În Europa trăiesc mai puţini musulmani decât credem

647

În Europa trăiesc mai puţini musulmani decât credem, susţine un studiu realizat de Ipsos Mori.

Valul de migranţi, majoritatea refugiaţi musulmani, și seria de atentate din vestul Europei au atras din nou atenţia asupra populaţiei musulmane. În timp ce Agenţia ONU pentru Refugiaţi a raportat cel mai mare număr de refugiaţi de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, state din toată lumea, de la Australia la Danemarca și Statele Unite, adoptă politici de limitare a numărului cererilor de azil și de reducere a drepturilor refugiaţilor.

Ţări precum Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie și Olanda și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea comunităţilor musulmane și au cerut impunerea unor restricţii cu privire la migraţie. Dar cât de numeroasă este, cu adevărat, populaţia musulmană din Europa?

Francezii cred că musulmanii alcătuiesc 31% din populaţia Franţei, în timp ce, în realitate, aceștia reprezintă doar 8%, potrivit studiului realizat de Ipsos Mori în anul 2014 și citat de The Guardian. Şi germanii au estimat procentul de musulmani la 19%, în timp ce, în realitate, sunt doar 6%, iar britanicii estimau un procent de 21%, în faţa unui procent real de doar 5%.

„Aceste percepţii greșite devin problematice în dezbaterile publice și în adoptarea legilor. De exemplu, priorităţile publice ar putea fi diferite dacă am avea o imagine clară asupra proporţiei fenomenului migraţiei și a incidenţei nașterilor în rândul adolescentelor”, a declarat Bobby Duffy, director executiv al institutului de cercetări sociale Ipsos Mori.

Potrivit celor mai recente estimări ale Pew Research Center, Germania și Franţa sunt statele Uniunii Europene cu cel mare număr de musulmani, peste 4,7 milioane. Cu toate acestea, ele nu reprezintă și ţările cu cel mai mare procent de musulmani. În Cipru, musulmanii reprezintă 25,3% din populaţie, în timp ce în Bulgaria aceștia alcătuiesc 13,7%.

În prezent, în România trăiesc 70.000 de musulmani, reprezentând 0,3% din populaţie.

Procentul de musulmani din Europa a crescut constant, de la 4% în 1990, la 6% în 2010. Analiștii Pew Research se așteaptă ca această tendinţă să continue, estimând că până în anul 2030 aceștia vor reprezenta 8% din populaţia Uniunii Europene.

Percepţia greșită a populaţiei nu se limitează la numărul de musulmani. În ceea ce privește migraţia, deși britanicii cred că imigranţii reprezintă 24,4% din populaţie, aceștia reprezintă doar 13%, potrivit recensământului din anul 2011. În virtutea acestei percepţii greșite, 30% dintre britanicii cu drept de vot au identificat imigranţii ca reprezentând una dintre principalele lor preocupări, alături de economie și de sistemul de sănătate.