Turcia returnează bunurile confiscate minorităţilor religioase

50

Printr-un decret dat duminică, guvernul turc s-a angajat să returneze minorităţilor religioase non-musulmane, sutele de proprietăţi confiscate. Reprezentanţi ai Uniuneii Europeane împreună cu lideri religioşi evrei și creștini salută acest pas istoric al autorităţilor turce, relatează uscatholic.org.

Prim ministrul turc Recep Tyyip Erdogan a anunţat la 28 august că guvernul urmează să returneze în baza decretului 5737, sutele de proprietăţi -incluzând școli, orfelinate și spitale- care au fost confiscate în 1936.

Proprităţile aparţin minorităţilor religioase oficial reorganizate: evrei, ortodocsi greci, ortodocsi și catolici americani, ortodocsi sirieni și catoloci sirieni și caldeeni. Decretul a fost dat în ciuda faptului că aceste biserici nu au un statul legal în Turcia.

Decizia premierului turc i-a atras numeroase aprecieri la nivel naţional și internaţional. Otmar Oehring, expert în libertate religioasă și directorul departamentului privind drepturile omului la Missio, o agenţie Catolică germană, spune despre decizia lui Erdogan că este „un pas pozitiv și curajos".

Și Vaticanul a caracterizat în aceeași termeni gestul guvernului turc afirmând prin vocea arhiepiscopului Archbishop Antonio Lucibello că Turcia a luat „o decizie istorică". De asemenea arhiepiscopul a mai spus că „guvernul s-a angajat să continue căutarea unei soluţii, iar această decizie ne dă un motiv bun de a spera".Prim ministrul turc a încercat ani la rând să convingă guvernul pentru decretarea acestei măsuri care , odată adoptată, va costa statul turc „700 de miloane de euro sau în jur de 1 miliard de dolari" susţine Oehid expert în libertate religosă în Turcia.