De la 98% creștini la majoritate nereligioasă. Evoluţia dramatică a Germaniei

De la 98% creștini la majoritate nereligioasă, noul context religios din Germania s-a făcut remarcat la începutul lunii aprilie, când s-a anunţat pentru prima dată în istoria măsurătorilor că persoanele neafiliate religios (atei/agnostici) sunt mai numeroase decât credincioșii creștini.

Când se vor sătura neamurile…

Statele naţiuni își văd ameninţată securitatea și identitatea și reacţionează. Sunt temătoare, neliniștite, nu mai au pace.

Miracolul

Anul 1989 a fost anul marilor schimbări sociale şi politice în Europa. A fost mai mult decât finalul unui mileniu. În accepţiunea lui Francis Fukuyama, a marcat „sfârșitul istoriei” – lumea intra în perioada ei de maturitate deplină, prin victoria democraţiei liberale.

Războiul nu poartă jucării în raniţă

Când descinde din paginile manualelor de istorie pentru a se instala în lumea reală, războiul are o sonoritate tăioasă, constituindu-se într-o seismogramă a celor mai rele coșmaruri ale umanităţii. Iar recurenţa feţelor lui hidoase demonstrează că, indiferent de nivelul atins de civilizaţia umană, răul moral nu dispare, ci doar se transmite, eventual criogenat, de la...

România, în topul ţărilor europene la numărul de decese evitabile și tratabile

România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la rata mortalităţii evitabile prin prevenţie și locul 1 la rata mortalităţii aferente bolilor tratabile.

(In)certitudini la un an de război în Ucraina

Pe 24 februarie 2022, Rusia ataca Ucraina, iar căderea regimului de la Kiev părea să fie doar o chestiune de zile. Războiul din Ucraina tocmai a împlinit un an, iar perspectiva păcii pare tot mai îndepărtată, în timp ce niciuna din părţile beligerante nu-și permite să piardă acest război.

„Dezastrul secolului” | Cutremurul din Turcia, de la cauze la posibilele implicaţii politice

Turcia se confruntă cu „dezastrul secolului” – spun oficialităţile turce –, iar bilanţul cutremurului, care crește de la oră la oră, dezvăluie proporţiile acestuia: peste 16.000 de morţi (în Turcia și în Siria), sute de mii de sinistraţi care își petrec nopţile geroase pe stradă sau în corturi, aproape 6.500 de clădiri distruse sau avariate.

Creștinismul în spaţiul public românesc | De la interzicere la ignoranţă

În Europa, creștinismul, până nu demult un factor de stabilitate al culturii europene, nu mai este prezent în spaţiul public contemporan.

Libertatea religioasă la români

Subiectul libertăţii de conștiinţă în istoria teritoriilor românești este unul delicat și paradoxal. Românilor le place să se considere o naţiune tolerantă, inclusivistă și ospitalieră.

Anul 1989 și trei decenii mai târziu

Anul 1989 a schimbat nu doar ţările din fostul lagăr comunist, ci și lumea. Geopolitic și economic, cultural și religios, anul 1989 a fost un punct de inflexiune, care a schimbat sensul relaţiilor la nivel internaţional, cu efecte directe asupra tuturor domeniilor vieţii.

24 februarie 2022. Noaptea care a schimbat totul (II)

Este greu să ne refacem cu adevărat vieţile în timp ce oamenii dragi au rămas în Ucraina, în mijlocul războiului.

24 februarie 2022 | Noaptea care a schimbat totul (I)

Și eu, și soţul meu ne-am dat seama că inevitabilul s-a produs; zvonurile despre izbucnirea războiului se înteţiseră în ultima lună.

Războiul din Ucraina | De la complezenţă la autenticitate

Criza morală din timpul războiului este o amplificare a tendinţelor personale de răspuns la provocări morale cotidiene.

Paradisul „vama Siret”

Pe 27 februarie 2022 am schimbat cravata și costumul de pastor cu o vestă de voluntar ADRA la vama Siret.

Ce schimbă protestele din Rusia?

Războiul din Ucraina se prelungește și devine tot mai sângeros, iar regimul de la Kremlin intensifică represiunea împotriva oricărei forme de dizidenţă, ceea ce nu împiedică protestele din Rusia să continue. Reprimate dur și cu un număr relativ mic de participanţi, ar putea schimba ceva aceste proteste în ecuaţia unei crize care ţine în șah...

Lacrimi, război și lalele. O zi printre refugiaţi la Vama Siret

Imediat ce trec de punctele de control vamal, refugiaţii din Ucraina sunt întâmpinaţi de filtre create de autorităţi în colaborare cu voluntari, care se ocupă de cazare, de transport și de orice altă nevoie ivită.

Războiul din Ucraina ca luptă între interpretări

Războiul din Ucraina și fake news par a fi o realitate simbiotică în momentul actual. Descoperiţi în acest articol teme majore ale intoxicării, prin...

„Speranţă pentru Ucraina”. Ambasadori ai binelui, la graniţa dintre două lumi

Nu există acte mici de bunătate în vreme de pace și, cu atât mai puţin, în vreme de război. Un adevăr simplu, pe care l-am redescoperit zilele acestea urmărind actele de bunătate diseminate de voluntarii Bisericii Adventiste printre refugiaţii din Ucraina și auzind ecourile pe care le-a avut acest ajutor, ajuns epicentrul unei nevoi de...

Bătuţi și pedepsiţi. Toleranţa religioasă, prin istoria quakerilor

În Anglia secolului al XVII-lea, mulţi copii cu părinţi anglicani nonconformiști au experimentat teroarea persecuţiei. În aceste povești, rar relatate, de suferinţă loială, putem descoperi rădăcinile firave ale acceptării sociale tot mai mari a unei idei noi: toleranţa religioasă.

Pământul se usucă

Peste o treime din suprafaţa arabilă a Pământului (38%) este ameninţată de deșertificare, avertiza un studiu publicat de International Journal of Life Cycle Assessment, citat de portalul Mongabay.com.

Bacalaureat 2021 | Oglinda în care (nu) ne place să ne privim

Astăzi au fost publicate primele note la examenul de bacalaureat 2021. Emoţii, lacrimi de fericire sau de tristeţe, iar pe fundal aceleași discuţii familiare despre lacunele sistemului de învăţământ și soluţiile pentru salvarea lui.