Germania: căsătoriile forţate între musulmani, scoase în afara legii

503

Guvernul german a adoptat ieri o serie de măsuri pentru reglementarea integrării minorităţilor de imigranţi. Un element central în setul de propuneri de ieri este scoaterea în afara legii a căsătoriilor forţate, o practică în comunitatea musulmană germană. Se redeschide astfel controversa cu privire la căsătoria forţată, o o tradiţie culturală sau încălcarea unui drept fundamental al omului?

Căsătoriile forţate sunt o obișnuinţă în familiile de musulmani germani. Nu există cifre oficiale, însă activiștii pentru drepturile omului insistă asupra faptului că un număr tot mai mare de tineri imigranţi care au crescut în Germania și care se identifică cu valorile occidentale și cu dreptul de a-și alege partenerii, se opun acestei practici.

„Căsătoriile forţate sunt o problemă în Germania și trebuie să o luăm foarte în serios", afirmă ministrul german de interne, Thomas de Maiziere. Conform Reuters, Maiziere e de părere că e o greșeală tolerarea căsătoriile forţate care sunt privite doar ca tradiţii aparţinând altor culturi. Prin scoaterea ei în afara legii, Germania va spune răspicat că o căsătorie forţată nu mai este „o tradiţie din vremuri vechi sau culturi diferite care să fie tolerată", a susţinut oficialul german.

Propunerea sa de rezolvare a situaţiei a fost agreată de colegii din executiv, scrie Deutsche Welle, astfel că subiectul căsătoriilor forţate va fi inclus în Codul Penal. Cei implicaţi în căsătoriile forţate vor putea fi condamnaţi cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, iar victimele vor primi asistenţă legală favorabilă.

Multe dintre căsătoriile forţate au loc în călătorii făcute în afara Germaniei. După șase luni de ședere în afara graniţelor, multe femei imigrante pierdeau dreptul de a reveni în ţară. Acum legislaţia va fi modificată, astfel încât femeile care au trăit în ţară cel puţin 8 ani și au mers la școală 6 ani, să poată reveni cu aceleași drepturi. Celelalte vor putea reveni doar dacă pot demonstra și altfel că sunt bine integrate.

Propunerile executivului german vor fi înaintate parlamentului. Controversele pe tema integrării imigranţilor musulmanţi în societatea germană sunt pe un trend ascendent în ultimele luni. În vară un director din banca centrală a Germaniei a acuzat comunitatea de imigranţi musulmani ca fiind responsabilă de decăderea ţării. Președintele a recunoscut că „Islamul este parte a Germaniei", în timp ce cancelarul Merkel a atras atenţia de curând că cei ce nu respectă valorile cultural-creștine ale Germaniei nu-și au locul în această ţară.

Căsătoriile forţate sunt acele mariaje în care cel puţin unul dintre parteneri este căsătorit împotriva voinţei lui sau cu persoana pe care nu o dorește. În general, în lume, femeia este victima căsătoriei forţate, iar practica este o obișnuinţă în civilizaţiile asiatice și lumea musulmană, iar în occident în cadrul comunităţilor de imigranţi. ONU a denunţat căsătoriile forţate ca o încălcare a drepturilor omului.