S-a lansat programul de credite fără dobânzi

401

Guvernul României a dat start proiectului „Investește în tine”, ceea ce înseamnă că, începând de luni, românii vor putea accesa linii de credit fără dobânzi. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dâncilă joi, când au fost semnate documentele de garantare şi de plată destinate derulării programului.

Poriectul este destinat românilor care au nevoie de finanţare pentru o mai bună pregătire profesională. Deși în principal este adresat tinerilor între 16 și 26 de ani, care vor putea accesa până la 40.000 de lei, și persoanele cu vârste între 26 și 55 de ani pot profita de creditare, însă suma maximă se reduce la 35.000 de lei. Totuși, dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariată, poate contracta încă 20.000 de lei suplimentar.

Premierul a explicat că acest credit poate acoperi mai mult decât investiţii legate strict de pregătirea profesională. Astfel, „Banii împrumutaţi în aceste condiţii avantajoase pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului”, a declarat premierul. Se decontează facturile sau plăţile directe pe bază de proformă.

Printre cheltuielile eligibile se numără: plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională; taxa de studii aprofundate la unităţi de învăţământ din România; taxa de participare la manifestări știinţifice din România; costurile de transport pentru participarea la manifestări știinţifice din România sau din străinătate; achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri; plată chirie, utilităţi, loc cazare în cămine școlare sau studenţești; modernizarea sau renovarea locuinţei; o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe; abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; echipamente sportive de uz personal; abonamente la activităţi sportive; costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.

Dobânda pentru aceste împrumuturi este suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie, dar care nu are voie să depășească cinci ani. Întreaga perioadă pe care se închieie contractul este de zece ani, care include perioada de graţie. Banca parteneră aleasă de guvern pentru acest program este CEC Bank. Mihaela Popa, preşedintele CEC Bank, a declarat că prin acest program banca își dorește să atragă „oameni tineri cu care vrem să legăm parteneriate de lungă durată, oameni care vor aduce un alt suflu instituţiei”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.