Chen Chien-jen, s-a întâlnit duminică cu papa Francisc, pe care l-a invitat să-i viziteze ţara, se arată într-un comunicat oficial al președinţiei. Papa a răspuns că se va ruga pentru Taiwan, însă nu a menţionat vreo dată pentru vizita în Taiwan. Invitaţia a venit la numai câteva săptămâni după ce papa a ajuns la o înţelegere cu China în ceea ce privește recunoașterea episcopilor catolici chinezi. Vaticanul a declarat că Beijingul le va permite pentru prima dată episcopilor chinezi să participe la o întâlnire importantă a Vaticanului.

Președintele Trump: Experţii de mediu au o agendă politică

Președintele american, Donald Trump, a acuzat experţii pe probleme de mediu că au o „agendă politică”, punând la îndoială dovezile care arată că oamenii sunt responsabili pentru creșterea temperaturii globale. „Cred că ceva se întâmplă. Ceva se schimbă şi pe urmă se schimbă la loc. Nu cred că este o farsă, cred că este probabil o diferenţă”, a declarat Trump.

Deficit în comerţul cu fructe și legume

România a importat legume și fructe în valoare de 783 de milioane de euro în primul semestru din acest an, în timp ce valoarea exporturilor a fost de aproape zece ori mai mică, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Drept urmare, deficitul României în ceea ce privește comerţul internaţional cu legume și fructe se ridică la 704 milioane de euro.

Sunt fanii lui Donald Trump de pe Twitter reali?

Săptămâna trecută, SparkToro a lansat cel de-al treilea serviciu gratuit, care analizează conturile de Twitter pentru a estima procentul de urmăritori boţi, spam sau conturi inactive. O analiză a contului președintelui american a arătat că 61% din cei 54,78 de milioane de urmăritori pe care Donald Trump îi are pe Twitter sunt boţi, conturi spam, conturi inactive sau conturi de propagandă.

Conflicte în Polonia

Sâmbătă a avut loc Marșul Egalităţii în orașul Lublin, din Polonia, la care au participat peste o mie de persoane, inclusiv un mare număr de persoane gay. Acţiunea nu a fost autorizată de poliţie, iar câteva sute de oponenţi ai marșului au încercat să blocheze manifestaţia. Au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, iar poliţia a utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă și a reţinut zeci de persoane, care urmează să fie anchetate.

SUA își mărește arsenalul nuclear

Administraţia Trump este preocupată de contracararea riscurilor globale ale unor „puteri revizioniste” precum China şi Rusia, dar şi de ameninţările generate de regimurile din Iran, Coreea de Nord şi de organizaţii teroriste. În direcţia aceasta, Statele Unite vor suplimenta capacităţile militare prin dezvoltarea arsenalului nuclear şi a sistemelor antirachetă. Statele Unite vizează de asemenea consolidarea alianţelor internaţionale și creșterea performanţelor Departamentului Apărării.

SUA se implică în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat sâmbătă că, dacă se dovedește implicarea autorităţilor saudite în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, SUA îi va aplica o „pedeapsă severă” Riadului. Investigatorii turci susţin că jurnalistul a fost torturat, ucis şi tranşat cu un ferăstrău și că aceste momente au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple, care era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale așteptând în faţa consulatului. Cu toate acestea, autorităţile saudite au afirmat că „toate sunt invenţii, noi nu avem niciun amestec”.

China continuă sinicizarea musulmanilor din Xinjiang

Sinicizarea din regiunea nord-vestică din Xinjiang, China, trebuie susţinută întrucât promovează solidaritatea etnică și armonia religioasă, a declarat un oficial al Partidului Comunist. Sinicizarea este procesul prin care grupurile și minorităţile care nu aparţin culturii chineze sunt forţate să se conformeze culturii chineze, în special cele ale majorităţii etnice han. Aceasta include adoptarea codului de îmbrăcăminte, a religiei, culturii și limbii. Aproximativ un milion de musulmani sunt ţinuţi în lagăre de reeducare din Xinjiang.